Laikā, kad līdz pirmajiem svaigajiem zaļumiem laiciņš vēl jāgaida, organisms prasīt prasa svaigu un vitamīniem bagātu uzturu. Nevajadzētu samierināties vien ar lielveikalā pieejamajiem dārzeņiem - ēdienkartē ieteicams ieviest diedzētus bioloģiski audzētus graudus un sēklas – gan garša svaiga, gan vitamīnu netrūkst.
Diedzēti graudi un sēkliņas ir koncentrēts fermentu, vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju, hlorofila un šķiedrvielu avots, kas turklāt satur ļoti maz kaloriju - tase graudu satur tikai 16 kcal. Diedzē kviešu, rudzu, miežu, auzu un griķu graudus, lucernas, saulespuķu, redīsu, kressalātu, sinepju, sarkano biešu un citas sēklas. Tās nedrīkst būt kodinātas, apstrādātas ar ķimikālijām, bet gan, piemēram, bioloģiskajās saimniecībās audzētas, diedzētas sēklas. Sēkliņu un graudu diedzēšanai vajadzīgs tīrs stikla vai fajansa trauks, kur plānā kārtiņā ieliek nomazgātus un izmērcētus graudus, pārsedz tos ar vairākās kārtās salocītu, mitru drāniņu. Trauku tur siltā vietā (apm. 20–23°C). Laiku pa laikam graudus aprasina ar ūdeni, lai neiekalst. Tie reizēm arī jānoskalo.

Rudzi, kvieši, lēcas un Ķīnas pupiņas dīgst apmēram divas dienas; redīsi - apmēram četras dienas - līdz izstiepjas pāris centimetru gari asniņi; kressalāti - apmēram 6-7 dienu laikā (5 centimetrus); kāpostu sēklas - piecas līdz sešas dienas; lucernu audzē sešas, septiņas dienas, līdz asni ir aptuveni divus centimetrus gari; bietes diedzē apmēram nedēļu - tām no vienas sēkliņas veidojas vairāki asni, kam jāizaug piecu līdz septiņu centimetru garumā; saulespuķu sēklas diedzē apmēram nedēļu. Sagatavotās, diedzētās sēklas nav zāles, tāpēc normu parasti nenosaka. Novērojumi liecina, ka, ēdot diedzētus graudus pa divām ēdamkarotēm divreiz dienā no divas līdz četrām nedēļām, uzlabojas pašsajūta, labāk aug mati un nagi, āda kļūst maigāka. Graudi ir rupja barība, tādēļ tie rūpīgi jāsakošļā, lai neuzpūšas vēders un nav spiediena pakrūtē. Tos pirms ēšanas var samalt. Diedzētās sēklas var izmantot gan garšīgu, svaigu salātu pagatavošanai, gan likt uz sviestmaizes, gan kā piedevu dažādām zupām, kefīram, biezpienam, kā pildījumu pastētēm un citām maltītēm. Samaltie diedzētie graudi lieliski noder arī sejas maskām.

Vienlaikus lietot neiesaka daudzas un dažādas sadīgušas sēkliņas, jo katram dīgstam ir sava specifiska garša un tā jāizbauda katra atsevišķi. Ja miežu graudu dīgstus nogriež, kad tie ir jau sprīdi gari, no tiem izspiež sulu, ko lieto kā uztura bagātinātāju. Tai ir rūgtena garša, tāpēc labāk to sajaukt ar burkānu, biešu vai citu sulu, kuru lietojat. Diedzētus graudus var pasniegt ar medu, jogurtu, biezpienu, pievienot zupām vai salātos. Labāk diedzēšanai izvēlēties sēklas, kas audzētas, izmantojot bioloģiskās lauksaimniecības metodes. Tāpēc drošāk būtu tās iegādāties vietās, kur tirgo produktus ar marķējumu "Latvijas Ekoprodukts" vai "Bioloģiskā lauksaimniecība". Tā vari būt pārliecināta, ka sēklas patiešām augušas dabīgos apstākļos un nav bijušas iepriekš apstrādātas ar ķīmiskām vielām. Produktu kvalitāte, kas tiek marķēti ar šīm zīmēm, tiek stingri kontrolēta. Ekoloģiskās sēklas var iegādāties veikalā "Latvijas Ekoprodukts", Rīgā, K. Barona ielā 45/47, Rūpniecības ielā 11, stendā centrāltirgū, kā arī citās tirdzniecības vietās Latvijā. Papildu informācija mājaslapā - www.ekoprodukti.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!