Savu karjeru mēs stingri turam grožos, mājsaimniecību protam vadīt lieliski, arī ar vīru un bērniem kaut kā tiekam galā, taču kaisles virsotnes sasniegšana diemžēl nav iekļaujama plānoto darbu sarakstā. Sieviešu orgasms ir tik untumaina un neaprēķināma lieta kā mēs pašas nekad neatļautos būt.
Dažreiz orgasma vilnis veļas pār mums kā cunami, atstājot aiz sevis izjūtu haosu, dažreiz šķiet, ka tas nokavējis savu randiņu, lai gan mēs esam tam īpaši gatavojušās un izklājušas tam sarkano paklāju. Orgasms nepakļaujas nekādiem likumiem un kārtībai, un tas ir tikpat dažāds, kādas ir sievietes pašas.

Par spīti informācijas pieejamībai par šo tēmu, par sieviešu orgasmu aizvien vēl ir daudz neziņas un mītu, kurus centīsimies kliedēt šajā rakstā.

Cik svarīgi ir sievietēm sasniegt orgasmu seksa laikā?

Tas ir tikpat svarīgi, kā vīriešiem. Tomēr daudz sieviešu cieš no tā, ka nespēj izjust orgasmu dzimumakta laikā. Tādēļ viņas visbiežāk sev un partnerim iestāsta, ka orgasms viņām nav svarīgs, vai arī izliekas, ka ir sasniegušas orgasmu, aiz bailēm pazaudēt savu partneri.

Ar ko tik īpašs ir sieviešu orgasms?

Tas ir daudzveidīgāks nekā vīriešu orgasms, un uzbudinājuma fāze ilgāk saglabājas augstā līmenī. Vīrieši parasti spēj ļoti ātri pārslēgties no ikdienas darbiem un seksu, bet sievietēm ļoti svarīga ir apkārtēja vide, noskaņojums. Stresa iespaidā sievietes orgasmu visbiežāk nesasniedz. Pētījumi liecina, ka vairumā gadījumu orgasma sasniegšanas ātrums nav saistīts ar sievietes vecumu, bet gan no attiecību ilguma. Tām, kas ir nesen iemīlējušās, ar orgasma sasniegšanu veicas ātrāk.

Kas sievietēm vēl ir vajadzīgs, lai sasniegtu orgasmu?

Viņām ir labi jāpārzina savs ķermenis, jāzina, kādi paņēmieni un/vai seksa pozas viņām ir vislabākās. Liela nozīmē ir arī fantāziju tēliem galvā. Tām, kurām izdodas ļaut vaļu savai fantāzijai un nejust sirdsapziņas pārmetumus, ja fantāzijām nav nekāda sakara ar realitāti, seksuālais pārdzīvojums ir daudz patīkamāks.

Vaginālais un klitorālais orgasms – vai tie ir iespējami viens bez otra?

Nē. Lai notiktu orgasms, vispirms nepieciešama klitora stimulācija. Makstī nav gandrīz nekādu nervu šūnu, tomēr dzemdes kakls ir jutīgs pret kairinājumiem. Pēc dzemdes kakla izoperēšanas daudzas sievietes sūdzas par to, ka seksa laikā izjūtas vairs nav tik intensīvas.

Un kāda ir patiesība par G punktu?

Šajā jautājumā speciālistu vidū nav vienprātības! Daži saka, ka tāds pastāv, citi to uzskata par klitora aizmugurējo daļu. Dažas sievietes tomēr pilnīgi jūt seksuālu uzbudinājumu, kad tiek aizskarts noteikts punkts maksts iekšējā sieniņā. Galu galā tomēr ir pilnīgi vienalga, kādā veidā tiek sasniegts orgasms. Vienkārši jāsaprot, ka pastāv atšķirības, un nevar pakļauties vispārējām normām. Nevienam cilvēkam seksa laikā nav "jāfunkcionē" noteiktā veidā.

Kāda ir atšķirība starp seksuāliem traucējumiem un orgasma sasniegšanas problēmām?

Par seksuālas dabas traucējumiem runā, ja stipri samazinās dzimumtieksme un orgasms nerodas arī tad, ja mēģina to panākt pašrocīgi. Retos gadījumos vainojamas organisma veselības problēmas, piemēram, paaugstināts asinsspiediens, tomēr daudz biežāk cēlonis ir psihiski traucējumi, bieži arī seksuālas izmantošanas sekas.

Orgasma sasniegšanas traucējumu iemesls var būt nepareizas seksa pozas un paņēmieni, problēmas attiecībās ar partneri, bailes no šķiršanās vai arī nepietiekami augsta pašapziņa.

Ko iesākt, lai novērstu šīs problēmas?

Vislabāk būtu par to izrunāties ar partneri, taču tā kā daudziem pāriem ir grūtības runāt par problēmām seksā, tad šī saruna var nopatikt ar psihologu vai psihoterapeitu, kā arī ginekologu. Būtu vēlams, lai sarunā piedalās gan sieviete, gan vīrietis, lai abi partneri justos vienlīdz saprasti un uzklausīti. Speciālisti norāda, ka bieži vien izrādās – problēmu cēloņi meklējami pavisam citur.

Vai orgasmi iespaido sievietes veselību?

Protams. Kāds no jaunākajiem pētījumiem ļoti precīzi parāda, ka seksa laikā tiek likvidēts stress un mēs tā laikā atpūšamies. Tas savukārt lieciski iedarbojas pret depresiju, mazina asinsspiedienu un uzlabo gan fizisko, gan garīgo labsajūtu.

Vai spēja izjust orgasmu mainās līdz ar vecumu, piemēram, klimaktērija periodā?

Spēja izjust orgasmu nemainās, taču bieži vien mainās dzimumtieksme – gan vīriešiem, gan sievietēm. Tas ir saistīts ar dzimumhormonu samazināto izdalīšanos organismā, taču to var novērst ar testosterona vai DHEA devu. Sievietes var pasargāt arī speciāls magnētiskais riņķītis, kas makstī veicina apasiņošanu. Pret sausuma izjūtu makstī labāk palīdz viegls hormonālais krēms, nekā želeja maksts mitrināšanai, jo pēdējais pārāk stipri iedarbojas uz maksts sieniņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!