Foto: PantherMedia/Scanpix
Janvāris ir laiks, kad izjūk visvairāk laulību un notiek daudzi šķiršanās procesi, tāpēc angļu un amerikāņu juristi to vienoti dēvē par Šķiršanās mēnesi.

Iespējams, daļēji pie tā vainojamas Ziemassvētku un gadumijas svinības, kas sasāpējušas problēmas pāru attiecībās var novest līdz kritiskajam punktam. Ilgās brīvdienas un kopā pavadītais laiks ļauj ar citām acīm paskatīties arī uz ikdienu, kad saskarsme ar dzīvesbiedru var būt krietni paviršāka.

Mīts vai realitāte?

Mēģinot noskaidrot, vai janvāra sliktā slava kā šķiršanās mēnesim tiešām ir pamatota, portāla eDivorcePapers.com pārstāvji secinājuši, ka skaitļi ir nepielūdzami - Šķiršanās mēnesis tiešām pastāv.

Sertificēta šķiršanās lietu konsultante Keitija Meijersa izteikusies: "Pilnīgi noteikti. Janvārī vienmēr tiek iesniegts visvairāk šķiršanās pieteikumu. Tas mani tiešām pārsteidz, lai gan patiesībā man nemaz nevajadzētu tik ļoti brīnīties, jo arī mans vīrs mani atstāja janvārī."

Šķiršanās mēneša fenomens juristiem esot labi pazīstams. Juridiskā biroja Thyden Gross & Callahan pārstāvis atzīst: "Daži juristi pirms tam pat dodas divu nedēļu atvaļinājumā, lai sagatavotos lielajai slodzei. Janvārī patiešām notiek daudzi šķiršanās procesi."

Viedokļi par populārāko šķiršanās pieteikumu iesniegšanas datumu atšķiras. Daži apgalvo, ka visvairāk pāru savu nodomu publisko 3. janvārī, kamēr citi eksperti kā šķiršanās periodu min pirmo pilno nedēļu pēc atgriešanās darbā vai laika posmu no 12. līdz 16. janvārim.

Meijere, kura ir izveidojusi portālu DivorcedWomenOnline.com, uzskata: lai gan pieteikumus visbiežāk iesniedz janvārī, vīlušies pāri sāk meklēt informāciju par šķiršanos tieši pēc Ziemassvētkiem.

"Jau nākamajā dienā pēc Ziemassvētkiem manā portālā vērojams milzīgs skatījumu un meklēto jēdzienu pieaugums. Cilvēki sāk meklēt informāciju jau pirms Jaungada, bet reāli neko nevar iesākt, pirms juristi ir atgriezušies darbā," secinājusi juriste.

Pēdējie kopējie svētki

Pēc Meijeres domām, ir daudz iemeslu, kāpēc pāri gaida tieši līdz janvārim, bet šis laiks esot raksturīgākais šķiršanās periods tieši ģimenēm ar bērniem.

"Klienti man atzīst, ka problēmas laulības dzīvē bijušas jau pirms svētku sezonas. Ja ģimenē ir bērni, svētkus uzskata par brīnumu laiku, tāpēc pāri vēlas sniegt bērniem vēl pēdējās kopīgās brīvdienas. Ja janvārī attiecības nav uzlabojušās, pieaugušie pieņem lēmumu doties katrs uz savu pusi," skaidro eksperte.

Tāpat šķiršanos skaitu janvārī ietekmē jaungada apņemšanās savā dzīvē kaut ko mainīt, kā arī daudzās valstīs pastāvošā nodokļu likumdošana - izšķiroties gada sākumā, bijušajiem dzīvesbiedriem nebūs vajadzīgas kopīgas nodokļu lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!