Cilvēki, kuriem nav stabilu partnerattiecību, ir savādāki nekā mēdz runāt par vecpuišiem, vecmeitām un vientuļajām mātēm vai tēviem. Vesela virkne aizspriedumu liek domāt, ka viņi jūtas visai nelaimīgi, taču jauns pētījums liecina, ka viņi ir optimistiski un pašapzinīgi.
Iepazīšanās portāla Parship.de uzdevumā veiktajā pētījumā noskaidrots, ka cilvēki, kuriem nav stabilu partnerattiecību, ir, piemēram, visai optimistiski – vairāk nekā puse aptaujāto raugās nākotnē optimistiski. Turpretī partnerattiecībās esošajiem šis skaitlis ir tikai 40 procenti.

Neprecētie nebūt nav laimīgi par savu ģimenes stāvokli, un tikai puse novērtē savu ģimenes stāvokli kā apmierinošu. Savukārt no cilvēkiem, kuri dzīvo pāra attiecībās, tādu ir vairāk kā divas trešdaļas. Vairums ļaužu, kuriem nav partnera, labprāt gribētu sev atrast otro pusīti. Gandrīz puse visu aptaujāto, kuriem nav partnera, vēlētos nodibināt stabilas attiecības. Tomēr ne par katru cenu – tikai 30 procenti ir gatavi stabilu attiecību dēļ mainīt darbu vai dzīvesvietu vai ierobežot savu darba laiku jeb ienākumus.

Pētījums liecina, ka attiecībās brīvajiem cilvēkiem visvairāk pietrūkst nevis seksa, bet gan domu apmaiņas ar dzīvesbiedru. Vēl viena pētījumā gūta atziņa ir tā, ka šie cilvēki caurmērā vairāk interesējas par politiku un mazāk riskē ar naudu.

Pašapzinīgāki nekā viņu slava

Vientuļajiem cilvēkiem, it īpaši sievietēm, bieži vien tiek aizrādīts, ka viņi nav pietiekami pašpārliecināti, lai liktos pievilcīgi potenciālajiem partneriem. Turpretī Parship.de pētījumā tika noskaidrots, ka neprecētajiem ir īpaši labs priekšstats par sevi. Starp viņiem bija daudz vairāk tādu, kuri sevi uzskata par sabiedriskiem, pievilcīgiem, šarmantiem un slaidiem, nekā to aptaujas dalībnieki vidū, kuri dzīvoja pāra attiecībās.

Mazāk pārsteidzoši ir atklājumi par neprecēto sieviešu personīgo dzīvi. Sievietes ir daudz izvēlīgākas partnera meklējumos; vairāk kā 60 procentu novērtē savas prasības kā augstas vai ļoti augstas. Kad viņām ir slikts garastāvoklis, viņas parasti mēdz izkratīt sirdi draudzenei, un trešā daļa aptaujāto brīvo sieviešu, lai sevi mierinātu, atbilstoši klišejiskajiem priekšstatiem, tiešām dodas iepirkšanās tūrēs pa veikaliem. 40 procenti brīvo sieviešu ir bērni, taču no brīvajiem vīriešiem – tikai katram ceturtajam. Eksperti uzskata, ka tas ir tādēļ, ka vientuļajiem tēviem ir vieglāk uzsākt jaunas attiecības, nekā vientuļajām mātēm.

Neprecētās sievietes strādā vairāk nekā vīrieši

Attiecībā uz darbu aptaujas rezultāti liecina, ka pilnu darba slodzi daudz biežāk strādā sievietes, kuras ir vienas, nekā partnerattiecībās esošas sievietes. Neprecētās sievietes arī strādā caurmērā vairāk nekā neprecētie vīrieši. Turpretī vīrieši bez pastāvīgas partneres strādā salīdzinoši mazāk nekā tie, kuriem ir stabilas attiecības.

No vienas puses pētījums rāda, ka brīvajām sievietēm klājas daudz labāk nekā domā tās, kurām ir partnerattiecības. Diemžēl pētījums arī parāda, ka vismaz Vācijā atsevišķos mehānismos joprojām maz kas ir mainījies: sievietes tiecas karjerā uz augšu tikmēr, kamēr viņām nav ģimenes apgādnieka. Taču tiklīdz viņas apprecas un ģimenē rodas bērni, viņas pārņem tradicionālo mātes lomu un karjeras lauciņu atstāj vīram, kurš kļūst par ģimenes apgādnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!