Daudzas sievietes sūdzas, ka vīrieši neprot labi skūpstīties. Ko tas nozīmē? Seksoloģijas profesors Volfgangs Berners (Wolfgang Berner) no Hamburgas atklāj, ko par vīrieti var spriest pēc viņa skūpstiem un kādēļ sievietēm skūpsti šķiet tik svarīgi.

Sievietes mēdz apgalvot, ka vīrieši, kas slikti skūpstās, ir arī slikti mīļākie. Taču profesors Berners intervijā Brigitte.de norāda, ka vispirms ir jānoskaidro, kas īsti ir labs mīļākais. Tas atkarīgs no partneru individuālās komunikācijas. “Zinātniskos pētījumos ar studentiem mēs esam noskaidrojuši, ka sievietēm ilgākās partnerattiecībās visvairāk pietrūkst tieši maiguma, tātad tās “reklāmas uzvedības”, kas viņu vīriešiem bija attiecību sākuma fāzē. Ja sieviete apgalvo, ka vīrietis slikti skūpstās, viņa netieši norāda uz vienu no izšķirošajiem faktoriem partnera izvēlē,” saka profesors Berners.

Profesors: "Tie, kas labi skūpstās, ir labi ģimenes tēvi"

Sīkāk paskaidrojot, profesors klāsta, ka evolūcijas bioloģijā skūpsti attiecas uz partnera izvēles jomu. Jau primātu (mūsu tuvāko radinieku dabā) attiecībās ir novērojams, ka viņi skūpstās. Tas ir atvasinājums no barošanas ar muti - māte sakošļā ēdienu savai atvasei; tātad kontakts “mute pie mutes” ir daļēji saistīts ar ģimeniskām rūpēm. Sievietes, kuras uzsver, cik viņām svarīgi, lai partneris labi skūpstītos, neapzināti pauž savu priekšstatu par ģimenes būtību. Viņas jūtas labāk kopā ar partneri, kurš labi skūpstās, jo viņš ir labāk piemērots rūpēm par pēcnācējiem, tātad par bērnu audzināšanu, nekā ar partneri, kurš, viņuprāt, skūpstās slikti.

Vai vīriešiem skūpstu kritērijs nav tik svarīgs?

“Tik tiešām, vīrieši principā ir mazāk izvēlīgi partneru izvēlē. Viņu mērķis ir pēcnācēju radīšana, kas no bioloģiskā viedokļa raugoties, viņiem saistās ar mazāku risku nekā sievietēm,” skaidro profesors.

Bet tomēr - kāpēc daudzi skūpstās slikti?

“Man nav zināmi statistikas dati, kas apstiprinātu šādu apgalvojumu,” norāda Berners. Viņaprāt, seksualitāte ir kļuvusi par ļoti apzinātu lietu. Mīlas dzīve cieš no tā, ka no ikviena vīrieša mūsdienās tiek gaidīts, ka viņš būs izcils mīļākais. Vīrieši vēlas būt pilnvērtīgi mīļākie un dažreiz skūpstoties, iespējams, mazliet pāršauj pār strīpu. Bez tam skūpsti daudz vairāk nekā seksuāla iekāre sastās ar tuvības sajūtu. Un daudzi vīrieši sevišķi baidās no tuvības.

Vai sliktie skūpstītāji ar intensīvu skūpstīšanos cer ātrāk tikt pie galvenā?

Volfgangs Berners apstiprina šo iespēju. Savukārt, vīrieša gatavība jutekliski un maigi skūpstīties var tikt iztulkota kā: “Šī ir tā partnere, kuru es esmu gaidījis.”

Ko darīt, ja esmu neapmierināta ar partnera skūpstiem?

Nevajadzētu runāt par problēmu tieši, iesaka profesors. Labāk iedarbosies pozitīva uzmundrināšana un izmēģināšana, piemēram, apgalvojot “Šitā man ļoti patīk!”, ja kaut kas šķiet patīkami un izraisa baudu. Profesora Bernera padoms vīriešiem: “Esiet uzmanīgi, un cenšaties nevis atbilst kādai lomai, bet justies apmierinātam pašam ar sevi.”

Kas attiecas uz vīriešu pašapmierinātību...

Kādā aptaujā 20 procenti vīriešu atzinuši, ka viņi sevi uzskata par izciliem skūpstu meistariem. “Tikai katrs piektais? Tas jau nav daudz,” smejas profesors. “Runājot par meistarību, tas nav tik vienkārši. Seksualitāte nav sports. Skūpstiem vienmēr vajadzētu palikt kā jūtu izpausmei.”

Profesors Dr. med. Volfgangs Berners ir Ependorfas universitātes klīnikas (Hamburgā, Vācijā) Seksualitātes pētījumu un Tiesu psihiatrijas institūta direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!