Cik viegli gan ir pateikt: "Tā ir tava vaina. Tu mani piespiedi to darīt. Tieši tevis dēļ mūsu attiecības ir tik sliktas. Tu esi manu nelaimju cēlonis." Grūtāk ir paskatīties pašam uz sevi un pajautāt: "Kāda ir mana loma mūsu attiecību sarežģījumu radīšanā?"
Otra vainošanas problēma ir tā, ka tas nekad neko neatrisina un gandrīz vienmēr izraisa negatīvu reakciju.

Kad mēs vainojam otru, mēs liedzam partnerim iespēju nopietni pārdomāt mūsu teikto un izsvērti uz to atbildēt. Turklāt tas, kurš tiek vainots, parasti atbild ar to pašu. Rezultāts ir vai nu ķilda vai atklāts karš. Tavs partneris tagad ir tavs ienaidnieks, kuru tev jāmēģina par katru cenu atbruņot vai vispār iznīcināt. Mīlā un karā viss ir atļauts - un laulības dzīve ir gan mīla, gan karš.

Kā iemācīties nenovelt vainu uz otru cilvēku? Atbilde ir vienkārša - uzņemties atbildību pašai (pašam). Šādu apņemšanos īstenot dzīvē nav vienkārši. Ir grūti atteikties no šīs paštaisnības sajūtas. Ir grūti atteikties no vēlmes piespiest partneri uzņemties vainu.

Izpaudīšu tev kādu laulības dzīves patiesību - pierādīt savu "taisnību" attiecībās nemaz nav tik izdevīgi. Tu esi uzvarējusi strīdā, bet attiecībās - zaudējusi. Bet vai tad tu nevēlies, lai labāk iegūst attiecības? Arī tu no tā tikai iegūsi. Centies izprast, kāda ir tava loma konflikta radīšanā. Pajautā sev: "Ko es daru, lai radītu distanci un sāpinātu?" Ja neesi pārliecināta, mēģināšu tev palīdzēt. Visticamāk, ka tu vaino savu dzīvesdraugu.

Vingrinājums:

Pamēģini veikt šādu vingrinājumu, kas tev palīdzēs pārslēgties no otra vainošanas uz atbildību par savu izturēšanos. Vispirms uzraksti uz papīra lapas, kādos veidos tu vaino savu partneri.

Piemēram, "Tevis dēļ māja atkal ir tādā nekārtībā", vai "Tevis dēļ dēls skraida apkārt sliktā kompānijā, jo tu tik maz laika pavadi kopā ar viņu." Otrkārt, rūpīgi pārdomā, un uzraksti, par ko tu esi atbildīga. Treškārt, mēģini atrast risinājumu katrai no šīm situācijām. Pēdējā piemērā varētu apsvērt šādu risinājumu: "Esmu noraizējusies, ka dēls klaiņo apkārt sliktā kompānijā. Es gribētu aprunāties, ko mēs varētu darīt." Sieva, iespējams, būs patīkami pārsteigta, ka vīrs, ja pret viņu izturas ar šādu cieņu, sapratīs, ka jāpievērš lielāka uzmanība dēla audzināšanai.

Tālāk: 4. Netēlo psihoterapeitu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!