Foto: AFP/Scanpix
Digitāla dakšiņa, kas uzskaita apēstos kumosus un ar skaņas signālu brīdina par pārsniegto normu, varētu kļūt par vienu no šī gada savdabīgajiem izgudrojumiem. Turklāt katrs savu versiju par runājošo galda piederumu piedāvā gan japāņu, gan franču ražotāji.

Francijas uzņēmums "Hapilabs" savu digitālo dakšiņu (attēlā) šonedēļ prezentēja lielākajā starptautiskajā mājas elektronikas izstādē CES Lasvegasā.

Ar bezvadu internetu aprīkotā dakšiņa palīdzot kontrolēt apetīti un apkopot apēstās pārtikas daudzumu, uzskaitot, cik reizes tā tiek lietota katras ēdienreizes laikā. Tās darbība ir balstīta uztura zinātnieku pārliecībā, ka pusdienojot dakšiņu vajadzētu celt pie mutes ne vairāk kā 20 līdz 30 reizes, kamēr lielākā daļa cilvēku šo skaitli dubulto.

Tāpat nesteidzīgās pusdienošanas piekritēji francūži nodrošinājuši, ka dakšiņa sāk signalizēt, ja cilvēks ēd pārāk ātri. Tomēr ierīce nespēj noteikt, vai uz tās uzdurts viens zirnis vai sakrāmēta puse šķīvja satura.

Pie galda piederumu modernizēšanas ķērušies arī uz izgudrojumiem naskie japāņu zinātnieki - sērijā "EsTheremine" pieejams ar elektroniku aprīkots nazis un dakšiņa.

Arī šie ikdienā pierastie priekšmeti pieskatīs saimnieka ēšanas paradumus, ar dažādām skaņām signalizējot par maltītes atbilstību izraudzītajam diētas plānam. Nazis un dakšiņa jau sākuma komplektācijā ir aprīkoti ar vārdnīcu vairākās valodās, kas, to īpašniekam mielojoties, skaļi min produkta nosaukumu.

Ja šādas dakšiņas īpašnieks būs sācis pārmērīgi našķoties ar "neatļautiem produktiem", dakšiņa un nazis radīs sirēnai līdzīgas skaņas vai arī iepriekš ierakstītu balss vēstījumu (piemēram, "Pietiek ēst, rīma tāda!"). 

Elektroniskie galda piederumi no parastajiem atšķiras ar nedaudz masīvāku rokturīti, kurā iebūvēts sensors, kas reaģē uz ēdiena struktūru. Tiem ir arī akumulators un miniatūra skaņas sistēma.

Video: "EsTheremine" galda piederumu tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!