Foto: PantherMedia/Scanpix
Svaigai elpai ir liela nozīme savstarpējā saskarsmē. Tā ne tikai ietekmē savstarpējo kumunikāciju, bet arī mūsu pašapziņu, un ļauj pārliecināti justies jebkurā situācijā. Aptuveni 50% cilvēku saskaras ar problēmām, ko izraisa slikta elpa. Tā portālu Delfi informē zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga pārstāvji. Turpinājumā - zobu higiēniste Inita Čeire skaidro, kas izraisa sliktu elpu, kā to novērst.

Cik svaiga ir tava elpa?

Pašam cilvēkam ir ļoti grūti noteikt savas elpas svaigumu, tāpēc par savas elpas problēmām parasti uzzina pēdējais. Vienīgais veids kā pašam noteikt savas elpas svaigumu - ar mēli nolaizīt plaukstu, tad uzpūst elpu, ļaut siekalām nožūt, un pēc tam to pasmaržot. Otrs veids - vakarā, tīrot zobu starpas ar zobu diegu, paostīt diegu pēc tīrīšanas, tādā veidā nosakot, vai smaka nāk no mutes. Dabīga cilvēka elpas smaržai ir jābūt bez aromāta. Lai noskaidrotu, vai jūsu elpa ir svaiga, iespējams veikt speciālu elpas pārbaudi ar halometru.

Kas izraisa sliktu elpu?

Sliktu elpu (halitozi) izraisa gāzes, ko rada mutes dobumā esošās baktērijas. Sliktas elpas cēloņi var būt nepietiekama mutes dobuma higiēna, mutes dobuma problēmas, tāpat halitozi īslaicīgi var izraisīt dažādi pārtikas produkti.

70% gadījumu slikta elpa saistīta ar problēmām mutes dobumā, ko izraisa dziļš kariess, periodonta slimība, gingivīts un stomatīts. Tāpat elpas problēmas var būt cilvēkiem ar pilnīgi veseliem zobiem, taču nepietiekamu mutes dobuma higiēnu. Pirmais solis svaigas elpas atgūšanai - zobu higiēnista apmeklējums.

Ja slikta elpa "neatkāpjas" ilgākā laika posmā, tad noteikti vajadzētu doties pie ģimenes ārsta, jo tā var signalizēt par kuņģa un zarnu sistēmas saslimšanām, vai citiem nopietniem organisma traucējumiem.

Sliktās elpas izraisītāji

Bojāti zobi - cauros zobos notiek baktēriju veicināts pūšanas process, kā rezultātā rodas nelaba smaka.

Aplikums, kas atrodas mutes dobumā satur ēdiena paliekas un baktērijas, kā vielmaiņas rezultātā rodas smakojošas gāzes.

Zobu protēzes - tās veicina ēdienu palieku un aplikuma papildu uzkrāšanos.

Alkohols - sausina muti un samazina siekalu izdalīšanos.

Smēķēšana - ļoti sausina mutes gļotādu, līdz ar to radot labvēlīgu vidi baktērijām. Nikotīna smaka jūtama ikvienam smēķētājam.

Slikta elpa var parādīties kā medikamentu blaknes.

Stress - cilvēkiem, kam ikdienas darbs vai dzīvesveids ir saspringts, biežāk bojājas zobi un rodas  citas veselības problēmas.

Cukurs ir labi zināms kariesa izraisītājs, kas baro baktērijas un veicina to vairošanos.

Ķiploki satur daudz sēra savienojumus, tieši tādēļ tas izraisa nepatīkamu aromātu un elpu. Diēta un uzturs

Ja ilgstoši ievērojat diētu un uzturā lietojat galvenokārt augļus, dārzeņus, tad arī  šie pārtikas produkti var radīt dažādas vielas, kas veidojas sadaloties produktiem diētas laikā. Ja zobi netiek tīrīt regulāri ar birsti un diegu, ēdiena daļiņas paliek mutē, piesaista baktērijas, un izdalās tām raksturīgās smakas.

Mutes un zobu higiēna

Sliktu elpu var radīt arī ilgstoša nepietiekama siekalu izdalīšanās un antiseptisku mutes skalojamo līdzekļu lietošana. Esiet uzmanīgi, ar mutes skalojamo līdzekļu izvēli, nelietojiet antiseptiskus līdzekļus, kā arī  tādus, kuru sastāvā ir alkohols!

Kā cīnīties?

- Regulāra mutes dobuma higiēna ir galvenais ierocis cīņā ar sliktu elpu. Rūpīgi tīriet zobus 2x dienā, neaizmirstot par zobu starpu tīrīšanu ar zobu diegu. Obligāti tīriet mēli - 70% nepatīkama mutes aromāta veido baktērijas, kas ir uz mēles.

- Regulāri apmeklējiet zobārstu un zobu higiēnistu, lai uzturētu labu mutes dobuma higiēnu, profilaksi, un izvairītos no problēmām mutes dobumā. Nevilcinieties apmeklēt zobu higiēnistu vai zobārstu, ja slikta elpa nepāriet ilgākā laika posmā. Nepatīkamu elpu var izraisīt arī infekcija, kariess vai citas nepatīkamas mutes dobuma problēmas. Speciālists ieteiks tieši Jums nepieciešamos mutes dobuma higiēnas pasākumus, ieteiks tīrīšanas līdzekļus un tehniku, kā arī nepieciešamības gadījumā nozīmēs papildu izmeklēšanu.

- Ja tikko esat lietojis uzturā kādu no produktiem, kas izraisa sliktu elpu - vēlams iztīrīt zobus ar zobu birsti vai zobu diegu, taču ja tas nav iespējams izskalojiet muti ar skalojamo līdzekli, lietojiet košļājamo gumiju bez cukura.

- Dzeriet ūdeni! Ūdens ir labs palīgs cīņā ar sliktu elpu, jo tas noskalo mutes dobumā palikušās ēdiena paliekas, pastiprina siekalu izdalīšanos un vispār - padara muti tīrāku un mazāk pievilcīgu baktērijām.

- Košļājamās gumijas bez cukura samazina baktēriju rašanos, kas, savukārt, uzlabo Jūsu elpu. Nepieciešamības gadījumā lietojiet mutes atsvaidzinātāju - aerosolu.

- Ja esat piknikā vai atpūtā pie dabas, varat izmantot arī dabas līdzekļus un garšvielas: anīss, pētersīļi, krustnagliņas, kardamons, piparmētra, koriandrs. Pakošļājiet vai pagatavojiet tēju ar ko varat izskalot muti.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!