Foto: Reuters/Scanpix
Latvijā, tāpat kā daudzviet citur pasaulē, ar tradicionālo medicīnu arvien biežāk konkurē homeopātija – 18. gadsimtā radīta alternatīva medicīnas nozare, kas praktizē "līdzīgā ārstēšanu ar līdzīgo" – proti, ar zāļu līdzekli mazās devās ārstējot tos pašus simptomus, kādus tas izraisītu, lietots lielās devās. Bijušais homeopāts, Ekseteras universitātes komplementārās medicīnas profesors Edzards Ernsts nesen paudis viedokli, ka homeopātiskā terapija ir bioloģiski neiespējama un tās pielietojums klīniski pētītu medikamentu vietā rada pacienta veselībai pat apdraudējumu. Īpaši bīstami tas var izrādīties, pielietojot šo metodi bērnu imunizācijai, jo nav pierādījumu tam, ka homeopātiskās vakcīnas nodrošina imunitāti. Arī Latvijā infektologi aicina vecākus nepieņemt vieglprātīgus lēmumus attiecībā uz bērnu vakcināciju, jo sekas, nevakcinējot bērnus pret nopietnām infekcijām, var būt ļoti smagas.

Pierādījumi nav gūti

Homeopātija ir pieskaitāma netradicionālajai medicīnas nozarei, kuras ārstēšanas metodes mūsdienu medicīna atzīst daļēji. "Iemesls ir gauži vienkāršs - veicot klīniskos pētījumus, nav gūti pierādījumi, ka homeopātija būtu efektīva ārstniecības metode", skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas asociētā profesore infektoloģe Ilze Grope. "Kopš 18.gadsimta, kad vācu ārsts Hāmanis ieviesa homeopātiju, tās efektivitāte zinātniski tā arī nav pierādīta,  bet mūsdienu medicīnā zināšanas par to, kā darbojas vīrusi un baktērijas, ir attīstījušās milzu soļiem," uzsver I.Grope. Personas, kuras vēl joprojām apgalvo, ka šī terapija ir efektīva, "ignorē vai nepareizi interpretē labākos pieejamos pierādījumus", laikrakstā "Daily Telegraph" skaidro profesors Edzards Ernsts.

Arī  asoc. profesores I.Gropes pacientu vidū ir ne mazums homeopātijas piekritēju, un viņu skaitam pēdējā laikā ir tendence pieaugt. Bieži tie ir jauni, izglītoti, arī salīdzinoši pārtikuši cilvēki, kurus vada vēlme saudzēt vidi, dzīvot zaļi,  ēst veselīgi un arī par veselību rūpēties netradicionālā veidā. Taču ārste atzīst, ka nereti galvenā motivācija homeopātijas piekritējiem, pēc viņas vērojumiem, ir vēlme atšķirties no līdzcilvēkiem, izmantojot jebkurus līdzekļus, nevis patiesa vēlme iedziļināties un izzināt izvēlēto alternatīvu.

Vakcināciju aizstāt nevar

"Man kā ārstei  nav nekas iebilstams, ja homeopātija papildina tradicionālo medicīnu, tomēr uzskatu, ka ar homeopātijas metodēm nevar ārstēt  vēzi, leikozes, bakteriālas infekcijas. Un tās  noteikti nevar aizstāt vakcināciju," uzsver I. Grope. "Homeopātija pat var būt bīstama, ja to pielieto zinātniski pierādītu medicīnas procedūru, piemēram, imunizācijas, vietā, " uzskata profesors E. Ernsts.

Pagājušā gada rudenī Bērnu slimnīcā plaušu karsoni ārstēja divus un četrus gadus veci mazuļi, kurus vecāki bija nolēmuši nevakcinēt atbilstoši valsts imunizācijas kalendāram, bet gan izvēlēties alternatīvu risinājumu - lietot homeopātiskās vakcīnas. Izmeklēšanas un ārstēšanas laikā mediķi nolēma bērniem pārbaudīt arī antivielu līmeni tādām infekcijām kā difterija, stingumkrampji un masalas. Atklājās, ka antivielu bērnu organismā nebija ne pret vienu no minētajām slimībām, tātad māsiņa un brālītis pret tām nav pasargāti. Profesore I.Grope norāda, ka valsts imunizācijas kalendārā nesen ir iekļauta arī pote pret pneimokoka infekciju, un, ja šie bērni būtu savlaicīgi vakcinēti, viņi nenonāktu slimnīcā ar plaušu karsoni tik smagā formā.

Pēdējo gadu laikā profesores I.Gropes redzeslokā ir bijuši vēl aptuveni desmit bērnu, kuri  saņēmuši homeopātiskās vakcīnas, bet kopumā šādu bērnu skaits varētu būt vēl lielāks. " Kā infektoloģe,  protams, es šādu situāciju vērtēju negatīvi. Mūsu uzdevums ir izglītot vecākus imunizācijas jautājumos, taču nevaram uzspiest savu viedokli ar varu, jo panāksim tikai pretēju reakciju - vēl lielāku pretestību un noliegumu," uzsver I. Grope. "Tāpēc argumentēta saruna ar vecākiem, izskaidrojot vakcinācijas nepieciešamību, noteikti ir vajadzīga, taču vecāku pašu ziņā paliek izlemt sava bērna likteni un uzņemties atbildību par sekām, ja nevakcinēts bērns smagi saslims", pārliecināta ir profesore.

Pacientiem trūkst ārstu uzmanības

Kāpēc gan cilvēki meklē alternatīvas mūsdienu medicīnai, ja reiz tā ir laba un visu varoša? Dr. Vizma Meikšāne atzīst, ka homeopātam, visticamāk, ir vairāk laika sarunai ar pacientu, kas tradicionālajā medicīnā ar ārstu lielo noslodzi mēdz pietrūkt. Ir tikai saprotami, ka pacients no ārsta vēlas saņemt uzmanību un rūpes, tāpēc tradicionālajai medicīnai jādomā, kā šo trūkumu novērst.

V. Meikšāne uzskata, ka homeopātijai ir sava vieta līdzās tradicionālajai medicīnai un tās viena otru var papildināt. Taču būtu labi, ja abas puses - tradicionālie ārsti un homeopāti - vairāk sadarbotos, kas nāktu par labu pacientam. Piemēram, homeopātam vajadzētu vairāk domāt par precīzāku diagnostiku,neatteikties no analīzēm un citiem izmeklējumiem, piemēram, vidusauss iekaisuma gadījumā sāpošo ausi arī apskatīt, nevis tikai nozīmēt zāļu līdzekļus. Arī dakteres praksē ir gadījumi, kad homeopāts atzīst, ka bērnu ar savu arsenālu izārstēt nespēj, un tiek panākta vienošanās par antibiotiku lietošanu. Pēc šī kursa bērns atgriežas pie homeopāta un stiprina imunitāti ar viņa nozīmētajiem līdzekļiem.

Iespējams, daudzus vecākus vada doma, ka par maksu pirktie pakalpojumi palīdzēs labāk nekā valsts ģimenes ārsts, taču tas ne vienmēr tā ir. Turklāt  homeopāta pakalpojumi nav lēti - vizītes maksā vairākus desmitus latu (40, 50 un pat vairāk), plus zāļu līdzekļu augstās cenas.

"Ja vecāki izvēlas homeopātiju, nav pamata to aizliegt - ir saprotami, ka veselības saglabāšanas nolūkos viens vēlas talkā saukt mācītāju, cits - vārdotāju, bet vēl kādam patīk ārstēties ar augu valsts produktiem. Taču par savu lēmumu ir jāspēj uzņemties atbildība un jāapzinās, kādas tam var būt sekas, īpaši, ja runa ir par bērna veselību," uzskata I. Grope.

Salīdzina ar placebo

Homeopātijas  pārstāvji gan uzstāj, ka šī terapija nav piemērota pārbaudei tradicionālos klīniskos pētījumos, jo tajos nav ņemti vērā pozitīvie ieguvumi, kas  pacientos konstatēti novērošanas pētījumos. Daudzkārt atšķaidītas (potencētas) vielas iedarbojas, "iekustinot" organisma dabiskās atveseļošanas sistēmas, kas var mazināt simptomus un izdziedināt, uzsver homeopāti.

Jāatgādina, ka arī vadošajā medicīnas žurnālā "Lancet" pirms vairākiem gadiem tika publicēts Šveices un Lielbritānijas pētnieku apjomīgs pētījumu pārskats, kurā secināts, ka homeopātija slimību ārstēšanā nav efektīvāka par placebo. Šveices un Lielbritānijas mediķi bija izanalizējuši 110 homeopātijas līdzekļu klīniskos pētījumus  un līdzvērtīgu skaitu tradicionālo medikamentu pētījumus. Pētījuma autori nav atklājuši pārliecinošus pierādījumus  tam, ka homeopātiskās ārstēšanas metodes iedarbojas kaut nedaudz  labāk par placebo metodēm.  "Lancet" mudina ārstus atklāt pacientiem, ka, lietojot homeopātiskos līdzekļus, viņi tikai lieki tērē savu laiku un naudu, kā arī veltīt saviem pacientiem vairāk uzmanības un iejūtības , nevis tikai izrakstīt medikamentus un aizmirst par viņiem. "Ārstiem, runājot ar saviem pacientiem par  homeopātijas neefektivitāti, ir jābūt tiešiem un godīgiem , kā arī jābūt godīgiem pret sevi, atzīstot  modernās medicīnas nespēju apmierināt  pacienta vajadzības  pēc  personiskākas aprūpes " teikts pētījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!