Foto: Shutterstock
Mūsdienās nereti dažāda vecuma sievietes sastopas ar hormonālu pārmaiņu izraisītu maksts gļotādas sausumu. Tās ir sievietes menopauzes laikā, pēc dzemdībām, krūts barošanas laikā un ķīmij, staru terapijas laikā.

Samazinoties estrogēnu līmenim sievietes organismā, izmainās gļotādu stāvoklis- zūd ārējo dzimumorgānu apjoms, zūd kolagēna, tauku un ūdens aizturēšanas spēja, zūd turgors un elasticitāte. Samazinoties glikogēna sintēzei, samazinās noderīgo pienskābo baktēriju daudzums un paaugstinās pH, kas veicina patogēno baktēriju vairošanos un izdalījumus no maksts. Visas šīs izmaiņas rada tādus simptomus kā niezi, dedzināšanas, sausuma sajūtu un arī diskomfortu dzimumakta laikā.

Lai novērstu šos maksts atrofijas nepatīkamos simptomus, ginekologi iesaka maksts gļotādas mitrinātājus. Kā piemēram Feminella Hyalosoft ovulas.Tajā ir vairāki augu valsts produkti, kas labvēlīgi ietekmē maksts audu stāvokli - kumelīte, kas nomierina un noņem kairinājumu, darbojas arī kā pretiekaisuma un antimikrobs līdzeklis, vairoglape, kas veicina šūnu augšanu un atjaunošanos, malva, kas labvēlīgi iedarbojas uz alerģisku un iekaisušu ādu, piedod gļotādai mīkstumu un tējas koka eļļa, kas palīdz cīnīties ar infekcijām, jo tai ir antibakteriāla un pretsēnīšu iedarbība, kā arī E vitamīns un hialuronskābe.

Tas šobrīd Latvijā ir jaunums - maksts gļotādas mitrinātājs ar hialuronskābi. Hialuronskābe sievietēm plašāk zināma kā kosmētisks līdzeklis dārgos krēmos. Un ne velti, jo hialuronskābei piemīt izteikti mitrinošas un reģenerējošas īpašības. Tā ir dabīga, polisaharīdu molekula, kas sastopama daudzos cilvēka audos. Ar gadiem un hormonu disbalansa rezultātā, hialuronskābes koncentrācija šūnās samazinās, mazinot ādas, arī gļotādu elasticitāti un turgoru.

Lokāli maksts sausuma terapija ar hialuronskābi ir efektīva, droša un ērti pieejama sievietēm ar estrogēnu deficītu, kā arī sievietēm, kuras saņem ķīmij vai hormonālu terapiju, samazinot vaginālos simptomus saistītus ar vaginālo atrofiju un palielinot dzīves un seksuālo kvalitāti. Tā ir efektīva alternatīva hormonālai terapijai pacientēm, kuras to neatbalsta, vai kurām ir kontrindikācijas tās lietošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!