Foto: stock.xchng
Kūkas cepšanā nozīmīgs ir ne tikai gardais rezultāts, bet arī process, jo tas palīdz radīt svētku noskaņu un iesaistīties drīkst kā lietpratēji, tā iesācēji — visa ģimene. Turklāt piedāvātajā situācijā var iegūt zināšanas ne vien kulinārijā, bet arī savas zemes ģeogrāfijā. Ierosmei — ēdolnieces Jolantas Hartmanes versija par svētku torti, kas tika gatavota par godu Latvijas dzimšanas dienai.

Šo prasmi viņa pārņēmusi no vecmāmiņas, to mākot arī abas māsas: Ilze Zumača, kas viesnīcā Reval Hotel Latvija Rīgā organizē konferences, un Ēdoles mūzikas skolotāja Dace Jansone. Jolanta 12 gadu nostrādājusi par latviešu valodas un literatūras skolotāju Īvandes sākumskolā, bet nu mācību iestāde likvidēta, taču jaunā sieviete studē izglītības vadību.

Torte „Pašiem sava Latvija"

Biskvīta kārtas

(Devas norādītas vienai kārtai.)

  • Cepeškrāsns jāuzkarsē līdz 200 grādiem. Plātē ieklāj cepampapīru, lai vēlāk tortes biskvīta kārtu ir viegli noņemt.
  • Astoņām olām divos traukos atdala sastāvdaļas: baltumam pievieno trīs ēdamkarotes cukura, dzeltenumam - piecas. Cik olu, tik karošu cukura. Dzeltenumu sakuļ mikserī, tam jākļūst gaišam. Baltumu bļodā kuļ ar spirālveida putotāju, līdz tas kļūst sniegbalts, stingrās putās. Kad masas gatavas, klāt gardēžu brīdis, kurā dažkārt notiek sacensība par tiesībām nolaizīt saldos pārpalikumus uz miksera lāpstiņām. (Jolantas mājās to darot četrgadīgais Bernhards un deviņgadīgais Eduards.)
  • Astoņas karotes miltu caur sietu sijā pāri saputotajam olu baltumam. Pielej sakulto dzeltenumu, tad masu lēni maisa jeb iecilā. Lej uz plātē ieklātā papīra un izlīdzina. Liek plītī un cep 15-20 minūtes. Gatavību pārbauda, iedurot koka irbulīti. Ja jēla mīkla nepielīp, kārta ir gatava! Vēsumā tā jāatdzesē.
  • Procesu atkārto tik reižu, cik pietiek pacietības vai arī cik augstu torti gribas būvēt. Biskvīta kārtas var izcept dienu iepriekš.

Grauzdētas mandeļu skaidiņas

Cepeškrāsns karstumu samazina līdz 100 grādiem un uz plāts grauzdē 200 g mandeļu skaidiņu tortes malu rotājumam. Var izmantot arī biskvīta kārtām nogrieztās malas - sadrupina un grauzdē. Bet mandeles ir greznākas un gardākas!

Vārītais krēms

Piena - olu masa   

  • Katliņā ielej 1,5 l piena. Trauku liek lielākā katlā t.s. ūdens peldē, citādi pienam būs sviluma garša. Ūdenim jābūt tik, lai tas apņemtu mazāko katliņu.
  • Sešu olu dzeltenumus ar 12 vai vairāk karotēm cukura kuļ mikserī (baltumu varēs izlietot kur citur).
  • Karstajā pienā ieber piecas karotes cukura un kārtīgi izmaisa, pievieno vēl piecas.
  • Saputotajam dzeltenumam pievieno nedaudz karstā piena, lai masa šķidrāka, un kuļ, pakāpeniski berot klāt sešas ēdamkarotes miltu. Dzeltenumu lej karstajā pienā un 30 - 40 minūtes maisa, lai nesabiezē par daudz. Ja tiek lietotas māju olas un piens, masa sabiezē ātrāk.

Sviesta masa  

Vajadzīgas trīs 200 g paciņas jeb 600 g veikalā iegādāta saldkrējuma sviesta. (Jolanta brīdina: neder mājās gatavotais, ne arī pirktais augu tauku maisījums.) Mīksto sviestu sakapā gabaliņos. Mikserī liek vispirms vienu paciņu, pieber sešas ēdamkarotes samalta cukura (pūdercukura) un 40 g samalta vaniļas cukura. Tad pieliek pārējo daļu sviesta un ilgi kuļ. Gatavo masu atdzesē.

Krēms

Pilnīgi auksta piena un olu masa palēnām tiek iemaisīta sviestā. Kad krēms gatavs, tas atkal jādzesē.

Garnēšana

  • Uz stingra paliktņa uzklāj greznāku papīru, zem pirmās tortes kārtas no visām pusēm vēl paliek cepampapīra strēmeles, lai glītais apakšā nenosmērējas. Visām mīklas kārtām reizē apgriež maliņas.
  • Uz pirmās kārtas bagātīgi uzziež brūkleņu - ābolu ievārījumu, tam pāri - krēmu. Uzliek otro kārtu, ko šoreiz noklāj ar krēmu vien, jo daļēji tā būs virskārta.
  • Trešajai kārtai uzliek Latvijas kontūru no stingra papīra un ar asu nazi izgriež. (Lai kūkā nepazustu Kolkas rags vai Zilupe, Jolantas vīrs Agnis drošības pēc atnes enciklopēdiju ar karti.) Izgriezto Latviju liek uz divām iepriekšējām kārtām, apvelk kontūru, noņem. Laukumu, kuram vispirms uzziež ievārījumu. Tad atkal uzliek Latviju un torti no visām pusēm apziež ar krēmu. Sānu malas apber ar grauzdēto mandeļu skaidiņām.
  • Garnēšanā var ļaut vaļu fantāzijai. Jolanta izmanto gan dzeltenu, gan ar pārtikas krāsu panāktu sarkanu, gan ar šķīstošo kafiju iegūtu brūnu krēmu. Rotājumiem lietotas šokolādes pupiņas, skaidiņas un citi veidojumi, dzērvenes, želejas konfektes, ko sagriež šķēlītēs, iegriež pa diagonāli un sarullē, veidojot krāšņas rozes, ko papildina zaļas cukura lapiņas. Gatavus rotājumus var meklēt saldumu veikalos. Kad viss galā, jānoņem cepampapīra strēmeles, zem kurām ir greznā salvete.

Nu, tā - darbiņš galā! Ja varat paciesties, kūkai būtu jāļauj piesūkties ar ievārījumu un krēmu. Bet tad - labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!