Foto: stock.xchng
68 % meiteņu un 51 % zēnu vecumā no 14 – 18 gadiem nav apmierināti ar savu ārējo izskatu. Par galveno neapmierinātības iemeslu minētas problemātiska sejas āda, kas rada virkni kompleksu un traucē komunicēt ar vienaudžiem. Tā liecina Garnier sociāli izglītojošās akcijas "Skaistas un veselīgas ādas akadēmija" ietvaros veiktā aptauja, portālu Delfi informē aptaujas rīkotāji.

Garnier un Latvijas Dermatovenerologu asociācijas rīkotās sociāli izglītojošās akcijas "Skaistas un veselīgas ādas akadēmija" laikā tika aptaujāti vairāk nekā  1300 7.-11. klašu skolēni,  lai noskaidrotu galvenos iemeslus, kas ietekmē pusaudžu vērtējumu par savu izskatu. Rezultāti liecina, ka vairākums jeb 82 % aptaujas dalībnieku, par galveno iemeslu ir minējuši problemātisku sejas ādu, kas ir viens no ierosinātājiem zemam pašnovērtējumam un dažādiem kompleksiem.

"Lai arī vairums aptaujāto skolēnu norādīja, ka savas zināšanas par ādas kopšanu vērtē kā labas, tomēr lielākā daļa jauniešu anketās atzina, ka regulāri cīnās ar tādām sejas ādas problēmām kā pinnes, akne, taukaina vai izteikti sausa sejas āda. Lekciju laikā diskutējot ar skolēniem, secinājām, ka jaunieši  sejas ādas kopšanas līdzekļus iegādājas nevis atbilstoši savam ādas tipam, bet  izvēlas tos kosmētiskos līdzekļus, ko lieto un iesaka labākie draugi vai reklamē televīzijā. Tāpat atklājās, ka lielākā daļa aptaujāto sejas ādas kopšanas līdzekļus lieto tikai tāpēc, lai cīnītos ar problēmām, nevis lieto tos ikdienā un profilaksei. Tāpēc "Skaistas un veselīgas ādas akadēmijas" ietvaros skolēniem skaidrojam par ādas uzbūvi un tās kopšanas atšķirībām, atkarībā no ādas tipa un problēmām, kas to nomāc," skaidro Garnier zīmola pārstāve Latvijā Kristiāna Rožukalne.

Aptauja rāda, ka tieši jaunieši vecumā no 14 - 16 gadiem izteikti vērtē vienaudžu izskatu. Lielākā daļa jeb 66 % aptaujāto šajā vecuma grupa norādīja, ka nevēlētos draudzēties ar kādu, kuram ir izteikti problemātiska sejas āda. Savukārt 42 % aptaujāto jauniešu vecuma grupā no 17 - 18 gadiem atzina, ka vispirms vērtētu personību un tikai tad ārējo izskatu.

Kopš oktobra Latvijas skolās jau otro gadu norisinās sociāli izglītojoša akcija "Skaistas un veselīgas ādas akadēmija", ko īsteno Garnier un Latvijas Dermatovenerologu asociācija. Tās mērķis ir izglītot skolēnus par ādas problēmām un pareizu tās kopšanu. Interaktīvu lekciju laikā skolēni var noskaidrot savu ādas tipu un struktūru, uzzināt kā pareizi kopt sejas un ķermeņa ādu. Tāpat speciālisti sniedz atbildes uz citiem skolēnus interesējošiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!