Ir cilvēki, ar kuriem esot kopā, jūtamies labi un patīkami. Ar tādiem labprāt vēlamies tikties vēl un vēl. Taču ir arī citi, pēc sarunas ar kuriem jūtamies garīgi un fiziski iztukšoti – kā neredzama putekļsūcēja izsūkti tukši. Šķiet, pat visas mūsu domas aizplūdušas kaut kur nezināmā virzienā. Kur pazūd mūsu spēks un enerģija?

Ir cilvēki, ar kuriem pat pēc īsas tikšanās mūsu garastāvoklis uzlabojas, pieaug dzīvesprieks un optimisms, jūtamies viegli, patīkami un dzīvespriecīgi.
Taču ikdienā daudz biežāk sastopam cita tipa cilvēkus. Viņi diemžēl savā iekšējā būtībā mēdz būt skaudīgi, nenovīdīgi, kašķīgi, ar pārspīlētu goda un varaskāri. Daudzi no viņiem ar neslēptu prieku vij intrigas, izplata tenkas un rada baumas, nemitīgi par visu un visur žēlojas, kritizē visus pēc kārtas. Reizēm tādus mēdz dēvēt arī par absolūtiem egoistiem.


Nākot jaunai tūkstošgadei, daudzi zinātnieki sākuši skatīties uz pasaules uzbūves principiem un pamatpostulātiem jau nedaudz no citas puses. Izteikta tāda interesanta versija, ka ikviena dzīva būtne ir mikroskopiska milzīgas organizētas struktūras sastāvdaļa ar savu noteiktu uzdevumu tajā. Ja šī mikroskopiskā sastāvdaļa - elements jeb šūna - darbojas pareizi un sinhroni, veic savu uzdevumu, tad viss ir kārtībā. Tā attīstās, saņem enerģiju un visas nepieciešamās izejvielas veiksmīgai pastāvēšanai. Savukārt tās šūnas jeb elementi, kas darbojas šaurās savās jeb sava ego interesēs, neieklausās kopējā plānā un negrib to veikt, tiek ietekmētas no augšas. Šīm šūnām samazina vai pat likvidē enerģijas padevi. Un ko tad viņas dara? Sāk zagt šo enerģiju no citām sev tuvumā esošām šūnām jeb indivīdiem. Tās sāk parazitēt uz citu rēķina gluži tāpat, kā slima cilvēka ķermenī esošās. Atgriežoties no šīs teorijas mūsu ikdienas dzīvē, pie mūsu jau aizsāktās tēmas, nonākam pie cilvēkiem, kurus tautā mēdz dēvēt par enerģētiskajiem vampīriem. Enerģētiskos vampīrus mēdz dalīt divās grupās atkarībā no viņu uzvedības veida.

Saules tips
Saules tipa vampīri mēdz būt visai aktīvi un pat agresīvi. Viņi provocē asas vārdu pārmaiņas, pat strīdus un skandālus. Mēdz būt nekaunīgi, atklāti rupji. Droši iet pāri līķiem, cenšas jebkurā situācijā un vārdu kaujā būt uzvarētāji. Jo vairāk personu un publikas iesaistās sarīkotajā ļembastā, jo šie vampīri jūtas labāk. Galvenais, ko viņi mēģina panākt - izsist savu pretinieku no miera un līdzsvara stāvokļa, lai tas zaudē savaldību un skaidru prātu. Jo vairāk negatīvu emociju virmo gaisā, jo Saules vampīram labāk. Jo skaļāks un lielāks ir ļembasts, jo ātrāk viņš uzlādē savas baterijas. Ja pēkšņi iestājas klusums un skandālists visnotaļ apmierināts dodas prom, tas nozīmē, ka savu devu viņš ir dabūjis. Palikušie pēc tam vēl ilgi spriedīs un nesapratīs, kāpēc šis emociju uzliesmojums vispār bijis, strīda vai asās vārdu pārmaiņas iemesls tā arī var palikt neatklāts. Dažs no viņiem tik ar laiku varbūt jutīs galvassāpes, kāds enerģijas un iniciatīvas trūkumu, kāds sliktu dūšu. Vēl kādam visa atlikusī diena būs pilnīgi un galīgi sabojāta. Toties Saules vampīrs jutīsies labi, enerģiski rosīsies un tērēs no citiem saņemto enerģiju.

Mēness tips
Ja Saules vampīru nav grūti identificēt, ar Mēness vampīru jau ir daudz sarežģītāk. Tas sevi īpaši nemanifestē, ir nepamanāms un rīkojas neuzkrītoši. Viņš apsēžas blakus savam upurim un var stundām ilgi runāt par absolūti nenozīmīgām tēmām, interesēsies arī par upura viedokli, galvenais - lai tikai norisinātos saskarsme. Pēc sarunas upuris tā arī nesapratīs, ko īsti sarunu biedrs no viņa gribējis, kāpēc saruna vispār notikusi. Un atkal pēc kāda laika šo cilvēku mocīs galvassāpes vai viņš jutīsies fiziski un garīgi iztukšots. Viss būs noticis ļoti nemanāmi un nepārprotami. Mēness vampīrs aizies enerģijas pilns, bet upuris paliks sēžam bāliem vaigiem. Reizēm pie Mēness vampīriem var pieskaitīt arī tos, kuri nemitīgi čīkst - neviens mani nemīl, neviens mani negrib, visi dara pāri... Tā viņi staigā apkārt un visiem žēlojas par visu uz šīs pasaules. Ja ar tādu uzsāk ilgu sarunu, ātri vien var nonākt zaudētājos - palikt bez savas enerģijas.

Ko darīt?
Parastie vampīru mednieku ieroči - ķiploku virtene, krusts un svētīts ūdens - šoreiz nederēs. Ja situāciju provocē kāds Saules vampīrs, galvenais ir saglabāt mieru, neļaut sevi izsist no līdzsvara. Jācenšas nedancot pēc viņa stabules un uz visu atbildēt korekti un mierīgi, loģiski argumentēt savu viedokli. Galu galā jebkurā situācijā varat vienkārši bez komentāriem pagriezties un aiziet. Ir arī cits variants - jūsu laipnība un patiesi atklāts, draudzīgs smaids var viņu vienkārši iedzīt strupceļā un apstulbināt, likt zaudēt kontroli pār paša radīto situāciju un atkāpties. Iespējams, saskāries ar šādu pretreakciju, Saules vampīrs jūs vairs netraucēs, turpmāk meklēs kādu vieglāk uzveicamu upuri.
Ja rodas aizdomas, ka savu nemanāmo enerģijas sūknīti pieslēdzis Mēness vampīrs, jārīkojas citādi. Jāmēģina no viņa izvairīties, neielaisties garās un neauglīgās sarunās vai diskusijās. Jāiemācās pateikt vārdiņu Nē. Tas būtu noderīgs arī sarunā ar Saules vampīru. Reizēm striktā un kategoriskā formā pateikts Nē palīdz atbrīvoties no jebkura šāda cilvēka.
Taču - velns nav tik melns, kā to mālē. Šādu tipiski izteiktu enerģētisko vampīru nav nemaz tik daudz. Tajā vai citā gadījumā nevajadzētu uzreiz steigšus piekārt cilvēkam vampīra apzīmējumu, jo arī ikviens no mums savos novērojumos kādreiz var kļūdīties. Tomēr analizēt un vērot sev apkārt notiekošo nekad nav par ļaunu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!