Ir kaķi, kuriem ausīs pastiprināti izdalās sērs, tāpēc saimniekiem reizi nedēļā ausis jāapskata un, ja nepieciešams, tās jāiztīra. Ausis tīra ar ausu tīrāmajiem kociņiem, kuri apmērcēti kosmētiskajā eļļā vai tualetes pieniņā.

Kociņu ausī nedrīkst bāzt pārāk dziļi, jātīra redzamā daļa. Persijas kaķiem auss ārējā malā visapkārt jānoplūc spalva. To dara šādi: pietur austiņas malu stingri starp pirkstiem ar vienu roku un ar otru izplūc spalvu (ja tā rīkojas, kaķim nesāp). Auss spalvu neplūc ne pusgarspalvainajiem, ne īsspalvainajiem kaķiem.

Acis tīra ar 2% borskābes šķīdumu vai ar melnās tējas uzlējumu (tumšas krāsas kaķiem). Ja kaķim acis ļoti lielas un atvērtas, deguns stipri saīsināts, tad, iespējams, acis pastiprināti asaro. Tādā gadījumā labāk tās tīrīt ar sausu vates tamponu un profilaktiski pilināt acu pilienus “Tears naturale”. Citreiz kaķim vilnas matiņi aug tik tuvu plakstiņam, ka nepārtraukti kairina acs gļotādu. Šādā gadījumā jāmēģina ar pinceti šos matiņus izraut.

Gan no ūdens, gan barības kaķiem veidojas zobakmens. Par zobakmeni liecina dzeltens aplikums uz zobu sānu malām un nepatīkama smaka no mutes. Diemžēl tikai tie kaķi, kuri no agras bērnības pieradināti pie zobu tīrīšanas, ļaujas šai procedūrai, bet lielākā daļa nav pierunājami nekādā veidā. Ja jūsu kaķis ļauj tīrīt zobus, tas jādara reizi nedēļā ar speciālu birsti un pastu, kas nopērkama zooveikalā. Ja nu saimnieks pats kaķim zobus nevar iztīrīt, tas jādara pie veterinārārsta, kurš ar speciālu aparātu zobakmeni noņems un kaķi uz procedūras laiku iemidzinās.

Garspalvainajiem un eksotiskajiem kaķēniem zobi mēdz augt šķībi, līdz ar to veidojas sakodiena anomālija. Šādiem kaķēniem jāizrauj piena zobu ilkņi, un parasti sakodiens izlabojas.

Raksta tapšanā izmantota Vijas Klučnieces grāmata “Kaķi”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!