Šonedēļ Latvijā tiks atzīmēta Eiropas dzemdes kakla vēža profilakses nedēļa, kas notiek jau ceturto reizi, kā informē biedrība "Papardes zieds". Nedēļas iniciators un organizators ir Eiropas Dzemdes kakla vēža asociācija sadarbībā ar Eiropas zinātniskajām organizācijām, nevalstiskajām organizācijām, slimnieku piederīgo atbalsta biedrībām un farmācijas industriju.

Nedēļas mērķis ir rosināt sievietes padomāt par to, kā viņas pašas, izmantojot visaptverošas profilakses iespējas, var pasargāt sevi un savas meitas no saslimšanas ar dzemdes kakla vēzi. Šī iemesla dēļ par nedēļas moto izraudzīts sauklis "Iesaisties! Pasargā sevi jau šodien!".

Latvijā ik mēnesi no jauna vidēji tiek atklāti 20 saslimšanas gadījumi, bet vidēji desmit sievietes no šīs slimības mirst. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā Latvijā pieaugusi par 20%.

Speciālisti informē, ka dzemdes kakla vēža attīstības riskam ir pakļautas gan jaunas, gan arī vecākas sievietes - ar to izraisošajiem cilvēka papilomas vīrusa onkogēnajiem tipiem pirmreizēji vai atkārtoti var inficēties ikviena sieviete neatkarīgi no vecuma un iedzimtības.

Inficēšanās risks sākas jau ar pirmajām dzimumattiecībām, un tieši jaunu meiteņu/sieviešu vidū šī vīrusa onkogēno tipu sastopamība ir visaugstākā. Nepārejošas infekcijas risks pieaug līdz ar gadiem, tāpēc ir svarīgi, lai sievietes jebkurā vecumā censtos sevi profilaktiski pasargāt no šīs slimības un laicīgi meklētu ārsta palīdzību un padomu.

Ginekologu un Dzemdniecības speciālistu asociācijas valdes locekle Ilze Vīberga ar gandarījumu atzīst, ka šobrīd Latvijā ir ieviesti abi dzemdes kakla profilakses veidi, kas nākotnē varētu būtiski samazināt saslimstību ar dzemdes kakla vēzi.

Tas ir valsts organizētais dzemdes kakla vēža skrīnings un valsts apmaksāta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija, kas būs pieejama no šā gada 1. septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!