Foto: stock.xchng
Hlamidioze ir plaši izplatīta seksuāli transmisīva slimība, kas apmēram 80% gadījumos norit bez klīniskiem simptomiem. Ilgākā laika periodā sievietēm šī infekcija bieži vien rada neauglību. Tā kā sievietēm parasti nav nekādu sūdzību, viņas pie ārsta negriežas un saslimšana netiek diagnosticēta.

2011.gada 26.-27.maijā Jūrmalā speciālisti no visas Eiropas pulcēsies uz konferenci, lai izstrādātu rekomendācijas par hlamidiozes un cilvēka papilomas vīrusa diagnostiku un monitorēšanu, balstoties uz dažādu valstu pieredzi, zinātnes sasniegumiem un izvērtējot arī finansiālās iespējas.

ASV un daudzviet Eiropā valsts apmaksā hlamidiozes skrīninga programmu, kas parasti tiek organizēta tādā veidā, ka jaunas sievietes līdz 25 gadu vecumam var saņemt speciālus stobriņus urīna savākšanai. Šie stobriņi tiek nosūtīti uz laboratoriju hlamidiozes diagnostikai. Diemžēl Latvijā pašreiz šāda veida programma vēl nav ieviesta.

Cilvēka papilomas vīruss sievietēm nereti rada dzemdes kakla vēzi. No šī gada 1.septembra Latvijā tiks uzsākta valsts apmaksāta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju. Jāatzīmē, ka valsts rīkotajā konkursā par vakcīnu iegādi tiek noteiktas vakcīnu cenas un tiek rezervēti apjomi, bet samaksāts tiek tikai pēc faktiskā vakcīnu izlietojuma, kad noteiktas vakcīnas ir pieprasījuši ģimenes ārsti.

Detalizēta informācija par konferenci ir pieejama konferences mājas lapā www.cthpv.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!