Tas, ko tu visa mēneša laikā ēd, var ietekmēt tavu pašsajūtu pirms menstruācijām un to laikā. Ar pirmsmenstruāciju sindromu (PMS) saistītos dažādos fiziskos un psiholoģiskos simptomus var vājināt, ievērojot pareizu diētu.
  • Lieto pilngraudu produktus. Vairāki pētījumi liecina, ka sievietes, kurām ir izteikti PMS simptomi, vairāk pārtikā lieto rafinētus ogļhidrātu produktus - cukuru, saldumus, baltmaizi un makaronus. Šajos produktos ir maz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālu un tie var izraisīt cukura līmeņa svārstības asinīs, kas savukārt iespaido apetīti, vēlmi pēc noteiktiem produktiem un enerģiju. Saldumu un smalka maluma miltu produktu vietā labāk ēst augļus un pilngraudu maizi, pilngraudu makaronus, auzu un kliju pārslas. Turklāt šķiedrvielas arī palīdz novērst aizcietējumus, par kuriem sūdzas daudzas sievietes, kas cieš no sāpīgām menstruācijām.
  • Atmet ieradumu lietot sāļu pārtiku. Pārāk liels uzņemtā sāls daudzums veicina šķidruma uzkrāšanos organismā. Protams, visnotaļ ieteicams lietot mazāk sāls, gatavojot ēdienu un maltīšu laikā, taču visvairāk sāls (nātrija) mēs uzņemam ar gatavajiem pārtikas produktiem. Tāpēc, pirms iegādājies kādu produktu, izlasi, kas rakstīts uz iepakojuma etiķetes. Par produktu ar augstu sāls saturu var uzskatīt jebko, kur nātrija daudzums pārsniedz 480 miligramus. Centies neuzņemt vairāk par 2400 miligramiem nātrija dienā.
  • Atsakies no gaļas. Veģetārietes un sievietes, kas dzīvo valstīs, kur pārtikā pārsvarā tiek lietots augu, nevis dzīvnieku izcelsmes proteīns, no PMS cieš ievērojami mazāk. Gaļa satur piesātinātās taukvielas, no kurām organisms izstrādā vielas, kas veicina krampjus. Mēģini aizvietot gaļu ar sojas biezpienu, pupām, lēcām un jūras veltēm.
  • Samazini alkohola un kofeīna patēriņu. Sākt dienu ar krūzi kafiju un pabeigt to ar kokteili nav ieteicams. Pētījumu rezultāti rāda, ka sievietēm, kas nedēļā izdzer 10 vai vairāk devu alkohola, PMS simptomi ir stiprāki nekā sievietēm, kas dzer mazāk vai vispār nelieto alkoholu. Tāpat arī kofeīns, lai gan pats par sevi nav PMS cēlonis, tomēr pastiprina tā simptomus.
  • Pamēģini nelietot pārtikā kviešu produktus. Daļa ekspertu uzskata, ka kviešu miltu produkti var pastiprināt mēnešreižu simptomus sievietēm, kam ir alerģija pret pārtikas produktiem. Ja tev šķiet, ka tu varētu būt jutīga pret kviešu produktiem, pamēģini uz dažiem mēnešiem aizstāt maizi un citus kviešu miltu produktus ar brūnajiem rīsiem, rīsu cepumiem, kukurūzu un auzu pārslām.

Vitamīni un minerālvielas palīdz mazināt PMS simptomus

  • Uzņem vairāk kalcija. Vairāku pētījumu rezultāti liecina, ka, uzņemot 1000 miligramu kalcija dienā, PMS simptomus iespējams mazināt. Lai palielinātu ar pārtiku uzņemtā kalcija daudzumu, iekļauj savā ēdienkartē vairāk piena produktu vai ar kalciju bagātināto pārtikas produktu, taču vari kalciju lietot arī kā piedevu.
  • Ik dienu lieto multivitamīnu/minerālvielu piedevas. Parūpējies par to, vai simtprocentīgi uzņemtu dienā nepieciešamo magnija un mangāna devu. Šo minerālvielu trūkums tiek saistīts ar PMS. Minerālvielas vari uzņemt arī ar pilngraudu produktiem un pākšaugiem.
  • E un B6 vitamīni. Pirms sāc lietot vitamīnu preparātus, konsultējies ar ārstu.
    • Pētījumā, kurā iesaistītās sievietes divus mēnešus ik dienas uzņēma 400 starptautisko vienību (IU) E vitamīna, viņām tika novērota PMS simptomu - garastāvokļa svārstību, tieksmes pēc saldas un treknas pārtikas, pietūkuma un depresijas - samazināšanās. Ar pārtiku vien tik lielas E vitamīna devas uzņemt nav iespējams. Ja tu lieto medikamentus pret asins recēšanu, E vitamīna preparātus tu lietot nedrīksti.
    • Ir pierādīts, ka arī lielas B6 vitamīna devas palīdz mazināt PMS simptomus. Ļoti lielas šī vitamīna devas var būt bīstamas, tāpēc tās jālieto tikai ārsta uzraudzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!