Neiedomājies, ka tu zini, ko tavs partneris domā un jūt. Visticamāk, ka tu kļūdies, un maldīgi pieņēmumi izraisa nevajadzīgus konfliktus.
Iedomājies šādu situāciju. Tu ienāc istabā un ieraugi, ka tavs vīrs sēž savā iemīļotajā krēslā un blenž sienā. Viņa lūpas ir sakniebtas un žokļi saspringti. Tava pirmā reakcija ir -
bailes
. "Ko es esmu izdarījusi? Kāpēc viņš ir tik dusmīgs uz mani?" Tu viņam nedroši tuvojies un jautā: "Kas noticis, dārgais?" gaidot, ka viņš savas dusmas izgāzīs uz tevi. Vīrs lēnām pievērš skatienu tev, viņa saspringtā, niknā sejas izteiksme atslābst un viņš skumji saka: "Esmu atlaists no darba."

Tev gandrīz izsprūk: "Paldies Dievam! Vismaz es neesmu vainīga." Šajā gadījumā sieviete pārbaudīja savu pieņēmumu un atklāja, ka viņa nav vīra dusmu cēlonis. Taču cik bieži gadās tā, ka mēs izdarām kļūdainus pieņēmumus un turpinām tiem ticēt, tā arī neatklājot patiesību?

Laulību terapijas procesā bieži vien tiek atklāts šo pieņēmumu, ilūziju un fantāziju maldīgums vai tikai daļēja atbilstība realitātei. Piemēram, dusmīgais, kritiski noskaņotais vīrs, kurš šķietami neieredz savu sievu, patiesībā var izrādīties par sevi nedrošs cilvēks, kurš ir pārliecināts, ka sieva viņu nemīl.

Iespējams, kā man zināms pēc viena gadījuma, noraidoša sieva var izrādīties vienkārši skumstoša sieviete, kas sēro par savas mātes nāvi. Tāpēc citēju savu bijušo armijas mācību instruktoru: "Pieņēmumi ir visu ķezu māte." Neizdari nepamatotus pieņēmumus. Pārbaudi tos.

Vingrinājums:

Paņem papīra lapu un bez pārāk lielas apdomāšanās pabeidz šādu teikumu: "Es pieņemu, ka mans partneris par mani domā vai jūt...." Kad esi pabeigusi pierakstīt visus savus pieņēmumus, mēģini dažus no tiem pārbaudīt.

Tālāk: 3. Nevaino partneri

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!