Foto: F64
Rīgas Tehniskajā universitātē savas jaunās kolekcijas uz mēles prezentējuši 23 topošie apģērbu dizaineri. Apģērbu kolekcijas izstrādājuši augstskolas Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūta profesionālo bakalaura studiju programmu "Materiālu tehnoloģija un dizains" un "Apģērbu un tekstiltehnoloģija" studenti.

Studentu darbi pārsteidz ar māksliniecisko un tehnisko kvalitāti, portālam "Delfi" uzsver Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūta direktore Ausma Viļumsone. Augstskolas pasniedzēji pauda sajūsmu gan par tērpu tehnisko izpildījumu, gan darbu apjomu, ko studenti spēj sagatavot šai ikgadējai skatei, kuras darba novērtējums veido daļu no studentu gada atzīmes. Turklāt studenti kolekcijas veido par saviem līdzekļiem, paši mēģinot piesaistīt dažādus sadarbības partnerus. Trešā kursa studentiem šī skate ir novērtējums prakses darbam, bet 4.kursa studentiem skate veido nopietnu bakalaura atzīmes daļu.

Skatē varēja vērot dažādu tematiku - zirgu sacensību jātniekus, "Napoleona sievietes", tērpus gan brīvā laika pavadīšanai dabā, gan smalkiem pasākumiem.

Šogad modes skates veidošanā bija iesaistīti ne vien RTU studenti un mācībspēki, bet plaša profesionāļu komanda. Kolekcijas tapušas tērpu mākslinieču Skaidras Deksnes un Dainas Šķiņķes vadībā, savukārt modes skate tapusi kastinga menedžeres Ineses Demes un horeogrāfa Andra Bukalovska vadībā.

Skates veidošana ir liela pieredze studentiem, gan kopā mācoties darbnīcās, gan apspriežoties ar pasniedzējiem un izejot visas apģērba kolekcijas tapšanas stadijas no skicēm līdz kolekcijas izrādīšanai uz mēles. 

Klātesošajos vislielāko sajūsmu izraisīja Signes Nastevičas un Tatjanas Kravčenko kolekcija – "Plīša lācīšu dvēseļu pārdevēji". "90% no kolekcijā izmantotajiem materiāliem varētu uzskatīt par nevajadzīgām un izmetamām lietām - omas kožu izgaršotais mētelis, mammas jaunības dienu svārki, tēta ādas jaka un krekli..." stāsta kolekcijas autores. Taču tik prasmīgi kopā saliktās lietas skatītājiem liek sajūsmā noelsties!

Arī A.Viļumsone  atzina, ka tieši šis duets ir viens no tiem, no kā augstskolas pasniedzēji gaida aktīvu rosīšanos modes un mākslas lauciņā nākotnē. Nasteviča un Kravčenko pārdstāvējušas RTU arī jauno modes mākslinieku konkursā "Habitus Baltija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!