Foto: Shutterstock
Pietiek kādu laiku uzturēties sabiedriskā vietā, kur kāds šņaukājas, lai cilvēks, kurš nevar lepoties ar spēcīgu imūnsistēmu, jau vakarpusē sāktu justies nelāgi. Kad slimība ir klāt, nākas secināt, ka preventīvie pasākumi, lai no šīs likstas izvairītos, nav bijuši pietiekami efektīvi, tādēļ jāveic cīniņš ar sekām.

Populārākie medikamenti saaukstēšanās slimību ārstēšanai

Tikpat regulāri kā Ziemassvētku, Lieldienu un Līgo atlaižu akcijas lielveikalos, pašā karstākajā vīrusu aktivitātes periodā sabiedriskā transporta pieturu izgaismotajās stikla vitrīnās, televīzijā, radio un arī citos masu medijos parādās pretsaaukstēšanās līdzekļu reklāmas, kas sola ātri un viegli atbrīvot no spiedīgās sajūtas degunā, aizmirst par sūrstošo kaklu un nekavējoties uzlabot pašsajūtu. Saskaņā ar 2008. gada pavasarī "TNS AtlasTM" veiktā pētījuma rezultātiem septiņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem lieto pretsāpju līdzekļus vai zāles pret saaukstēšanos, un tieši šīs grupas medikamenti ir otrie visvairāk lietotie, pirmo pozīciju atstājot pretsāpju zālēm.

Apzinot reklāmu klāstu un četru aptiekāru viedokļus, mans šīs sezonas komplekso pretsaaukstēšanās līdzekļu Top 3 ir šāds:

  1. "Coldrex";
  2. "TheraFlu";
  3. homeopātiskais preparāts "Oscillococcinum".

Arī manā mājas aptieciņā atrodamas dažas "TheraFlu" paciņas. Protams... Un, lai gan jebkuram labpatiktos uzskatīt, ka attiecībā pret mārketinga trikiem viņš ir gana imūns, tomēr mūsdienās lielākā daļa darbspējīgo labāk izvēlas iedzert kādu karsto dzērienu ar saldi ķīmisku aveņu vai apelsīnu smaržu un skrienot vēl norīt kādu tableti nekā atļaujas mājās kaut nedaudz atpūsties.

Pašnāvnieku iecienītais "Tailenols"

Gandrīz visos kompleksajos saaukstēšanās simptomu novēršanai paredzētajos medikamentos galvenā aktīvā viela ir paracetamols. Paracetamola iedarbības principi tika atklāti jau 1893. gadā, un tikai laika gaitā, pieaugot medikamenta lietošanas apjomiem, tika konstatētas nozīmīgas blaknes, kuras ignorējot, var krietni pabojāt veselību un pat nomirt.

Viens no pirmajiem pretdrudža medikamentiem, kas mūsu aptieku plauktos parādījās līdz ar Latvijas brīvvalsts atdzimšanu, bija "Johnson&Johnson" paracetamola preparāts "Tailenols" ("Taylenol"). Ik gadu paracetamola pārdozēšana ASV kļūst par iemeslu 56 000 vizīšu pie ārsta un izraisa 450 cilvēku nāvi. Šo līdzekli iecienījuši arī pašnāvnieki, jo jau tikai nedaudz vairāk par 10 gramiem šā medikamenta, atkarībā no vispārējā veselības stāvokļa un kopējā saslimšanas fona, var izraisīt nopietnu saindēšanos (maksimālā pieļaujamā "Tailenola" deva pieaugušajiem ir 4 grami diennaktī).

ASV "Tailenols" ir vispirktākais medikaments un atrodams gandrīz ikvienā mājas aptieciņā. Šā medikamenta pārdozēšanas gadījumu skaits pieaug ik gadu. Izplatītākās blaknes ir aknu funkciju traucējumi, kas smagākajos gadījumos var izraisīt aknu cirozi. Zinātnieki konstatējuši, ka paracetamolam ir tendence pakāpeniski uzkrāties aknās. Turklāt jāatceras, ka aknas ir "pacietīgs" orgāns - to saslimšanas sākumposmā nekādas izmaiņas pašsajūtā parasti nav vērojamas, tādējādi sekas var tikt konstatētas tikai pēc vairākiem gadiem.

Ja iepriekš ir novērotas kādas problēmas ar aknām, regulāri lietojat alkoholu vai esat kaislīgs kafijas cienītājs, paracetamola slodze un ietekme uz iekšējiem orgāniem būs daudz spēcīgāka nekā veselam un veselīgi dzīvojošam cilvēkam, vēsta žurnāls "Chemical Research in Toxicology". Vašingtonas Universitātes pētījums liecina, ka paracetamola kaitīgā iedarbība uz aknām palielinās, ja tas tiek lietots kopā ar kofeīnu, tas attiecas arī uz intensīvu kafijas lietošanu. Izpētes laikā tika konstatēts, ka kafijas un paracetamola vienlaikus lietošana trīs reizes paaugstina paracetamola toksiskā blakusprodukta N-acetil-p-benzohinonimīna veidošanos aknās. Tika pētīta vielu iedarbība uz Escherichia Coli baktērijām, kuras speciāli modificētas, lai izstrādātu fermentus, kas veidojas cilvēka aknās un piedalās to atindēšanā. "Neliels kafijas daudzums kopā ar paracetamolu nav bīstams," mierinoši apgalvo pētījuma vadītājs Sids Nelsons (Sid Nelson), tomēr iesakot samazināt kafijas dzeršanu paracetamola lietošanas laikā. Ja bez kofeīna pavisam nevarot iztikt, tad labāk esot izvēlēties melno tēju.

Pret slimību ar sintētisku upeņu garšu

Latvijā saaukstēšanās slimību pašārstēšanai plaši tiek piedāvāti un arī pirkti šķīstošie pulverveida līdzekļi. Vieni no populārākajiem tā sauktajiem karstajiem dzērieniem ir "Coldrex" un "TheraFlu". Galvenā to sastāvdaļa nemainīga - paracetamols jeb acetaminofēns, kas samazina paaugstinātu temperatūra, darbojas kā sāpes mazinošs līdzeklis un būtiski uzlabo sirgstošā pašsajūtu. Lai zāles, ražotājprāt, padarītu gardākas un smaržīgākas, piešķirot tām upeņu garšu, "Coldrex HotRem Blackcurrant" sastāvā bez aktīvajām ārstnieciskajām pamatvielām pievienotas vēl šādas palīgvielas: upeņu krāsviela (E123, E110, E151), Tutti Frutti, aveņu un upeņu garšvielas. Īpaši bīstams ir E123 (amarants) - sintētiskā krāsviela, kas aizliegta lielā daļā ES valstu, ASV un pat Krievijā. Bīstams bērniem, var izraisīt astmu, ādas slimības, attīstības patoloģijas un izmaiņas uzvedībā, bet pieaugušajiem izplatītākā blakne - dažādas alerģijas, ļaundabīgo audzēju risks. E110 nav tik bīstama piedeva kā iepriekš minētā, bet E 151 uz šā fona ir gandrīz vai nekaitīga. Pa pusei nopietni, bet interesanti: numeroloģijas un mistikas piekritējiem destruktīvais pārtikas piedevu kodu skaidrojums vēsta, ka E123 un E110 nonāvē organisma dzīvās šūnas, sagrauj bioenerģētiskās matricas kodējumu, ir cilvēces iznīcināšanas programmas tiešs izplatītājs, šo piedevu izraisītās iedarbības esot neatgriezeniskas, savukārt E151 provocējot ādas slimības attīstību.

Homeopātija atgriežas

Pēc anotācijas spriežot, "Oscillococcinum" ir homeopātiskas zāles gripas simptomu (drudzis, drebuļi, sāpes) ārstēšanai. Nav pārdozēšanas riska. Nav nevēlamu blakņu. Manuprāt, izklausās labi! Vēl jo vairāk priecē fakts, ka aptiekāri šo līdzekli nosauc par vienu no šogad pieprasītākajiem.

Homeopātija kā medicīnas nozare radusies Vācijā tikai pagājušā gadsimta sākumā, kaut gan jau senatnē ārsti bija novērojuši, ka princips "ar ko saslimi, ar to jāārstējas" darbojas. Homeopātijā izmanto galvenokārt augu (65% no visiem līdzekļiem), minerālu (metāli, nemetāli, sāļi, skābes, dažādi ķīmiski savienojumi) un dzīvnieku (bites, čūskas, zirnekļi, dažādi jūras iemītnieki) izcelsmes vielas. Paralēli tradicionālajai homeopātijai attīstās modernā homeopātija. Tā radījusi kompleksus preparātus, jaunas homeopātisko zāļu formas, piemēram, injicējami preparāti, un citus jauninājumus, kuri ievērojami atvieglo diagnozes noteikšanu, atbrīvo pacientu no sarežģītās zāļu ieņemšanas procedūras un ārstē efektīvāk.

Vecās labās tautas metodes

Taču, lai līdz slimības gultai nenonāktu, jāievēro profilaktiski pasākumi: veselīgs uzturs, svaigs gaiss, roku tīrība, C vitamīna uzņemšana ar mūsu pašu dzērvenēm un ķiploks.

Tomēr, ja arī tas nav līdzējis un sāc justies nelāgi, dzer liepziedu tēju ar medu un kārtīgi izsvīsti. Ļoti efektīvas ir vārītu kartupeļu tvaiku inhalācijas, vecais labais groks vai vācu iecienītais karstais alus dzēriens. To gatavo šādi: ūdens peldē līdz 30oC uzsilda pēc iespējas dabīgāku tumšo alu, pievieno karoti medus, vienu olu, kanēli un krustnagliņas. 

Atceries!
Ja saaukstēšanās simptomi nedēļas laikā nepāriet, vērsies pie ģimenes ārsta! Un paturi prātā, ka saaukstēšanās slimības arī ir lipīgas, tu vari inficēt citus, tādēļ labāk atpūties mājās, veseļojies un neapdraudi citus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!