Vīriešiem sāpes dzimumakta laikā novēro daudz retāk nekā sievietēm. Biežāk diskomforta sajūta un sāpes vīriešiem rodas uzreiz vai kādu laiciņu pēc dzimumakta. Šīs sāpes var rasties regulāri vai arī periodiski. Un, tāpat kā sievietēm, šo sāpju rašanās iemesli var būt dažādi.
Vīrieši pie speciālista parasti vēršas tajos gadījumos, ja sāpju rezultātā tiek traucētas viņa vīrišķās spējas – rodas erekcijas zudums. Daudz retāk pēc palīdzības pie speciālista vīrieši vēršas, ja šīs sūdzības rodas pēc dzimumakta, nerada urinācijas un erekcijas traucējumus, un ja tās ātri izzūd.

Biežākie sāpju rašanās iemesli vīrietim:

Priekšādiņas gredzena sašaurinājums

Priekšādiņas gredzena sašaurinājums (fimoze) var būt pilnīga – priekšādiņu nav iespējams pārvilkt pāri dzimumlocekļa galviņai ne “miera”, ne erekcijas stāvoklī, un daļēja, kad “miera” stāvoklī to ir iespējams atvilkt pilnīgi vai daļēji, bet erekcijas stāvoklī vai nu tikai nedaudz vai vispār to nav iespējams izdarīt. Pilnas fimozes gadījumā dzimumakta laikā parasti sāpes nerodas.

Daļējas fimozes gadījumā, ja dzimumkontakts notiek bez prezervatīva lietošanas, tiek stipri iestiepts priekšādiņas gredzens, kas rada sāpes. Šīs sāpes rodas dzimumakta laikā un ļoti bieži šo sāpju rezultātā vīrietim zūd erekcija. Pēc dzimumakta priekšādiņa var piepampt. Prezervatīvu lietošana, frikciju (dzimumlocekļa kustība makstī) laikā nedaudz pasargā priekšādiņas gredzenu no iestiepuma.

Regulāra priekšādiņas gredzena traumatizācija var veicināt saaugumu veidošanos, kas vēl vairāk sašaurinās priekšādiņas gredzenu.

Fimozes gadījumā vīrietim būtu jāgriežas pēc palīdzības pie speciālista un tikai retos gadījumos tā atrisināšanai ir nepieciešama operatīva iejaukšanās!

Parafimoze

Vīriešiem, kam ir nedaudz sašaurināts priekšādiņas gredzens un parasti tas netraucē seksa laikā var veidoties parafimoze - dzimumakta laikā priekšādiņa var pārslīdēt pilnībā pāri dzimumlocekļa galviņai un sašaurinātā gredzena dēļ var nofiksēties aiz dzimumlocekļa galviņas pauguriņa. Traumatisma rezultātā vai citu iemeslu dēļ priekšādiņa var piepampt.

Atvirzītā un uztūkusī priekšādiņa rada diskomforta un sāpju sajūtu. Nelikvidējot parafimozi, laika gaitā priekšādiņa vēl vairāk piepampst un tie traucēta dzimumlocekļa galviņas apasiņošana. Ar laiku var rasties dzimumlocekļa galviņas nekroze – audu neatgriezeniska bojāeja.

Konstatējot šādu priekšādiņas stāvokli, pēc iespējas ātrāk būtu jācenšas atbīdīt priekšādiņu atpakaļ, lai tā nosedz dzimumlocekļa galviņu. Ja pašam to neizdodas izdarīt, tad noteikti uzreiz būtu jāvēršas pēc palīdzības pie speciālista!

Pilnībā neatdalījusies priekšādiņa

94% zēniem piedzimstot, priekšādiņa ir saaugusi ar dzimumlocekļa galviņu. Vidēji līdz 3-5 gadiem priekšādiņa no dzimumlocekļa galviņas atdalās līdz dzimumlocekļa galviņas valnītim. Pilnībā šis atdalīšanās process beidzas pubertātes vecumā (11-14 gados).

Mēdz būt situācijas, ka priekšādiņa pilnībā nav atdalījusies no dzimumlocekļa galviņas un dzimumakta laikā, pateicoties palielinātam iestiepumam un spiedienam tā tiek atdalīta. Šāda mehāniska priekšādiņas atdalīšanās parasti rada sāpošas izjūtas. Šādos gadījumos, sāpes seksa laikā parasti rodas dzimumakta beigās un šī diskomforta sajūta, neliela asiņošana var saglabāties arī pāris dienas pēc dzimumakta. Šādu situāciju biežāk novēro jauniešiem, kuri tikko uzsākuši dzimumdzīvi.

Īsa saitīte, kas savieno dzimumlocekļa galviņu ar priekšādiņu

Īsa, neattīstīta saitīte, kas savieno priekšādiņu ar dzimumlocekļa galviņu, traucē brīvu priekšādiņas kustību erekcijas laikā. Dzimumakta laikā, saitīte tiek iestiepta un tā var ieplīst. Sāpes parasti rodas dzimumakta otrajā pusē, pirms sēklas noplūdes (dzimumloceklis maksimāli piebriest un saitīte tiek vairāk nospriegota) un šīs sūrstošās sajūtas var saglabāties vidēji nedēļu pēc dzimumakta. Sakarā ar saitītes ieplīsumu var rasties asiņošana. Regulāra saitītes traumatizācija rada saaugumu veidošanos, kas vēl vairāk saīsinās saitītes. Šādās situācijās būtu jāveic saitītes ķirurģiska pārgriešana.

Priekšdziedzera un/vai urīnkanāla iekaisumi

Pie hroniska priekšdziedzera iekaisuma (hronisks prostatīts) ikdienā vīrietim var nebūt nekādu izteiktu sūdzību. Manāmas un traucējošas sūdzības parasti rodas pie hroniska iekaisuma paasinājuma. Hroniskam priekšdziedzera iekaisumam miera periodā (remisijas fāzē) var būt periodiskas un ļoti niecīgas izpausmes – periodiska un ātri pārejoša diskomforta sajūta urīna kanālā (urinācijas laikā, sēklas noplūdes brīdī) nepieciešamība naktī mosties un iet pačurāt, arī priekšlaicīga vai ātra sēklas noplūde var liecināt par hronisku iekaisuma procesu priekšdziedzerī.

Seksa laikā var būt smaguma sajūta starpenes rajonā, nedaudz dedzinoša, sūrstoša sajūta ejakulācijas (sēklas noplūdes) brīdī, paātrināties sēklas noplūde (ejakulācija).

Iekaisumi sievietes makstī

Gan pie akūtiem, gan hroniskiem iekaisumiem mainās maksts mikroflora un vide. Jāpiemin, ka šeit runa nav par seksuāli transmisīvajām slimībām (STS), bet gan par nosacīti patogēnā mikroflora – zarnu nūjiņa, stafilokoki, piena sēnītes uc. Nonākot maksts izdalījumiem uz dzimumlocekļa, tie var izraisīt iekaisuma procesus arī vīrietim. Vieglākos gadījumos var rasties ādas un dzimumlocekļa galviņas apsārtums, nieze zem priekšādiņas, pastiprināta aplikumu veidošanās, kā arī izraisīt iekaisumu urīnkanālā un priekšdziedzerī.

Šādās situācijas sūdzības parasti rodas uzreiz pēc dzimumakta - stipri apsārtusi dzimumlocekļa galviņa, pietūkst priekšādiņa, urinācijas laikā pēc kontakta rodas dedzinošas sāpes pašā “galiņā” pie urīnkanāla atveres.

Par to būtu jāinformē sava seksuālā partnere, viņai par šiem jautājumiem jāvēršas pie sava ginekologu, jāpārbaudās un jāārstējas. Turpmāko dzimumkontaktu laikā būtu jālieto prezervatīvi! Saglabājoties sūdzībām ilgāk par dienu, arī vīrietim būtu jāgriežas pēc palīdzības pie speciālista.

Nepabeigts dzimumakts

Ja dzimumakts nebeidzas ar sēklas noplūdi un ir bijusi ilgstoša erekcija, dzimumlocekļa stimulācija, pēc šāda kontakta vīrietim var rasties diskomforta sajūta un sāpes vēderā (mazā iegurņa rajonā), cirkšņos un sēkliniekos. Šīs sāpes rada sēklas vadu un dziedzeru izvadkanālu muskuļu spazmas. Ilgstoša uzbudinājuma laikā palielinās šo kanālu muskuļu tonuss un fizioloģisks atslābums rodas pēc šo kanālu iztukšošanās – sēklas noplūdes. Nepatīkamo sajūtu iespējams likvidēt nodrošinot sēklas noplūdi (masturbācija utt.).

Dzimumlocekļa ādas saslimšanas

Ādas iekaisums vai citas ādas saslimšanas, kuru izpausme ir arī uz dzimumlocekļa ādas, seksa laikā var radīt nepatīkamu dedzināšanas, karstuma vai niezēšanas sajūtu. Pēc dzimumakta esošā ādas slimība var paasināties.

Alerģija

Vīrietim var būt alerģija no smērvielām, ar ko ieziesti prezervatīvi, var būt vispārēja alerģija no lateksu (materiāls, no kā tiek ražoti prezervatīvi), kā arī alerģiska reakcija var būt no konkrētas sievietes maksts izdalījumiem.

Parasti seksa laikā vai uzreiz pēc tā, rodas dzimumlocekļa ādas apsārtums un uzpampums.

Nepietiekoši mikla maksts

Tā rezultātā var tikt pastiprināti traumatizēts dzimumloceklis un veidoties noberzumi, saitītes ieplīsums, priekšādiņas traumatizācija utt.

Sāpes vai diskomforta sajūta var rasties gan sākumā, gan arī dzimumakta beigās, bet tās sekas būs jūtamas arī pēc dzimumakta. Nepietiekama maksts mikluma novēršanai būtu jāizmanto lubrikanti.

Asiņošana no dzimumlocekļa

Asins izdalīšanās no urīnkanāla pēc dzimumakta vai piejaukumu spermai visbiežāk novēro gados jaunākiem vīriešiem pēc intensīva seksa vai vecākiem kungiem pēc dažādu palīglīdzekļu (erekcijas gredzens, vakuumsūknis utt.) lietošanas. Ja šī ir vienreizēja vai ļoti reta parādība, tad biežākais iemesls ir sīko asins kapilāru plīsums urīnkanālā no paaugstināta asins spiediena dzimumloceklī.

Ja asiņošana no kanāla vai tās piejaukums spermai tiek novērots regulāri, tad būtu jāvēršas pie speciālista, jo tās iemesls var būt kāda citas saslimšana.

Priāpisms

Neadekvāti ilga erekcija (no pāris stundām līdz pat dienām), ko izraisa asins atteces traucējumi no dzimumlocekļa briedumķermeņiem. Rašanās iemesli var būt dažādi, tai skaitā arī dažādu līdzekļu lietošana, lai sasniegtu erekciju (injekcijas).

Ilgstoša asins atteces traucējumi veicina asins sabiezēšanu un trombu veidošanos briedumķermeņos. Pēc ilgstošākas erekcijas, dzimumloceklis kļūst sāpīgs.

Ilgstoša neadekvātas erekcijas gadījumā ir nepieciešams nekavējoties vērsties pēc palīdzības pie speciālista, jo dzimumloceklī var sākt veidoties neatgriezeniski procesi.

Peirona slimība

Novēro gados vecākiem kungiem. Sāpes parādās rodoties erekcijai un, jo vairāk piebriest dzimumloceklis, jo sāpīgāks tas kļūst. Iemesls ir firozu plāksnīšu veidošanās dzimumlocekļa kavernozajos ķermeņos, var veidoties patoloģiski dzimumlocekļa izliekumi un formas maiņa.

Dzimumlocekļa lūzums

Novēro ļoti reti. Raksturojas ar stiprām sāpēm, asins izplūdumu – dzimumlocekļa apjoma strauju palielināšanos lūzuma vietā. Dzimumlocekļa lūzums nozīmē audu pārrāvumu, kas var rasties seksa laikā, ja ereģēts dzimumloceklis tiek strauji saliekts.

Pie riska grupas iespējamam dzimumlocekļa lūzumam pieskaitāmi vīrieši, kuriem ir dzimumlocekļa izliekums lielāks par 25 grādiem un, “ekstrēmu” seksuālo pozu cienītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!