Kāpēc tas ir tabu: Eiropas valstīs tagad valda īsts bēbīšu bums, un arī Holivudā pašlaik skaitās šiki būt grūtniecei vai doties uz trešās pasaules valstīm adoptējama mazuļa meklējumos. Cilvēki bez savām atvasēm izskatās aizdomīgi. Vēl aizdomīgāk ir tad, ja kāds neizrāda nekādu interesi par bērniem.

Kā tā drīkst? Negribēt bērnus nozīmē noliegt visu, kas sabiedrībā ir svēts - nevainības zaudēšana, kaislības, dzīvesprieks, dabiskums, bērna smiekli... Visbiežākās pretreakcijas, ko šāds apgalvojums izraisa: „Tu taču pati reiz biji bērns!" un „Tādu cilvēku dēļ kā tu mēs izmirstam!"

Kāpēc ir vērts pārkāpt šo tabu:

„Nepatika pret bērniem var ieslēgties kā aizsargmehānisms, ja sieviete dzīvo viena un nemaz nevēlas radīt sevī šādas ilgas pēc bērna," skaidro vācu psiholoģe Anne Hozemane, kura pati ir triju bērnu māte. „Taču tas var būt arī gluži normāls intereses zudums par pasauli, kurā sieviete pašlaik nedzīvo - vai nu tāpēc, ka viņa pati šobrīd nav māte vai arī viņas bērni jau sen ir pieauguši."

Bieži vien nevēlēšanās būt mātei nozīmē, ka sieviete neizjūt nepārvaramu tieksmi ieviest savā dzīvē krahu, haosu, nepieciešamību atbildēt uz 35 kāpēcīšu jautājumiem minūtē un citas lietas, kas saistās ar bērna klātbūtni mājās. Tāpēc vien viņa nav mazākā mērā pilnvērtīga kā sieviete vai cilvēks.

Pamanot, ka kāds negrib bērnus tāpēc, ka mazie, gluži dabiski, paņem daudz uzmanības, laika un rūpju, nevajadzētu viņu par to nosodīt, bet gan painteresēties, vai šis cilvēks pats šobrīd saņem pietiekami daudz mīlestības, uzmanības un rūpju. Iespējams, ka viņam šobrīd nav enerģijas, ko veltīt bērnu audzināšanai.

Ja tu publiski atzīsies, ka tev ir pretrunīgas izjūtas pret bērniem, iespējams, daži cilvēki reaģēs ar vēsu vai nedrošu izturēšanos pret tevi, kāds varbūt novērsīsies - galvenokārt tie, kuri paši sev neatzīstas, ka bērnu klātbūtne viņus dažreiz mēdz kaitināt. Tomēr būs arī tādi, kuri teiks: „Cik labi, ka tu tā saki, jo man arī ir līdzīgas izjūtas!" Bez tam pavērsies iespēja apspriest arī alternatīvus dzīves scenārijus vai noskaidrot, kādā ziņā tu pati vēl gribētu būt bērns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!