Šī atziņa ir biedējoša, taču konfliktējošs pāris instinktīvi izturas kā divas naidīgas valstis, kas gatavojas karam. Abos gadījumos karojošās puses meklē sev sabiedrotos, lai šajā karā būtu stiprākas. Atšķirība ir tā, ka konfliktējošie pāri dažkārt šīs sabiedroto alianses veido neapzināti.
Attiecību karā partneris, kurš izjūt vislielāko diskomfortu, galu galā atkāpjas un atrod trešo personu, kas darbojas kā viņa sabiedrotais. Laulību psihologu žargonā to dēvē par trīsstūru veidošanu. Piemēram, sieva, kas jūtas vientuļa un nerod kontaktu ar savu vīru, var sākt pastiprināti rūpēties par bērniem, lai mazinātu savu atstumtības sajūtu. Bērns, kurš ir īpaši jūtīgs pret vecāku ciešanām, var uzņemties "rūpes" par māti. Bērns šajā lomā gandrīz vienmēr jūtas kā starp diviem dzirnakmeņiem un savā ziņā izjūt diskomfortu, ka viņam "jāaudzina" kāds no vecākiem.

Dažkārt attiecības vecāku starpā neapzināti stabilizē pusaudzis, kurš ar savu uzvedību netieši pauž savas izjūtas. Bērns it kā ar īpašu radaru uztver nesaskaņas vecāku attiecībās un ar savu reakciju liek vecākiem novērsties no konflikta, pievēršot uzmanību sev – ar narkotiku lietošanu, grūtniecību, skolas bastošanu, agresivitāti. Bērnu fantāzijai nav robežu, un viņi izdomās jebko, lai nepieļautu saviem vecākiem ieskatīties acīs neapmierinošajai patiesībai par viņu laulību.

Trešā persona šajā trīsstūrī ne vienmēr ir kāds no bērniem. Tas var būt kāds cits pieaugušais – tēvs, māte, brālis, māsa, draugs vai mīļākais. Šīs personas funkcija ir mazināt spriedzi laulātā pāra attiecībās. Piemēram, kāds vīrs, kurš uzskata, ka viņa sieva ir zaudējusi interesi par viņu, varētu mazināt savu spriedzi, ieviešot sev mīļāko. Visticamāk, ka dzīvesbiedru konfliktu līmenis šajā laikā pazemināsies, līdz kamēr sieva neatklās, ka vīrs viņu krāpj. Vīrs varētu arī sabiedroties ar savu māti, kura nu kļūst par viņa uzticības personu un padomdevēju, bieži vien kaitējot laulībai.

Kamēr vien pastāvēs trīsstūri, laulātajiem nebūs iespējams pievērsties savas problēmas cēlonim, kas ir šķērslis tuvībai un patiesai dzīvesbiedru mīlestībai. Tomēr gan partneriem, gan trešajai personai ir ļoti grūti izrauties no savstarpējās ietekmes. Gadījumā ar ārlaulības sakariem, mīļākā varētu nevēlēties pārtraukt attiecības, un vīrs, varbūt negribētu atteikties no vieglprātīgās tuvības, ko sniedz jaunās attiecības, lai pievērstos sarežģījumu risināšanai savā laulības dzīvē.

Bieži vien te ir nepieciešama profesionāla palīdzība – konsultācijas ar kvalificētu laulību vai ģimenes terapeitu, kurš palīdzētu partneriem izrauties no šī trīsstūra, novēršot negatīvās sekas, kas draud vienam vai vairākiem šajā situācijā iejauktajiem cilvēkiem.

Vislabākās zāles pret trīsstūri ir uzticība un tuvība. Jautājums ir – kā lai pāris, kura attiecības apdraud konflikti, atsvešināšanās un neuzticēšanās, uzlabo esošo situāciju? Ja nav uzticības, kā lai izveido abpusēji paļāvīgas attiecības? Es jums piedāvāšu spert sekojošos soļus pareizajā virzienā:

Vingrinājums:

  1. Vienam no jums ir atklāti jāizvērtē jūsu laulība. Citiem vārdiem, esi godīga pret sevi, domājot par to, kas laulībā trūkst. Pieraksti visu, ko tu vēlētos mainīt šajās attiecībās. Piemēram, ja jūs maz laika pavadāt kopā, tu varētu rakstīt: "Es gribētu pavadīt vienu vakaru nedēļā kopā tikai ar tevi.”
  2. Uzraksti vēstuli savam partnerim un stāsti tajā par to, kas tevi uztrauc jūsu attiecībās. Izvairies no pārmetumiem un raksti ierosinājumus, kā uzlabot laulības dzīvi.
  3. Pēc dažām dienām pavaicā savam dzīvesbiedram, ko viņš domā par to, ko tu uzrakstīji par jūsu laulību. Ja atbilde ir pozitīva, tad ķerieties abi pie darba, lai uzlabotu attiecības. Jums varbūt būs nepieciešama profesionāla palīdzība, lai viss izdotos veiksmīgi. Ja tavs partneris ir ar mieru, meklējiet kompetentu laulību terapeitu. Ne visi psihiskās veselības speciālisti ir eksperti laulību (ģimenes) terapijā, tādēļ pārliecinieties, ka jūsu atrastais psihoterapeits ir sertificēts laulību speciālists.

Dr. Maikls Tobins jau 26 gadus strādā kā praktizējošs psihologs, kas specializējas laulību un ģimenes terapijā. ASV, Kanādā un Izraēlā Tobins vadījis neskaitāmas nodarbības un seminārus par laulības dzīvi un bērnu audzināšanu. 25 gadus Dr. Tobins aizvadījis laulībā ar sievu Deboru, kas arī ir psiholoģe. Viņiem ir četri pusaudžu vecuma bērni - trīs meitenes un zēns.

Atpakaļ uz sākumu: 1. Neuzskati savu partneri par pašsaprotamu lietu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!