Salsa savā ziņā ir tāds divdomīgs jēdziens – apzīmē divas pilnīgi atšķirīgas lietas, kam tomēr ir arī kaut kas kopīgs, proti, ugunīgums. Tie, kuriem tuvāk pie sirds ir dejošana un viss pārējais, kas ar to saistīts, lielākoties turas pie pārliecības, ka īstā salsa eksistē tikai šajā jomā, savukārt tiem, kuri priekšroku dod kulinārijai, tādās runās nemaz neklausās un bauda to salsu, kas “iet caur vēderu”.
Katrā ziņā šī te otrā salsa ir kaut kas “pabiezi šķidrs ar pikantu noti” – tā rakstīts vienā no vācu kulinārijas leksikoniem. Patiesībā šim te “pabiezi šķidrajam” ir visdažādākie varianti – atkarībā, kurā zemē un novadā to bauda.

Vārds “salsa” ir cēlies no arābu valodas, taču īsti precīza izskaidrojuma tam nav; vienīgi skaidrs ir tas, ka eksistē kāda saistība ar mērci. Laika gaitā šī vārda sakni aizguvuši spāņi, un mūsdienās ar salsu saprot saīsinājumu no “salsa picante”, tātad pikantā mērce.

Tas ir gana plašs jēdziens, ko katra tauta vairāk vai mazāk skaidro pēc saviem priekšstatiem un saprašanas. Piemēram, Portugālē ar vārdu “salsa” pārsvarā saprot tikai un vienīgi pētersīļus. Meksikā salsa skaitās arī buljons, tomēr vairumā gadījumu ar to apzīmē asu mērci, kuras sastāvā ir sīpoli, ķiploki, čili pipari, koriandrs, eļļa un citronu sula. Savukārt “salsa criolla” jeb kreoliešu mērce ir vēl piparotāka par “salsa mexicana”.

Arī Itālijā salsa ir ļoti iecienīta un vispopulārākā skaitās “salsa alla napoletana”. To gatavo no tomātiem, olīveļļas, bazilika, ķiplokiem, sīpoliem, rīvēta Parmas siera un pasniedz pie pastas, polentas, rīsiem, omletes u.c. ēdieniem.

Otra populārākā, kas vairāk pazīstama arī aiz Itālijas robežām, ir “salsa verde” jeb zaļā mērce, kuras sastāvā ir marinēti gurķīši, kaperi, zaļās paprikas pākstis, šalotes sīpoliņi, pētersīļi un citas zaļas lietas. To pasniedz kā piedevu vārītai gaļai, aukstai zivij, olām, dārzeņiem. Taču tikpat labi par “salsa verde” Itālijā var nodēvēt arī majonēzi ar zaļumiem un garšaugiem.

Salsa picante

  • 1 sīpols
  • 1 liela ķiploka daiviņa
  • 3 ēdk. olīveļļas
  • 3 lieli tomāti
  • 1/4 tējk. smalki saberztu koriandra sēkliņu
  • 1/4 tējk. smalki saberztu ķimeņu
  • smalki sakapāta čilī pipara pāksts - pēc garšas
  • sāls
  • Pagatavošana:

    Nomizotu sīpolu sakapā, bet ķiploku izspiež caur spiedi. Katliņā sakarsē eļļu, viegli apsautē sīpolus un ķiplokus, pievieno čili piparus, gabaliņos sagrieztus tomātus un garšvielas un maisot sautē 8- 10 minūtes. Gatavu salsu pasniedz tūlīt kā piedevu pie ēdieniem vai arī iepilda burciņā un ļauj 2-3 dienas ievilkties. Tad garšas būs labāk sajaukušās.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!