Foto: PantherMedia/Scanpix
Par vēsturisku datumu uzskatāms 13. novembris, kad 1914. gadā amerikāniete Marija Džeikoba patentēja krūšturi. Protams, arī agrāk sievietes izmantoja dažādas palīgierīces, lai noslēptu krūtis vai izceltu to formu, padarītu tās plakanas un nemanāmas vai, gluži pretēji, kuplas. Rakstā runāsim par krūštura attīstību.

Krūšturu vēsture pirms to patentēšanas

Senajā Romā ar ādas apsēja palīdzību sievietes pacēla krūtis, toties ēģiptietes krūtis slēpa zem daudzām apģērba kārtām.

Grieķu sievietes valkāja speciālus auduma vai ādas pārsējus, kas slēpa krūtis. Krētas salas iedzīvotājas zem krūtīm sēja platas lentas. Vēsturniekiem nav pietiekami daudz datu, lai varētu vizualizēt, kā izskatījās krūšturu priekšteči. Vēlāk ilgus gadsimtus krūšu saturēšanai izmantoja korsetes.

Protams, arī pirms oficiālā krūštura patenta saņemšanas sievietes izmantoja konstrukcijas, kas bija diezgan līdzīgas patentētajam krūšturim. Sievietes arī izmantoja dažādus palīgmateriālus, lai vizuāli palielinātu krūšu apjomu, šo materiālu nostiprināšanai izmantoja krūšturu priekštečus.

Piemēram, 1889. gadā francūziete Hermīnija Kadolla (Herminie Cadolle) Vispasaules izstādē Parīzē demonstrēja savu ideju - divas krūštura bļodiņas ar siksniņām. Tādējādi krūtis balsta pleci, nevis tās tiek saspiestas no apakšas uz augšu ar korsetes palīdzību. Savukārt 1907. gadā žurnāls "Vogue" ar nosaukumu "Brassière" publicē krūšturu modeļus, ko varētu saukt par mūsdienīgiem.

Krūštura oficiālā dzimšanas diena - 13. novembris

Pirmo modernā krūštura patentu saņēma ņujorkiete Marija Felpsa Džeikoba (Mary Phelps Jacob). Viņas vakarkleitai ar atsegtu muguras daļu nederēja tradicionālā korsete, tāpēc Marija izdomāja izmantot divus zīda kabatlakatiņus, sastiprinot tos ar rozā lentītēm. Džeikobas vīrs strādājis korsešu firmā un saviem saimniekiem jauno izgudrojumu piedāvājis ražot masveidā.

Interesanti fakti par krūšturiem un to attīstību

1922. gadā krievu imigrante Ida Rozentāle un viņas vīrs Viljams ASV nodibināja krūšturu ražošanas firmu "Maidenform". Rozentāle pirmā izstrādāja apakšveļas standartizmēru sistēmu un krūšturus darināja no elastīgām siksniņām. Viņai pieder arī ideja par krūšturiem, kas aiztaisāmi priekšpusē un ir piemēroti sievietēm, kas baro ar krūti.

1935. gadā tiek ieviesta krūšu bļodiņu izmēru sistēma (no A līdz D). Ieviesta konstrukcija, kas tagad tiek apzīmēta kā push-up - speciālās krūštura kabatiņās ievieto spilventiņus, kas vizuāli palielina krūtis.

1938. gadā nesen izgudrotais neilons iekaro arī krūšturu ražotnes, tā ievērojami samazinot to cenas. Agrāk izmantoja atlasu, zīdu u. tml.

1942. gadā patentēta krūštura aizdare uz muguras. Aizdare sastāv no pāris cilpām un sprādzes, un ar tās palīdzību var regulēt krūštura apkārtmēru.

1946. gadā modes skatē Parīzē lielus panākumus gūst pirmais demonstrētais bikini. Demonstrēšanai bija jānolīgst dejotāja no "Mulenrūžas", jo neviena modele nebija ar mieru parādīties uz skatuves tiem laikiem tik atkailinātā apģērbā. Klīst baumas, ka tērpa demonstrētāja pēc tam saņēmusi ap 50 000 piedāvājumu laulāties.

1968. gadā radās mīts par feministēm, kas sadedzina savus krūšturus, lai protestētu pret dzimumu diskrimināciju. 60. gados feminisma kustība tik tiešām pieņēmās spēkā un grupa radikāli noskaņotu sieviešu sarīkoja demonstrāciju un piketu pie ēkas, kurā norisinājās skaistumkonkurss "Mis Amerika 1968". Sievietes bija atvedušas aitu un kronēja to par Mis Ameriku. Viņām laimējās, ka par to neuzzināja cita kustība, kas arī pieņēmās spēkā, - dzīvnieku tiesību aizstāvji. Pēc tam dāmas atkritumu kastēs iemeta tādus dzimumu nelīdztiesības simbolus kā krūšturus, augstpapēžu kurpes, pincetes, matu sprādzes u. tml. Mīts par sadedzināšanu radās, pateicoties kādas avīzes redaktoram, kuram vajadzēja iespaidīgu virsrakstu ziņai par šīm aktivitātēm. Patiesība noskaidrojās tikai 1992. gadā, pateicoties sensacionālās reportāžas autorei.

1977.gadā tiek radīts sportistēm piemērots krūšturis.

Krūšturu metamorfozes mūsdienās

1990.gadā ievērību izpelnījās dziedātājas Madonnas konusveidīgais krūšturis. Tā autors bija dizainers Žans Pols Gotjē.

1992.gadā tikai izgatavots zelta krūšturis no 24 karātiem zelta.

2001.gadā sabiedrība ieraudzīja Air Bra - krūšturi, kas pēc burvju mājiena palielināja krūšu izmēru. Patiesībā, pateicoties speciālam sūknītim, piepūšami krūštura ieliktņi piepildījās ar gaisu. Vēlākos gados radīti krūšturi ar briljantiem un citiem dārgakmeņiem, kuru vērtība ir vismaz divi miljoni dolāru.

2009.gadā Ig Nobel balvu "Par sasniegumiem un izgudrojumiem, kurus nevar un arī nevajadzētu atkārtot" veselības jomā saņēma Elēna Bondara no Ilinoisas štata, kura kopā ar kolēģiem radīja un patentēja krūšturi, ko var ātri pārvērst divās gāzmaskās.

Vieglā rūpniecība mums piedāvā arvien jaunus apakšveļas modeļus un to formas. Tiesa, runājoši krūšturi vēl nav izdomāti, taču ir radīts krūšturis, kurš ovulācijas brīdī maina krāsu, un krūšturis ar mikročipu asinsspiediena un pulsa mērīšanai. Ir arī krūšturi ar trauksmes pogu uzbrukuma gadījumā un krūšturi, kas tabakas dūmu smaku padara neciešamu, un vēl citi.

Vislabākais izgudrojums sievietēm - push-up krūšturis

Britu sociologi aptaujājuši 3000 sieviešu un noskaidrojuši, ko sievietes uzskata par vislabākajiem modes izgudrojumiem. 20 % balsu ieguva push-up krūšturis, kas vizuāli palielina krūtis. Augstpapēžu kurpes ierindojās tikai ceturtajā, bet mazā melnā vakarkleita piektajā vietā. Vēl tika nosauktas tādas lietas kā krosa kurpes un bikses ar pazeminātu jostasvietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!