Foto: morgueFile
45,6 % vīriešu vēlētos, lai prostitūcija Latvijā būtu legāla. Gana augsts ir arī to vīriešu skaits, kas savu viedokli vēl nav formulējuši. 34 % aptaujāto atbild, ka par prostitūcijas legalizēšanu vēlas padiskutēt pirms pieņemt viedokli. Bet 20,4 % skaidri zina, ka ir pret šādām likuma izmaiņām, portālu "Delfi" informē aptaujas veicēji - portāls krusttevs.com.

Pētījuma dati atklāj, ka tikai 1 % vīriešu sekss dzīvē nemaz neinteresē. 76,7 % vīriešu regulārai dzimumdzīvei ir ļoti būtiska loma un 22,3 % vīriešu seksam piešķir vidēju svarīgumu. Gandrīz viena trešdaļa vīriešu jeb 26,2 % kaut reizi dzīvē ir izmantojuši prostitūtu pakalpojumus. 65 % vīriešu prostitūtu pakalpojumus nav izmantojuši, jo tie šobrīd nav nepieciešami.

PAR prostitūcijas legalizēšanu Latvijā ir arī seksologs Artūrs Vāvere. Viņš portālam krusttevs.com pauž viedokli, ka prostitūcija valsts līmenī pilnībā būtu jālegalizē, attiecīgi veicot šī rūpala reģistrāciju, uzskaiti, medicīniskās pārbaudes un nodrošinot sociālās garantijas. "Aizliedzot ar prostitūciju nodarboties oficiāli, paveras labāka augsne korupcijai un cilvēku vervēšanai seksa industrijā uz ārzemēm. Aiz tā visa stāv lielas starptautiskas organizācijas, tāpat kā ieroču un narkotiku izplatībā, kas ieinteresētas sponsorēt dažādas sabiedriskās organizācijas, savu interešu aizstāvībai. Agrāk runāja, ka Latvija ir vecpuišu ballīšu citadele. Kāpēc gan lai nebūtu, ja šo pakalpojumu var piedāvāt kvalitatīvi? Normālas prostitūtas nav lētas, lēti seksu var dabūt uz Salaspils šosejas, kur neviens sevi cienošs vīrietis to nemeklēs," pārliecināts A.Vāvere. Viņš atklāj, ka arī Latvijā ir prostitūtas, kurām reklāma nav vajadzīga - viņām ir gan pastāvīga, maksātspējīga klientūra, gan arī no tā izrietoši pietiekami ieņēmumi.

PRET prostitūcijas legalizēšanu kā veidu, kā palielināt ienākumus Valsts kasē ir Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL/TB/LNNK), kurš sperot savus pirmos soļus politikā visus pārsteidza ar ziņu, ka pēc būtības dzīvo divsievībā. "Vienīgais iemesls, kādēļ varētu legalizēt prostitūciju Latvijā - lai mazinātu noziedzīgās struktūras. Ķermeņa pārdošana nedrīkst būt atļauta, ja šajā nodarbē saskata tikai ekonomisku izdevīgumu. Ne cilvēkiem šādu darbu vajadzētu strādāt, ne valstij šādi papildināt kasi. Pirms varētu pieņemt šādu lēmumu, jāskatās, kādu mērķu dēļ."

Savukārt kriminologs un politiķis Andrejs Vilks portālam atklāj, ka Latvijā jau šobrīd prostitūcija ir legalizēta. "Tā eksistē un valstiskā līmenī ir legalizēta. Ir ierobežojumi, kas diktē šo jomu - ar seksuālo pakalpojumu sniegšanu nevar nodarboties nepilngadīgie, ar to nevar nodarboties publiskās vietās... Latvijas valsts kā liberāli demokrātiskā sabiedrībā pienākas, atvērusi durvis visām nelegālām parādībām, tostarp prostitūcijai. Tas ir nodarbes veids un to vajadzētu arī legalizēt kā nodarbi. Lai cilvēki par prostitūciju maksā nodokļus un tie cilvēki, kas sniedz šos pakalpojumus, saņem sociālu atbalstu. Bet šādu soli valsts nesper," komentē Andrejs Vilks. Viņš pieļauj, ka šādi gar valsts kasi paslīd ap 10 miljonu latu gadā.

Portāls
krrusttevs.com
pētījumu veica divas nedēļas interneta vidē - sociālajos tīklos, tajā piedalījās 603 respondentu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!