Daudzi bērni vecākiem lūdz atļauju iegādāties mājas sesku jeb fretku. Ir daudz dzirdēts par šo caunveidīgo mājdzīvnieku īpatnībām, bet bieži tie ir tikai mīti. Ar ko jārēķinās, ja mājā ienāk sesks – stāsta kluba Seskumīlis valdes priekšsēdis Rolands Saidāns.

Īpatnības kompensē inteliģence

Kluba Seskumīlis valdes priekšsēdis Rolands Saidāns uzsver: pirms fretkas iegādes ir rūpīgi jāapsver, vai spēsiet veltīt dzīvnieciņam pietiekami daudz uzmanības un laika, kā arī pieciest tā nemaināmās īpatnības. Pirms diviem gadiem klubs (šobrīd Latvijā vienīgais) izveidots galvenokārt tāpēc, ka modes ietekmē daudzi iegādājušies fretkas, bet nespēja ar tām pienācīgi apieties.

Pirmkārt, jārēķinās, ka sesks ir ļoti aktīvs un ziņkārīgs dzīvnieks. To nedrīkst turēt tikai būrī un arī ar izskraidīšanos pa māju tam nepietiek - ir jāved regulārās pastaigās svaigā gaisā. Iedzimta uzvedības formula, kas mantota no savvaļas priekštečiem, kas dzīvoja alās: sesks var rakt zemi, barību, paklājus, tualetes uzpildītāju, ūdeni dzeramajā traukā utt. Svarīga ir tīrības uzturēšana, dzīvojot kopā ar reizēm diezgan stūrgalvīgo dzīvnieciņu: sesks var arī ignorēt prasības un lūgumus iet uz tualeti.

Diezgan plaši ir izplatīts viedoklis, ka seskam piemīt ārkārtīgi nepatīkama smaka. Rolands Saidāns atzīst, ka aromāts ir specifisks, taču cilvēki mēdz uztvert to atšķirīgi: spēcīga smarža ir tikai nekastrētiem sesku tēviņiem riesta laikā. Bet mātīšu un kastrēto tēviņu aromāts ir pavisam vājš, tas nedaudz atgādina muskusa un medus smaržu, un vairumam cilvēku tas pat patīk.

Speciālists piebilst, ka iepriekš minētas īpašības, kas prasa no saimnieka pacietību. Taču to kompensē daudzas citas, jo fretkas raksturs un uzvedība ir interesanta un neatkārtojama. Šiem ārkārtīgi veiklajiem dzīvniekiem piemīt inteliģence un viltība, tie ir ļoti rotaļīgi un draudzīgi noskaņoti. Sesks var kļūt par īstu draugu un kompanjonu.

Lepnums - kažoks

Mājas sesks (fretka) - ir caunu (pēc citas klasifikācijas - sermuļu) dzimtas plēsējs - aktīvs, ļoti veikls un ar augstu intelektu apveltīts dzīvnieks. Kā mājdzīvnieks tas Latvijā pazīstams sen, taču mainījies statuss. Iepriekš caunveidīgie šeit tika turēti kažokzvēru audzētavās, bet tagad kļuvuši par populāriem dekoratīvajiem mājas mīluļiem.

Seska mūžs ir 8 - 10 gadi. Pieauguša dzīvnieka ķermeņa svars  vidēji 500 -1200 g mātītēm un 1500 - 2500 g tēviņiem, bet ķermeņa garums ir vidēji 30 - 60 cm. Tēviņi atšķiras arī ar raksturu un ieradumiem.

Seska lepnums ir tā kažociņš, īpaši ziemā. Selekcijā ir izveidotas dažādas krāsas,  izplatītākās: sabulis (no tumšas līdz gaišai), pastelis un balti (albīni), pagaidām retums Latvijā ir melnie seski un dažādas eksotiskas nokrāsas.

Rolands Saidāns norāda, ka zooveikalos fretkas nav ieteicams pirkt: cena var būt pat augstāka, taču mazākas ir garantijas par dzīvnieka izcelsmi un veselību. Vislabāk dzīvnieciņu iegādāties sertificētās audzētavās, slēdzot līgumu. Fretkas cena šobrīd ir ap 200 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!