Foto: stock.xchng

Turpinājums no: Kā veselīgi notievēt? 2. daļa

Ja gribat, lai jūsu programma cieš neveiksmi, sāciet to tad, kad esat pusbadā. Atturība nenovēršami noved pie dzīrēm. Turklāt ēdiens satur aptuveni 50% ūdens, un ilgstoši ēdot mazāk kā parasti, bet dzerot ne vairāk, cilvēks pamazām atūdeņojas. Ja jūs jau esat mēģinājuši strauji notievēt un jūtaties slikti, labākais, ko jūs varat darīt ir uzbaroties līdz iepriekšējam svaram, kad jūs jutāties labāk, un pakāpeniski sākt no jauna. Tas garantēs gadā notievēt par 17 kilogramiem, procesa laikā nesabojājot veselību un saglabājot možu pašsajūtu.

Programmai jums vajag vienīgi vannas istabas svarus, kas var arī nebūt īpaši precīzi bet iedaļas vērtībai būtu jābūt 50 grami. Tas arī ir svars, kuru jums katru dienu vajadzētu zaudēt, ne vairāk. Svari ir ļoti labs motivētājs, bet rādījumus pieņemsim zināšanai, taču neuztversim tos pārāk dramatiski.

Kaut arī rādījumus ietekmē dažādi gadījuma apstākļi, pieņemsim, ka tie pareizi atspoguļo pārmaiņas, kas notiek ar jūsu svaru. Ja kādreiz jūs neesat nokrities, kad jums likās, ka vajadzēja, uzskatiet, ka svari kļūdās. Bet, ja jūs nekrītaties vairākas dienas pēc kārtas, tad jums vairs nav attaisnojuma, un ir jācenšas vai nu uzņemt mazāk kaloriju, vai arī tās enerģiskāk tērēt. Sverieties pēc vēdera izejas un urinācijas tukšā dūšā pirms brokastīm, un rādījums ir jūsu šīsdienas svars.

Pirms uzsākat tievēt, izvēlieties, cik jūs gribat svērt visu atlikušo mūžu. Ja jums nav noteikta mērķa, jūsu programma būs lemta neveiksmei. Mērķim ir jābūt reālistiskam, sasniedzamam. Jums nav jākļūst izkāmējušiem, jums ir jābūt mēreni tieviem. Mēģiniet atcerēties, cik jūs svērāt, kad izskatījāties un jutāties vislabāk, bijāt ar sevi apmierināti un spējāt šo svaru bez pūlēm saglabāt. Tad paņemiet rūtiņu papīra lapu un augšējā kreisajā stūrī atzīmējiet savu patreizējo svaru. Katru dienu jūs atzīmēsiet vienu rūtiņu pa labi un uz leju. Viena rūtiņa uz leju un pa labi atspoguļos nākamajā dienā zaudētus 50 gramus. Iezīmējiet šīs rūtiņas kādas pāris nedēļas uz priekšu. Tad jūsu svaram būtu jābūt par 700 gramiem mazākam kā sākumā. Šīs iezīmētās rūtiņas palīdzēs jums pārbaudīt, kā jums veicas. Katru rītu jūs atzīmēsiet savu svaru šajā grafikā un salīdzināsiet rezultātu ar vēlamo. Jūsu mērījums vai nu sakritīs ar to, vai būs virs vai zem tā. Atcerieties, ka jūs nevinnējat, ja zaudējat svaru straujāk, kā vēlams, jūs vinnējat tikai tad, ja zaudējat svaru ieteiktajā ātrumā. Ja jūs zaudējat svaru straujāk, jūs drīkstat ēst ko un cik sirds kāro, lai nākamajā dienā jūsu svars kļūtu optimāls. Ja jūsu svars nekrītas tik strauji, kā paredzēts, jums tanī dienā ir jāēd liesāks uzturs un mazāk, un ja jums vakarā ir paredzētas dzīres, gatavojieties tām brokastis un pusdienas ēdot agrāk un tikai pusporciju, un fiziski izkustieties vairāk nekā esat radis, lai notērētu liekās kalorijas. Panākumu atslēga slēpjas apstāklī, ka jums nav jāierobežo sevi katru dienu. Ja jūsu svars ir nokrities vairāk nekā plānots, jūs bez sirdsapziņas pārmetumiem varat apmierināt savu kāri pēc šokolādes un kūkām. Dienās, kad jūsu svars nebūs nokrities, iztiksiet bez kūkām. Tajās dienās jūs izmantosiet savus taukus kā trūkstošās enerģijas avotu, bet tik nedaudz, ka tas jums nesagādās neērtības un sliktu pašsajūtu vai nespēku. Ja jūs tievēsiet straujāk kā ieteikts, tas prasīs no jums nesamērīgas pūles, sabojās dzīvesprieku un var pat sabojāt veselību. Ja jūs ievērosiet programmu, jūsu vielu maiņa pāris nedēļu laikā piemērosies jaunajām prasībām, un jūs nejutīsieties izsalcis vai nelaimīgs. Ja jūs mēģināsiet tievēt straujāk, tas novedīs pie aizvien pieaugoša izsalkuma, nespēka un svārstīga garastāvokļa. Enerģijas trūkums jūs padarīs salstošus un apātiskus, tā palīdzot taupīt enerģiju un tas ir tieši pretējais, kā jūs gribat justies, vai nav tiesa?

Pieturoties pie plāna, nav arī vajadzības rēķināt uzņemtās kalorijas, svari to dara jūsu vietā. Tikai ik dienu uzskatiet, ka svari atspoguļo jūsu enerģijas bilanci, un piemērojiet uztura daudzumu un fizisko aktivitāti tā, lai nākamajā dienā svars atbilstu vēlamajam. Pēc pāris nedēļām jūs lieliski zināsiet, cik sver papildporcija cepto kartupeļu vai saldās uzkodas. Tad, kad būsiet sasnieguši vēlamo svaru, turpiniet svērties ik dienu vēl nedēļu un tad pietiks, ja svaru pārbaudīsiet 2 reizes nedēļā.

350 grami tauku satur 3250 kalorijas. Ja jūs gribat zaudēt dienā 350 gramus tauku, jūs nedrīkstat ēst vispār, un jums visu dienu ir ļoti smagi jāstrādā. Skaidrs, ka ilgstoši tāds režīms nav izturams.

50 grami tauku satur 465 kalorijas. Lai to ik dienu notērētu tikai fiziskos vingrinājumos, tiem ir jābūt smagiem un ilgiem. Reti kuram tam pietiks laika, nemaz nerunājot par pacietību un vēlēšanos.

Turpretī ja daļu enerģijas notērējat, kļūstot aktīvāks, un daļu neuzņemat ar uzturu, tad jūs bez izsalkuma un fiziskas pārpūles varat sadedzināt 350 gramus tauku nedēļā un 17 kilogramus gadā.

Veselīgākā un vieglāk panesamā attiecība būtu samazināt dienā apēsto par 170 kalorijām, kas sastādītu aptuveni 1/10 daļu no ierastā uztura daudzuma katrā ēdienreizē, un kāpināt fizisko aktivitāti par aptuveni 300 kalorijām, kas nozīmē ne vairāk kā pāreju no vieglas fiziskas aktivitātes uz mērenu. Turklāt kāpināta fiziskā aktivitāte vingrina sirdi, paaugstina darbaspējas un aizkavē novecošanos.

Šāds apvienojums nepārslogo vielu maiņu. Visi ķīmiskie pārveidošanās procesi saglabājas līdzsvarā. Tiek saglabāts normāls asiņu skābums. Un ja jūs šādi zaudēsiet 50 gramus, tad tie tik tiešām būs 50 grami lieko tauku, nevis dzīvībai svarīgo orgānu un muskuļu audu masas vai asiņu šķidruma.

Ja jūs mēģināt zaudēt svaru sviedrējoties, lietojot urīnu dzenošus līdzekļus vai ierobežojot šķidrumu, vienīgais, ko jūs panākat ir tas, ka jūs nonākat veselībai ļoti bīstamā šķidruma zuduma stāvoklī, kas zināmā mērā ir pielīdzināms noasiņošanai. Steidzīgi neatjaunojot šķidrumu, jūs sabojāsiet veselību. Bet pietiekoši uzņemot to, jūs atgūstat zaudēto svaru tanī pat mirklī.

Līdzīgi ir ar stimulantiem, kas spēj padarīt jūs aktīvākus. Pārgurums agri vai vēlu liks sevi manīt, un tad tik pat ilgi, cik bijāt aktīvi, iejūsmināti un moži, jūs būsiet apātiski, vienaldzīgi un depresīvi. Un ilgākā posmā salīdzinot, jums būs laimējies, ja nebūsit vēl pieņēmies svarā.

Katram cilvēkam ir savs optimāls ēšanas režīms biežuma un daudzuma ziņā. Ja neēdīsiet pietiekami bieži vai daudz, jutīsiet izsalkumu neatkarīgi no tā, vai esat aktīvs vai nē. Ja ēdīsiet pārāk bieži vai daudz, uzņemsiet liekas kalorijas, kas prasīs nostaigāt papildus kilometru, lai "nodedzinātu" papildus sviestmaizi.

Kļūstot mazāk aktīvam, ēstgriba parasti nemazinās. Biežāk notiek pat otrādi, jūs sākat ēst vairāk. Pārmērīgs uzturs un mazkustīgums noved pie aptaukošanās un sirds un asinsvadu deģeneratīvām slimībām, kas veicina mirstību.

Būtiskākā svara samazināšanas daļa ir paaugstināt aktivitāti par 300 kalorijām virs ierastā. Tādā gadījumā maltītes ierobežošana par 1/10 no ierastā daudzuma nebūs grūta.

Cilvēks patērē 300 kalorijas noejot kājām apmēram 4 kilometrus. Bet tādu kaloriju daudzumu satur 100 gramīga šokolādes tāfelīte vai krēma kūkas gabals. No šā piemēra kļūst skaidrs, ka uzņemt liekas kalorijas ir patiešām viegli, bet tās iztērēt prasa daudz laika un spēku.

Ja jūsu dzīvesveids ir bijis ļoti mazkustīgs, uzsākot programmu, jums kādu brīdi būs grūtāk zaudēt svaru, kā tiem, kas ir bijuši fiziski aktīvi. Tas notiek tāpēc, ka jūs sākat attīstīt savus muskuļus, kas kļūst smagāki un to svars aizvieto zaudēto taukaudu svaru. Tādēļ sākumā neraizējieties, ja kļūstot krietni aktīvākam un drusku mazāk ēdot, jūsu svars tik strauji kā paredzēts nemainās. Mainīsies jūsu pašsajūta un izskats spogulī. Turpiniet iesākto, un pēc pāris mēnešu treniņiem muskuļi pārstās palielināties un svari precīzāk atspoguļos zaudētās kalorijas. Ja jums jau no sākuma izdodas zaudēt dienā 50 gramus, tad ziniet, ka patiesībā jūs zaudējat mazliet vairāk apgrūtinošu taukaudu, pretī iegūstot vērtīgus muskuļaudus, asinsvadus, stiprākus kaulus un labāka sastāva asinis, ko jūs neiegūtu, ja ieturētu kādu no garantētas superātras notievēšanas diētām, kur ēdienreizes tiek aizvietotas ar tonizējošiem pārtikas koncentrātu dzērieniem un vitamīnu kapsulām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!