Foto: PantherMedia/Scanpix
Kopš ekonomiskā situācija valstī nav spoža, mums parādās arvien vairāk lūgumu no ārvalstu vīriešiem atmaskot sievietes – krāpnieces no Latvijas. Ārzemnieki lūdz pārbaudīt, vai dārgi izmaksājošās sievietes no Latvijas nevazā viņus aiz deguniem. Izrādās, ka vazā gan un šādi pasūtījumi kļuvuši par nopietnu detektīvu darba sastāvdaļu. Tā intervijā portālam "Delfi" stāsta Rīgas Detektīvu aģentūras vadītāja Olga Zeļika.

Detektīve secinājusi - "razvodki na ļubovj" - jeb "mīlnieku uzmešanas" afēras liecina ne vien par dzīvesveidu konkrētai sieviešu grupai, bet par darbošanos pēc noteiktas shēmas, kas jau atgādina prostitūciju. 

Naudas dēļ mirst mātes un neeksistējošie bērni

Pie detektīviem pēc palīdzības vēršas galvenokārt vīrieši no Eiropas valstīm, kā arī ASV un Krievijas. Ārzemnieki iepazinušies ar sievietēm no Latvijas iepazīšanās un sociālajos portālos. Drīz vien viņiem ir licies, ka sākušās nopietnas attiecības. Ja reiz viss ir nopietni, tad šādās attiecībās var arī investēt naudu un viņi investēja.... Daudz investēja. Zināms gadījums, kad sieviete pieprasījusi kažoku par 45 000 eiro un ir arī šādu dāvanu saņēmusi. Pēc Zeļikas stāstītā - summas svārstās no dažiem tūkstošiem līdz pat 70 000 eiro. Parasti šādu dzīvesveidu piekopj sievietes vecumā no 20 līdz 40 gadiem, gan latvietes, gan krievietes.

Latvietes vairāk strādājot vietējā mērogā, krievietes izejot plašākos ūdeņos. Sievietes mudinājušas vīriešus uz dažādiem pirkumiem - sākot no ceļojumiem, beidzot ar mašīnām un dzīvokļiem. "Lietā tiek likti visi ieroči, vēlāk sievietes - mednieces jau spēlē uz vissvētākajām jūtām, vienalga uz ko - piemēram, melo, ka nauda nepieciešama steidzamai operācijai mirstošajai mātei, slimajam bērnam utt. Viņas piesauc jebko - smagus veselības draudus, spēlējas ar dzīvību un nāvi", stāsta aģentūras vadītāja.

Bēgošās līgavas ar maku rokās

Vienā mirklī vīrieši tomēr sāk domāt - kāpēc šīs attiecības ilgst kādu laiku, bet ne ar ko nopietnu nebeidzas? Vīrietis sievieti bildina, sūta naudu kāzu sagatavošanai, bet lieta kaut kā līdz kāzām kā nenonāk, tā nenonāk... Vai arī slimie radinieki pēc operācijām kā neatkopjas, tā neatkopjas... Tad viņi beidzot lūdz palīdzību pārbaudīt, cik no informācijas, ko sieviete sniegusi par sevi, vispār atbilst patiesībai. Nedēļas līdz divu nedēļu laikā detektīvi parasti noskaidro, kas slēpjas zem nepiesātināmo draudzenīšu maskām.

Zeļika skaidro - iespējams, sievietēm no Latvijas dziļi iesakņojies stereotips no padomju gadiem: ārzemnieks - tātad bagāts! Taču ārzemnieki jau ir tādi paši cilvēki kā mēs - ar algu, kas bieži ir vienīgais ienākumu avots. Jā, te darbojas stereotipi, tā portālam Delfi uzsver psihoterapeite Benita Griškeviča: "Vīrietis ierasti domā, ka viņam nemainīgi jābūt tam stiprajam gādātājam, glābējam un trauslo sieviešu sociālo problēmu risinātājam, viņš ir vairāk gatavs uzķerties uz krāpnieces makšķeres. Iespējams, ka sava nozīme ir arī valsts tēlam. Kādam nezinātājam Latvija var šķist kā nabadzībā un postā slīgstoša zeme bez sociālās solidaritātes tradīcijām, bez ziedošanas kultūras un varbūt pat bez sociālās aizsardzības sistēmas utt. Vīrietim var glaimot viņa glābēja loma. Nav noslēpums, ka diezgan izplatīts ir sabiedrībā kultivētais stereotips, ka sievietei pietiek būt skaistai un sievietei, bet par viņas eksistences nodrošināšanu atbildīgs ir vīrietis, ar kuru viņai ir sekss".

 Psihoterapeite uzsver, ka nesodāmības apziņa caurauž pie varas esošo aprindas, bet materiālā vai sirdsapziņas trūkumā nonākušai sievietei vienmēr pie rokas ir vecie, labie psiholoģiskās aizsardzības mehānismi - "mani nenoķers un nesodīs, tur nav nekādu draudu utt". "Spēcīgāk par padomju stereotipiem, manuprāt, atsevišķu cilvēku var ietekmēt zemais morāles līmenis Latvijas sabiedrībā vispār, " tā domā Griškeviča.

Draudzenīte ar advokātu

Nereti atklājas, ka sievietei šādu 'uzmetamo vīriešu' vienlaicīgi ir vairāki - pat līdz desmit. Detektīviem atmiņā kāds nesens gadījums - "Divas nedēļas viņa dzīvo pie viena vīrieša Amerikā, tad divas nedēļas pie cita Itālijā, divas nedēļas Ēģiptē. Kad mums vajadzēja papētīt viņas aktivitātes sīkāk, tad atklājās, ka viņa bija arī smuki salikusi šos ceļojumus albumos, bet dažādos portālos. Viņas "sponsori" par šīm aktivitātēm neko nezināja. Kā likums, daiļavas mīl padižoties vietējos portālos, kur ārzemnieki parasti nereģistrējas.

"Kad visu mūsu savākto informāciju un arī šīs bildes parādīju vīrietim, kas bija vērsies pie detektīviem, vīrietis bija pilnīgā šokā, nikns un pazemots", stāsta detektīve. Vīrietis no Austrijas bija kopis attiecības ar sievieti trīs gadus, sūtījis naudu kāzām, kopsummā iztērējis ap 70 000 eiro un iestidzis parādos. Vīrietis varējis uzrādīt naudas pārvedumus apliecinošus dokumentus, detektīvi šobrīd strādā, lai atgūtu naudu.

Kad pirmo reizi detektīvi sazinājušies ar sievieti, viņas pirmā reakcija liecinājusi par lielu izbīli, taču drīz pēc tam viņa ieņēmusi kaujas pozīcijas, "apgādājusies" ar advokātu. "Tas jau liecina, ka, vai nu tur ir darbošanās grupā vai konkrēta shēma, kā cilvēki gūst naudu, jo meitene jau laikus ir bijusi nodrošināta ar advokātu, kuram nav laba reputācija. Advokāts acīmredzami instruē sievieti, un naudas atgūšana kļūst ļoti apgrūtināta. Pēc būtības tā ir prostitūcija," sašutusi ir Zeļika. Detektīvu aģentūra pat saņēmusi mistiskus brīdinājumus, tādus kā "šajā lietā labāk nelieniet utt".

Zeļika rāda apkrāptā vīrieša no Austrijas atsūtīto sms ziņojumu, kurā viņš raksta - "es viņai piedodu, jo izrādās, ka viņai ir bērns". Zeļika gan uzsver, ka šādos gadījumos situācija var mainīties, jo pēc sākotnējās it kā piedošanas, vīrieši atkal piedzīvo atkārtotas dusmas, ko izsauc pārdomas par naudas summu, kas no viņiem izpumpētas negodīgā veidā.

Vīriešu foto kastings

Tās nav "nabaga mammītes, kuru bērniņiem nav, ko ēst", uzsver Zeļika. Šīs sievietes vēlas ceļot uz ārvalstīm, šiki atpūsties kūrortos, vēlas dārgus pirkumus. "Tie ir cilvēki, kas stājas uz kriminālas takas. Tā ir tāda sava veida prostitūcija. Tur nav garīgu ideālu un principu. Cik iznācis saskarties - tās ir spēcīgas personības, kas dzīvē nostājušās uz nepareizā ceļa. Principā - ja šo pašu enerģiju un izdomu veltītu citām aktivitātēm, dzīvē varētu tālu tikt", bilst aģentūras vadītāja.

Krāpnieces var raksturot kā ļoti labas psiholoģes, ne obligāti skaistules. Galvenais esot atrast īsto vīrieša tipāžu - internetā pēc fotogrāfijām un noteiktiem sejas vaibstiem. Ir vienkārši jāatrod "apstrādājamais tips". Apkrāptie vīrieši bija izlikuši internetā apskatei bildes, kur viņi redzami labās mašīnās, pie skaistām ēkām. Vīriešiem, kas vēlas šādi padižoties, ir jārēķinās, ka tuvumā snaikstās sievietes - mednieces. "Kāds brauc prom no šīs valsts, kāds cenšas ķepuroties tepat - vienīgi metodes ne tuvu nav tās skaistākās" bilst Zeļika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!