Foto: Shutterstock
Gluži tāpat kā vēl nav izdevies radīt mūžīgo dzinēju, zinātniekiem un pētniekiem nav laimējies izveidot vēl vienu svarīgu lietu – simtprocentīgi iedarbīgu līdzekli pret paģiru mokām. Protams, viens variants allaž pastāv – nedzert nekādu alkoholu un tad arī nebūs visvisādu moku nākamajā rītā. Taču gadu tūkstošiem ilgajā cilvēces vēstures gaitā ir pierādījies, ka apņemšanās ir viena lieta, bet reālā dzīve – pavisam cita....
Tāpēc zinātnieki nenoguruši meklē formulu, pēc kuras varēs radīt brīnumzālīti labas pašsajūtas atgūšanai pēc pamatīgas uzdzīves.

Iemesli sāpošai galvai, nelabai dūšai un pārējai neražai lielākoties ir divi - vai nu dzerts pārāk daudz, vai arī dzerts slikts alkohols. Eksperimentā ar veselu pulku brīvprātīgo Amerikas Savienotajās Valstīs ticis pētīts, kuri alkoholiskie dzērieni rada vissmagākās paģiras. Visi eksperimenta dalībnieki izdzēruši vienādu daudzumu dažāda alkohola un atklājies, ka visnepatīkamākās sekas izraisa brendijs. Tam seko sarkanvīns, rums, viskijs, baltvīns, džins, un degvīns. Savukārt Japānā līdzīgs eksperiments beidzies ar skandālu, jo apstiprinājies, ka gandrīz katram otrajam japānim piemīt specifisks gēnu defekts, kura dēļ viņi vispār nepanes alkoholu, un vairāki eksperimenta dalībnieki atradušies uz dzīvības un nāves robežas.

Toties Vācijas speciālisti teoriju par paģirām papildinājuši arī ar psiholoģisko aspektu, proti, sajūtas nākamajā rītā pēc dzeršanas ir krietni nepatīkamākas tiem cilvēkiem, kuri jau dzerot izjutuši vainas apziņu par to, ka dzer, kā arī tiem, kuri lietojuši alkoholu dusmās, niknumā un depresijā.

Bet ko reāli darīt, lai pēcsvētku rīts ataustu pēc iespējas patīkamāks? - Ir daudz tādu cilvēku, kuri par to domā jau vakarā pirms svinēšanas un iesaka, lūk, ko:

- nedzert alkoholu tukšā dūšā, bet gan iepriekš paēst vai vismaz nedaudz uzkost; it sevišķi ieteicami kāpostu salāti, skābi kāposti un tamlīdzīgi produkti;

- pirms alkohola dzert daudz sulas, limonādes un minerālūdens;

- nodrošināt organismu ar krietnu devu C vitamīna.

Svinēšanas laikā:

- atteikties no lētiem un nekvalitatīviem dzērieniem un nedzert to, par ko nav īstas pārliecības;

- dzert daudz minerālūdens;

- ik pa laikam pastaigāties svaigā gaisā (ja svinēšana notiek telpās);

- arī pirms došanās gulēt iedzert labi daudz minerālūdens, vēlams ar palielinātu magnēzija saturu.

Nākamajā rītā:

- nepalikt vāļājoties gultā, bet izkustēties;

- atkal dzert minerālūdeni, cik vien daudz iespējams;

- dzert vitamīniem bagātas sulas, it sevišķi labi iedarbojas tomātu vai dārzeņu sula ar smalki sakapātiem seleriju kātiem un maltiem melnajiem pipariem;

- tiem, kuriem nav nepatika pret sarkanajām bietēm, labāk ieteicama biešu sula vai arī artišoku sula kombinācijā ar svaigu ābolu;

- ēst daudz augļu;

- lai mazinātu galvassāpes, deniņus var ierīvēt ar piparmētru eļļu.

Vāciešiem par tradīciju ir kļuvušas tā dēvētās paģiru brokastis, kas klasiskajā variantā sastāv no siļķu rolmopšiem, sālītiem gurķiem, marinētiem dārzeņiem, skābiem kāpostiem utml. Dažā variantā tiek rekomendēta arī sātīga dārzeņu zupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!