Ilgu laiku kaķu īpašnieki uzskatīja, ka vispiemērotākās kaķa barošanai ir zivis. Jāteic gan, ka dabā, izņemot niedru kaķus un Tālo Austrumu kaķus, kaķi zivis nemedī. Diez vai arī jums ir nācies sastapt pie ezera vai upes kādu kaķi – makšķernieku.

Protams, kaķiem zivis garšo, bet arī cilvēkiem garšo daudz un dažādi produkti, tai pat laikā arī mēs katru dienu neēdam tikai kūkas vai šokolādi. Zivis dod tikai vārītas, labāk izmantot jūras zivis. Tās jāattīra no kauliem un asakām, kas var ievainot kaķa zarnu traktu tāpat kā stobrkauli.

Zivis ir jānovāra tādēļ, ka svaigās zivīs ir enzīms tiamināze, kurš izraisa B1 vitamīna sadalīšanos. Vārot enzīms sadalās un kaķa organismam vairs nav bīstams. Zivis var savārīt kopā ar auzu pārslām, piedāvājot šo ēdienu kaķim kopā ar buljonu.

Zivis nekādā gadījumā nedrīkst dot grūsnām kaķenēm! Pat vārītās zivīs esošās vielas caur placentu nokļūst topošā mazuļa organismā un kavē tā attīstību. Amerikāņi uzskata, ka grūsnu kaķeni barot ar zivīm ir noziegums. Nebrīnieties, ja, barojot kaķi ar zivīm, tā urīns smakos daudz spēcīgāk, īpaši runčiem, kuriem vispār nav ieteicams dot zivis tāpēc, ka tās veicina urīnakmeņu veidošanos.

Jebkurā gadījumā zivis vēlamas ne biežāk kā reizi nedēļā. Vēl var kaķim dot arī jūras delikateses – garneles, kalmāru, arī kaviāru, bet diez vai kaķis spēs novērtēt šos ekskluzīvos produktus, tas vairāk cels saimnieka pašapziņu. Ja nu tomēr jūsu kaķis ir ļoti pieradis pie zivīm, tad, kompensējiet šo diētu ar vismaz 3 olas dzeltenumiem nedēļā, mēģiniet piedāvāt aknas un zivij piejauciet diedzētus labības asnus vai citus zaļumus – pētersīļus, spinātus.

Raksta tapšanā izmantota Vijas Klučnieces grāmata "Kaķi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!