Smaganu problēmas agrīnā saslimšanas stadijā parasti nav mums viegli pamanāmas, jo tām nav izteiktu simptomu. Bieži vien cilvēks nemaz nenojauš, ka viņam ir kāda no smaganu saslimšanām, un pie speciālista dodas tikai tad, kad rodas nopietnas problēmas.

Nepietiekama mutes higiēna, nepareiza mutes kopšanas tehnika ir biežākie smaganu saslimšanu veicinātāji. Nepamanot, neārstējot smaganu saslimšanas, tās var progresēt periodontītā -  nopietnā smaganu saslimšanā, kuras rezultātā notiek zobu aptverošā kaula samazināšanās, - zobi kļūst kustīgi, un tos varat zaudēt.

Zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga periodotologs Dr. Una Stāmere uzsver, ka pamanāmie simptomi, kas varētu liecināt, ka pacientam ir kāda no smaganu saslimšanām ir - apsārtušas, iekaisušas smaganas, kas asiņo, kad tām pieskaras zobu tīrīšanas laikā ar zobu birsti un zobu diegu, slikta elpa, sāpes smaganās. Pie speciālista jādodas arī tad, ja zobu "diegošanas" vai tīrīšanas laikā tiek konstatēta asiņošana, taču pacientam nav nekādu citu sūdzību, nav sāpju. Dažkārt tieši nepareiza zobu tīrīšanas tehnika ar zobu birsti vai diegu traumē smaganas, kas var radīt iekaisumu risku un nopietnas smaganu saslimšanas.

Smaganu saslimšanu risks var būt cilvēkiem, kas smēķē, diabēta slimniekiem, taču galvenais iemesls saslimšanai ir slikta mutes dobuma higiēna.

Cilvēki, kas nepievērš uzmanību svaigai elpai un regulārai mutes dobuma higiēnai, arī visbiežāk saskaras ar smaganu problēmām. Ir arī daļa cilvēku, kas nepareizi tīra zobus, kā rezultātā tiek traumētas smaganas, atsedzas zobu kakliņi, veidojas iekaisumi. Daudzi uzskata, ka prot zobus tīrīt, un dara to pareizi, taču realitāte rāda ko citu - zobi tiek tīrīti pavirši, izmantojot cietas zobu birstes, kas traumē smaganas un zobus, reti tiek izmantots zobu diegs. Sabiedrība apzinās, ka mutes higiēna ir svarīga, taču realitāte atpaliek no apņemšanās.

Lai pasargātu smaganas un zobus no nevēlamām mutes dobuma problēmām, ieteiktu:

  • Regulāri lietot zobu diegu, saudzīgi iztīrīt spraugas starp zobiem, uzmanīgi notīrīt katru zobu, neievainojot smaganas;
  • Pēc zobu tīrīšanas ar zobu diegu izskalot mutes dobumu
  • Uzmanīgi tīrīt zobus ar zobu birsti, kurai ir mīksti sariņi,divas reizes dienā. Tīrīt zobus ar zobu birsti ar slaukošām kustībām,izvairoties no spēcīgas un traumējošas zobu tīrīšanas ar rotējošām kustībām;
  • Saudzīgi notīrīt mēli ar zobu suku, jo arī uz mēles ir aplikums un baktērijas.
  • Apmeklēt zobārstu un  zobu higiēnistu divas reizes gadā, pārliecināties, ka Jums tiek izmeklētas arī smaganas - izmērot smaganu rievas dziļumu un veicot rentgena uzņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!