Kāpēc tas ir tabu: Skaista āriene kalpo kā ieejas biļete biroju personāldaļās, kā atslēga interesantu vīriešu sirdīm un garantija foršam draugu lokam. Izturēties nopietni pret savu izskatu šķiet kā pienākums pret sevi un apkārtējo vidi (nevar taču traumēt apkārtējos ar savu bālo, neuzkrāsoto seju!).

Ja tā vietā tu sadomāsi valkāt apģērbus nesaskanīgās krāsu kombinācijās un vecmodīgos fasonos, staigāt ērtās, bet konkurētnespējīgās kurpēs, un vēl pie tam ar nenosakāma stila matu sakārtojumu, tu noteikti izraisīsi satraukumu apkārtējos.

„Vismazāk šādu izturēšanos sapratīs tie cilvēki, kuri paši ļoti nopietni izturas pret savu ārieni un kuri vienmēr tiecas ar to izcelties," skaidro vācu psihologs Dr. Martins Grindls, kurš veic pētījumus par cilvēku pievilcības jautājumiem.

Kāpēc ir vērts pārkāpt šo tabu:

Pajautā sev, kas notiktu, ja skatieni vairs nebūtu vērsti uz tevi, ja tu vairs nesaņemtu komplimentus par jauno frizūru vai ģērbšanās stilu! Ja sākumā šķiet, ka tas būtu ļoti dramatisks pārdzīvojums, tomēr var gadīties, ka tu sajutīsies vieglāk un brīvāk. Nereti doma par to, ka jāievēro skaistuma bauslis, ir iepotēta no vecāku attieksmes: bērnībā tu biji „smukā meita", lai gan varbūt tu vairāk gribēji būt „gudrā" vai „nepaklausīgā meita". Iespējams, ka tieši šobrīd tu esi dzīves posmā, kad pastāvīgas rūpes par ārieni prasa pārāk daudz spēka.

Tabu laušana var sniegt tev jaunu pieredzi būt gaidītai, gribētai un patīkamai citiem - arī ar lieko svaru pēc grūtniecības, ar sirmajām matu saknēm un mūžīgo, praktisko trijkrāsaino džemperīti. Var gadīties, ka tagad tu ierasto komplimentu („O, atkal jauna kleita! Vai, kādas burvīgas kurpītes! Tu satriecoši izskaties!") vietā sadzirdēsi kādus jaunus vārdus par sevi, piemēram, „Es tevi apbrīnoju, tu vienmēr tik labi māki noformulēt savu domu!" vai „Kāds prieks tevi atkal redzēt!"

Lielākais ieguvums no šī skaistumkopšanas tabu pārkāpuma var būt tas, ka nevainojams izskats pārstāj būt eksistenciāli svarīga lieta tavā dzīvē. Tas tevi padarīs atbrīvotu, relaksētu un, līdz ar to, arī mazliet skaistāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!