Foto: PantherMedia/Scanpix

Veseli un skaisti zobi ir spīdīgi un gaiši. Ja zobs nav pilnībā vesels, mainās tā izskats. Lai uzlabotu zobu krāsu, tos var balināt un šim nolūkam ir daudz dažādu metožu, taču par Jums labāko risinājumu, ieteiks speciālists - zobārsts. Ja vēlaties uzlabot savu zobu krāsu, tad pamatā ir trīs iespējas. Stāsta Dr. Armands Ozoliņš  (zobārstniecības klīnika SIROWA Rīga) - turpinājumā par zobu estētikas uzlabošanas iespējām, izmantojot zobu higiēnu, zobu  balināšanu un protezēšanu.

Pirmā un vienkāršākā, arī ekonomiskākā iespēja - regulāra zobu higiēna katru dienu, izmantojot profesionālus zobu kopšanas līdzekļus, ko ieteicis speciālists, apvienojot  ar regulāru profesionālo zobu higiēnista apmeklējumu zobārstniecības klīnikā. Tas ļaus Jums uzturēt labu mutes dobuma un zobu higiēnu, uzturot baltu Jūsu dabīgo zobu toni.

Ja Jūs neapmierina Jūsu dabīgā zobu krāsa  - zobārsts ieteiks labāko zobu balināšanas metodi, ņemot vērā Jūsu mutes veselības stāvokli (jutīgi zobi, smaganas u.c). Latvijā šobrīd arvien vairāk cilvēku uzticas profesionālajai zobu balināšanai  ar ZOOM! AP, kas saudzīgā veidā aptuveni stundas laikā padara Jūsu zobus līdz pat 8 toņiem gaišākus.

Ja tomēr zobu balināšana nav pietiekami efektīva, un vēlaties, lai Jūsu zobi būtu žilbinoši balti, tad kā trešais variants - izmantot porcelāna plāksnītes jeb venīrus, kuras zobārsts piestiprina uz zoba ārējās virsmas.

Porcelāna plāksnītes  - ar ko sākt?

Vispirms Jums jāveic profesionāla zobu higiēna, kur tiek noņemts zobu aplikums un zobakmens,  kā arī jāapmeklē zobārsts, lai noteiktu vispārējo mutes veselības stāvokli.

Jānoskaidro vai nav defektu zobu emaljā un jānovērtē, cik daudz zobu audu ir zobiem, cik lielas plombes, vai zobiem ir /nav ārstēti zobu kanāli.

Zobārsts novērtēs arī sakodienu, no kā būs atkarīgs, vai zobiem var likt plāksnītes vai arī ir jāliek kroņi, vai ir iespējams kombinētais darbs - plāksnītes un kroņi. Ja gribat radikāli mainīt zobu krāsu, tad sākumā ir jābalina visi zobi un pēc tam jāpielāgo protezēšana, jo, otrādāk darot, krāsas var nozīmīgi atšķirties. Zobu kroņi  tiek gatavoti no metāl-keramikas vai cirkonija keramikas. Metāl-keramikas kroņiem ir metāla karkass, ko neredzat ne Jūs, ne citi, taču nav gaismas caurlaidības, līdz ar to zems estētiskais rezultāts. Cirkonija keramikas karkass stiprības ziņā ir līdzvērtīgs metālam, bet estētiskais rezultāts būs daudz labāks, cirkonija keramikas gaismas caurlaidības dēļ (līdzīgs dabīgam zobam).

Gan kroņi, gan venīri (porcelāna plāksnītes) pie zoba tiek piestiprināti ar speciālu materiālu, kas tiek saukts par zobārstniecības cementu.

Sākumā Jums jādodas pie zobārsta, kas nodarbojas ar zobu protezēšanu, lai veiktu pilnīgu mutes dobuma apskati, gan veiktu rentgena izmeklējumus, ja tādi nepieciešami. Pēc tam Jums tiks sastādīts ārstēšanas plāns un piedāvāti visi iespējamie varianti. Izmaksas protezēšanai ir ļoti dažādas. Viens kronis dažādās zobārstniecības praksēs maksā robežās no 150.00 līdz 500.00 Ls. Līdzīgi ir ar porcelāna plāksnīšu izmaksām.

Kā notiek porcelāna plāksnīšu jeb venīru uzlikšana?

Vispirms zobārsts noņem zobu formas nospiedumu, kas tiek atliets ģipsī - tiek iegūts ģipša veidulis uz kura zobu tehniķis uzmodelē vēlamo zobu formu. Tad šis rezultāts ar matricas palīdzību tiek pārnests mutē (šajā brīdī vēl nenotiek zobu virsmu slīpēšana). Ja iegūtais rezultāts apmierina pacientu, tiek sākta pacienta zobu ārējā virsmu slīpēšana. Kad tas paveikts - zobārsts  noņem nospiedumu, lai sāktu īsto plāksnīšu izgatavošanu. Laikā pēc zobu slīpēšanas līdz porcelāna plāksnīšu uzlikšanai Jums tiek uzliktas pagaidu plāksnītes. Tad, kad zobu tehniķis laboratorijā ir izgatavojis Jūsu porcelāna plāksnītes, tās zobārsts piestiprina pie Jūsu zobiem.

Plāksnītes biezums atkarīgs no situācijas, kā vēlaties mainīt zoba formu vai atkarīgs no esošā zoba audu defekta. Ja nepieciešams tikai uzlabot zoba virsmu, tās biezums nav lielāks par 0,5 milimetriem. Nolūzušam vai citādi mehāniski bojātam zobam keramikas plāksnītes biezums var sasniegt 2 milimetrus. Zoba korekcijas var veikt kā vienam, tā arī vairākiem zobiem. Zoba pārklāšana ar porcelāna plāksnītēm aizņem apmēram 5-10 darba dienas, kuras laikā trīs reizes nepieciešams apmeklēt zobārstu.

Kādos gadījumos var izmantot porcelāna plāksnītes ?

Plāksnītes ir piemērotas, ja Jūsu zobiem ir:

  • pigmenta plankumi, ko rada medikamentu lietošana, fluoroze (pārmērīgi lietots fluors), ģenētiskas slimības, plomba zoba pretējā pusē, cigarešu, kafijas, tējas ietekme, dzeramā ūdens kvalitāte u.c.;
  • emaljas nodilums;
  • zaudēta zobu dabiskā forma nodilumā dēļ;
  • paplašinātas zobu spraugas starp priekšzobiem un citiem zobiem;
  • neapmierinātība ar esošo zoba formu u. c.


Porcelāna priekšrocības:

  • caurspīdīgums, kas veiksmīgi imitē dabisko zoba emalju;
  • tam neveidojas nikotīna, tējas un citu ārēju faktoru izraisīti plankumi; 
  • iespējams pielīdzināt nepieciešamajai zobu krāsai.

Kāda ir zobu higiēna pēc procedūras?

Pēc porcelāna plāksnīšu uzlikšanas zobi jākopj tāpat kā iepriekš, jo keramikas plāksnītes nav no kariesa aizsargājošs līdzeklis. Zoba cieto audu bojājums var rasties no aizmugures, sāniem vai savienojuma maliņas ar keramiku. Tas novēršams, ja cilvēks zobu rūpīgi kopj - regulāri tīra un diego. Prakse rāda, ka porcelāna plāksnītes zobu pat stiprina, nevis padara vājāku pret mehāniskiem bojājumiem. Uzliktais materiāls ir ļoti izturīgs, taču viegli pakļaujas mehāniskiem bojājumiem, piemēram, ja ar krūzīti trāpa pa porcelāna zobu. Karsts vai auksts dzēriens un ēdiens tā kvalitāti neietekmē.

Zināšanai

  • Salīdzinot ar zoba kroņiem, porcelāna plāksnīšu izmantošana ir saudzīgāka. Pirmajā gadījumā no zoba jāslīpē 1-1,5 mm.
  • Ir situācijas, kad nevar veikt lielu zobu pozīciju izmaiņu.
  • Porcelāna plāksnīšu kalpošanas ilgums vidēji ir 10-15 gadi. Pēc tam veco zoba plāksnīti noslīpē un atjauno ar jaunu materiālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!