Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairums no mums zina veselīga uztura pamatus un sportisko aktivitāšu labvēlīgo ietekmi uz veselību. Tomēr pastāv vēl daži mazāk zināmi un pat pārsteidzoši faktori, kas uz veselību atstāj labvēlīgu ietekmi!

Apkopojot dažādās valstīs veiktus pētījumus, Sieviesuklubs.lv izveidojis pārsteidzošāko veselības veicinātāju topu!

Pozitīvos mirkļus iemūžini fotogrāfijās!

Ja jūties nomākta, ir risinājums! Kā liecina pētījumi, atsaucot atmiņā pozitīvus pagātnes notikumus, var ne tikai uzlabot garastāvokli, bet arī veselību.

Diemžēl saskaņā ar kādu citu pētījumu, atcerēties pozitīvās, pagātnē piedzīvotās situācijas, ir grūtāk nekā negatīvās. Tādēļ, ja ir problēma sakoncentrēties un atsaukt atmiņā patīkamos mirkļus, ieteicams izveidot fotoalbumu ar mīļākajiem dzīves brīžiem, lai atkal sajustos labi un līdz ar to - darītu labu arī savai veselībai!

Stress

Zināms, ka ilgstošs stress mūsu veselību apdraud, bet pierādīts, ka īslaicīgas stresa situācijas stiprina imūno sistēmu!

Akūta stresa gadījumos ķermenis sevi sagatavo apdraudējumam, atbrīvojot hormonus, tostarp kortizolu, īslaicīgi stimulējot imūnsistēmu.

Tādēļ nākamreiz, kad kļūsi satraukta pirms darba intervijas vai nozīmīgas prezentācijas, vari mierināt sevi ar domu, ka šādi tu izdari pakalpojumu savai imūnsistēmai.

"Sērfošana" internetā

Kalifornijas universitātes (Losandželosā) pētnieki atklājuši, ka pusmūža un vecāka gadu gājuma cilvēkiem "sērfošana" internetā palīdz uzlabot smadzeņu veselību, un pat novērš ar novecošanās procesiem saistīto ietekmi uz tām.

Vēl pētījumā konstatēts, ka "sērfojot" internetā tiek stimulētas tās smadzeņu daļas, kas kontrolē valodu un atmiņu, un vēl šis process veicina lēmumu pieņemšanu.

Raudāšana

Zināms, ka smiekli ir veselīgi, bet pārsteidzoša ir ziņa, ka arī raudāšana var darīt brīnumus mūsu veselībai! Dienvidfloridas universitātes pētnieki atklājuši, ka 88,8% cilvēku pēc raudāšanas jūtas labāk. Tas tādēļ, ka raudāšanas procesā atbrīvojas ķīmiskās vielas, kas mūsu organismā uzkrājas stresa laikā.

Laulība un ģimenes dzīve

Vairāki pētījumi un statistika liecina, ka cilvēki, kuri ir precējušies, dzīvo ilgāk nekā tie, kuri dzīvo vieni. Tas pamatots ar faktu, ka partnerattiecībās cilvēks piedzīvojam mazāku sociālo izolētību.

Vēl pētījumos atklāts, ka cilvēkiem, kuri izlemj par labu ģimenes pieaugumam, uzlabojas veselība. Novērojot vairāk kā pusotru miljonu vīriešu un sieviešu, pētnieki secinājuši, ka tiem, kuriem ir viens vai divi bērni, ir pazemināts risks saslimt ar tādām slimībām kā vēzis, alkoholisms un sirds slimības.

Labie mājas darbi

Iespējams, rūpes par tīra un kārtīga mājokļu uzturēšanu nav sieviešu iemīļotākā nodarbe. Tomēr tā var palīdzēt izvairīties no liekajiem kilogramiem un kalpo kā laba alternatīva fitnesa nodarbībām!

Kāda pētījuma rezultāti uzrāda, ka regulāri veicot mājasdarbus, pirms menopauzes vecuma sievietēm krūts vēža risks samazinās par 30%, bet sievietēm pēc menopauzes periodā - par 20%.

Netīrumi un baktērijas - nemaz ne tik bīstami!  

Aizvien pieaugot antibakteriālo ziepju, apģērbu un veļas pulveru popularitātei, viegli noticēt tam, ka netīrumi ir mūsu lielākais ienaidnieks.

Tomēr, lai gan ir labi pievērst uzmanību higiēnai, neliela deva netīrumu varētu būt veselīgāka nekā domājam!

Pretēji izplatītajai pārliecībai, ka veselīgs ir viss, kas ir sterils, pētījumos pierādīts, ka saņemot devu "draudzīgo baktēriju", kas atrodas augsnē, šādi stiprinām savu imūnsistēmu un mazinām depresiju.

Alus

Iespējams, daudziem šis dzēriens asociējas ar alus vēderiņiem, kas rodas lietojot šo populāro dzērienu. Tomēr patiesībā alus veselībai sniedz daudz lielāku labumu nekā sarkanvīns!

Pētījumos pierādīts, ka mērens alus patēriņš var samazināt sirds slimību, triekas un diabēta risku. Papildus tam, alus ir bagāts ar daudzām uzturvielām - magniju, selēnu, B grupas vitamīniem un satur pretvēža komponentu - apiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!