Foto: PantherMedia/Scanpix
Jaunieši Latvijā kā gana labu izsargāšanās līdzekli pret nevēlamu grūtniecību atzīst lielveikala iepirkumu maisiņu – šis secinājums pārsteidza Latvijas sabiedrību nedēļas sākumā. Latvijas Sarkanā Krusta Jauniešu organizācijas pārstāvji tikās ar 15-17 gadus veciem vidusskolu un profesionālo skolu audzēkņiem reģionos, un tie nebija vienīgie šokējošie jauniešu vidē cirkulējošie mīti par izsargāšanās līdzekļiem.

”Ja godīgi - nebija nevienas skolas un skolēnu grupas, kur netiktu pieminēts šis iepirkumu maisiņš. Tāpēc atļaujos domāt, ka tas nav tiešām tikai cirkulējošs mīts un baumas. Acīmredzot šis maisiņš tiek reāli lietots attiecīgajiem mērķiem," stāsta LSKJ projekta pārstāve Mariona Baltkalne.

”Jā, tiešām nākas saskarties ar šiem absurdajiem priekšstatiem, cilvēku fantāzijai nav robežu," apstiprina arī praktizējoša ginekoloģe un semināru cikla skolniecēm ”Ar meitenēm par sievietei svarīgo" lektore Daiga Baranovska. Izpratne par drošu seksu var būt ļoti atšķirīga, uzsver Baranovska. Kādam drošs sekss ir tad, ja zini, kāds ir partnera vārds. Vēl kādam - ja kopmītņu istabiņas durvis ir aizslēgtas. Trešajam drošs sekss ir tad, ja prezervatīvs ir nopirkts. Tas nekas, ka tas joprojām stāv kabatā vai atvilktnē. Galvenais, ka vispār ir.

Mīti par izsargāšanos šajā informācijas laikmetā nekur nepazūd. Tie transformējas un iegūst jaunus apveidus. Ārste nekādā gadījumā neiesaka šos mītus izmēģināt dzīvē, jo tā var nodarīt savai veselībai nopietnu kaitējumu. Turpinājumā izplatītākie un absurdākie apgalvojumi par izsargāšanās metodēm, kas izskanējuši no skolēniem gan Latvijas Sarkanā Krusta jauniešu rīkotajās aptaujās, gan semināros ”Ar meitenēm par sievietei svarīgo".

1. Skalošana ar 'Coca-colu'


Foto: stock.xchng

”Acīmredzot jaunieši domā, ka tas ir universāls līdzeklis. Sarunās šis dzēriens tika bieži pieminēts kā iespējamais izsargāšanās līdzeklis," stāsta Mariona Baltkalne. Šāds jauniešu viedoklis, visticamāk, sakņojas pārliecībā, ka gāzētā dzēriena sastāvā esošā fosforskābe varētu pildīt spermatozoīdu iznīcināšanas funkciju.

”Kā zināms, ar šo dzērienu var podus tīrīt, dārza augiem utis nīdēt, galda piederumus spodrināt un man nemaz neizbrīna fakts, ka tagad šis dzēriens tiek uzskatīts arī par kontracepcijas līdzekli. Dzēriens ir skābs un pieņemu, ka tur arī sakņojas tā doma. Šis produkts arī varētu būt vieglāk pieejams nekā citronskābe vai askorbīnskābe, bet lieki piebilst - tas nepasargās no grūtniecības, " stāsta Baranovska.

2. Joda un piena maisījums


Foto: PantherMedia/Scanpix

Jāzina vajadzīgās proporcijas un, iedzerot piena un joda maisījumu, bērnu nebūs, pārliecināti jaunieši Latvijā.

”Šis ir viens no mistiskajiem centieniem kaut kādos veidos neļaut grūtniecībai iestāties vai pārtraukt to, ja tāda jau ir iestājusies," apstiprina ginekoloģe Baranovska. Ārste uzskata, ka šim pieņēmumam ”kājas aug" no kādiem seniem priekšstatiem par šķidrumiem, kurus iedzerot auglību varēja paaugstināt vai samazināt. Problēma rodas, kad nezinātāja izrauj kaut kādas informācijas druskas no konteksta un cenšas īstenot tās dzīvē. ”Ārsti praksē saskaras ar dažādu ķīmisku vielu lietošanu toksiskos apmēros, un beigās ir nevis vēlamais efekts, bet nopietna intoksikācija un visaptveroši draudi sievietes veselībai," uzsver ginekoloģe. ”Jā, jods viens pats un samaisīts kopā ar kaut ko citu sarunās figurēja bieži," apstiprina Mariona Baltkalne.

3. Kliņģerīšu tinktūra un citronskābe


Foto: DELFI

Kliņģerīšu tinktūras dzeršana izsargāšanās un agrīnas grūtniecības pārtraukšanas nolūkos - izplatīts mīts.

”Jāatceras, ka šobrīd aptiekās pieejamie preparāti ir paredzēti ārīgai lietošanai kā pretiekaisuma un dezinficējoši līdzekļi brūču apstrādei utml. mērķiem. Līdz ar to efekts var izvērsties reāli toksisks," brīdina ginekoloģe.

Iespējami skāba citrona ēšana un ievietošana sievietes dzimumceļos ir gana efektīva izsargāšanās metodes, uzskata skolu jaunatne. Citronu, citronskābes un askorbīnskābes ēšana pat lielos daudzumos nepasargās no grūtniecības iestāšanās. Arī maksts skalošana ar šīm vielām ir tikpat mītiska kontracepcijas metode, uzskata ārste. Arī citrona šķēlīšu ievietošana sievietes makstī nu nekādi nepasargās.

”Maksts vide jau pati par sevi ir skāba un tā tam ir jābūt. Ir muļķīgi cerēt, ka šīs vides vēl lielāka paskābināšana dos šo vēlamo rezultātu," stāsta ārste. Turklāt piekopjot šīs skalošanas procedūras vienalga ar kādiem šķidrumiem, tiek nopietni izjaukta maksts normālā mikroflora. Tas noved pie mikrofloras disbalansa, regulāriem iekaisumiem un pilna spektra ginekoloģiskām problēmām.

4. Sekss stāvus un lēkāšana


Atliek nodarboties ar seksu vertikālā stāvoklī, un tas būs diezgan drošs pasākums, uzskata skolu vecāko klašu audzēkņi. Vēl drošāk būs, ja pēc šīs nodarbes meitene intensīvi palēkās un paskraidīs.

”Domu gājiens it kā ir loģisks, bet tomēr neiztur kritiku. Vīrieša ejakulācija ir tik spēcīga, ka daļu no spermas vairs nenoķert ne skalojoties ar kaut ko, ne stāvot un lēkājot. Maksts nav gluda, tajā ir gļotādas krokas, kur spermatozoīdi var noslēpties un dzīvot pat nedēļu. Tur lēkāšana pat uz batuta nelīdzēs," skaidro ārste.

5. Karsta vanna

Foto: stock.xchng

Izkarsēšanās maksimāli karstā vannā pēc dzimumakta palīdzēs novērst apaugļošanos, uzskata vidusskolu un profesionāli tehnisko skolu vecāko klašu audzēkņi.

”Te nav pilnīgi nekādas loģikas. Tādai vannai augstākā temperatūra, ko varētu izturēt, būtu 38 grādi pēc Celsija. Tādējādi var ietekmēt ādas virsslāni aptuveni 2 cm dziļumā, ne to, kas notiek cilvēkā iekšienē," mītu apgāž ginekoloģe. Iespējams, šādi vēl var aizskalot kaut ko no iekšā palikušā spermas, taču, ka jau teikts iepriekš, izskalot visu vienkārši nav iespējams.

6. Nav orgasma – nav grūtniecības


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja nav bijis baudas - nav iespējama grūtniecība, uzskata jaunieši.

”Orgasmam ar grūtniecību nav nekāda sakara. Kā zināms, ir daudz sieviešu, kas nekad mūžā nav izjutušas orgasmu, bet ir daudzbērnu mātes. Ir sievietes, kas seksuāli atplaukst tikai pēc pirmajām, otrajām dzemdībām, un sāk izjust orgasmu. Orgasms ir lokāla asinsrites reakcija, kam nav nekāda sakara ar tādām fizioloģiskām lietām kā, piemēram, apaugļošanos. Galu galā - mākslīgā apaugļošana notiek bez jebkāda orgasma," pasmaida ginekoloģe.

7. Drošs sekss menstruāciju laikā


Foto: PantherMedia/Scanpix

Menstruāciju laikā nodarboties ar seksu ir droši, uzskata jaunieši. Tam nepiekrīt ārste - mirkļi, kad grūtniecība var iestāties, ir terminēti. Atšķirībā no vīrieša, kas ir apaugļot spējīgs kad vien ir ejakulācija, sievietēm ik mēnesi nobriest tikai viena olšūna. Cikla vidū šī olšūna spēju apaugļoties saglabā apmēram 72 stundas. Ja olšūna un spermatozoīds šajā laikā nesatiekas, šis cikls ir beidzies. Taču pastāv tāda lieta kā superovulācija, kad kādreiz iespējama ovulācija arī citos cikla periodos. Īpaši tas attiecas uz jaunām meitenēm, kurām cikls vēl nav regulārs un hormoni svārstās. Tāpēc ”pasaulē ir daudz bērnu, kuri ir dzimuši tāpēc, ka grūtniecība ir iestājusies īsi pirms, pēc vai menstruāciju laikā", piebilst Baranovska.

8. ”Mauku ogas”


Foto: PantherMedia/Scanpix

Vajag tikai zināt krūmu, no kura saplūkt vajadzīgās ogas, un tad var droši nodoties mīlas priekiem bez sekām, uzskata jaunieši.

”Tiešām dzirdējām par tā saucamajām ”mauku krūma ogām", kas it kā palīdzot nepalikt stāvoklī un arī pārtraukt jau esošu grūtniecību. Kas tās tieši ir par ogām, jaunieši nevarēja konkretizēt," stāsta Sarkanā Krusta pārstāve Mariona Baltkalne.

Ir vesela rinda ārstniecības augu un līdzekļu, ko neiesaka lietot, piemēram, grūtniecības laikā, jo tie var radīt abortīvu efektu, stāsta Baranovska. ”Grūti teikt, par kādu tieši krūmu un ogām te ir runa, bet pilnīgi iespējams, ka tāds eksistē. Noteikti neiesaku eksperimentēt šajā virzienā".

9. Domas spēks


Foto: stock.xchng

Ja es šobrīd nevēlos bērnus, tad man tādi arī nav iespējami - vēl viens mīts, kam daļa jauniešu Latvijā joprojām tic.

”Manā ārstes praksē esmu sastapusi jaunietes, kas uz jautājumu - "kā jūs izsargājaties?" atbild šādi - ”Mēs šobrīd nevēlamies bērnu". Kad turpinu izvaicāt par kontracepciju, tad tāds arī ir izskaidrojums - negribam, tātad bērns nav iespējams. Tad nākas paskaidrot, ka ar šādu domas spēku vien var nepietikt. Grūtniecība var iestāties arī tad, ja stingri ticam - tas nevar notikt!" skaidro ginekoloģe.

10. Pirmās reizes faktors


Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmā reize ir kā brīvbiļete - seku nebūs, jo esi taču iesācējs. Diezgan izplatīts mīts jauniešu vidū Latvijā.

”Pirmajā reizē var dabūt visu - gonoreju, sifilisu, hlamīdijas un vēl klāt grūtniecību," skaidrību vieš ginekoloģe Baranovska. Nav nekādas atšķirības tā ir pirmā, simtu pirmā vai pati pēdējā reize - tas nav nekāds izsargāšanās līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!