Foto: Shutterstock
Ir svarīgi, lai cilvēks jau bērnībā pieņemtu veselīgu dzīvesveidu. Un tieši vecākiem ir nozīmīga loma bērnu ēšanas paradumu veidošanā. Pamēģiniet šos pāris paņēmienus, lai palīdzētu bērniem veidot veselīga uztura paradumus un iemācītu baudīt labu pārtiku.

Koncentrējieties uz  uzturvielām bagātīgiem ēdieniem, nevis uz to, ko nevar ēst!
Tā kā vairums bērni ar uzņemto pārtiku neapgādā organismu ar svarīgākajām barības vielām, mācīt tiem izvēlēties uzturvielām bagātu ēdienu mūsdienās ir svarīgāk kā jebkad. Palīdziet bērniem veikalā ievērot:

  • Svaigus dārzeņus un augļus;
  • 100% augļu sulas;
  • Veselus un šķiedrvielām bagātus graudaugu produktus;
  • Pienu, sieru un jogurtu ar pazeminātu tauku saturu;
  • Liesu gaļu, mājputnu gaļu bez ādas, zivis, olas, pupas un riekstus.
Šie barības vielām bagātie pārtikas produkti un dzērieni nodrošina lielu daudzumu nepieciešamās uzturvielas salīdzinot ar kaloriju daudzumu, ko tie satur. Piemēram, ogu un jogurta kokteilis satur vairāk kalorijas nekā diētisks gāzēts dzēriens un čipsi, tomēr tas ir daudz labāks bērniem, tāpēc, ka satur svarīgākās barības vielas augšanai un veselībai.

Rādiet labu piemēru!

Bērni labprātāk izvēli par labu izdarīs veselīgiem, svaigiem, uzturvielām bagātiem produktiem, ja viņi redzēs, ka tā dara arī viņu vecāki.

Radiet pozitīvu gaisotni!
Ļaujiet bērniem saprast, ka visi produkti ietilpst veselīgā uzturā - nav "labo" un "slikto" produktu. Svarīgākais ir mērenība. Pozitīvi signāli palīdz novērst stresu un vainas sajūtu, kas mēdz novest līdz ēšanas traucējumiem un uzturvielām nabadzīgu uzturu bērnam pieaugot.

Veidojiet ģimenes uztura "likumus"!
Bērniem vieglāk izvēlēties barības vielām bagātu pārtiku, kad tie zina ģimenes uztura "uztura kodeksu". Piemēram, visi ģimenē dienu sāk ar brokastīm.  Vai uzkodām pēc skolas jāpieder kādai no svarīgākajām uztura grupām.

Gatavojiet kopā!
Bērnus drīzāk aizraus veselīga uztura paradumi, ja tie piedalīsies maltītes plānošanā un gatavošanā. Pēc brīvprātības principa iesaistiet bērnus, kad gatavojiet zupas vai salātus. Ļaujiet tiem gatavojot radoši izpausties vai mācieties gatavot paši, bet kopā ar bērniem.

Iepērcieties kopā!
Veiciet barības vielām bagātu produktu iepirkumus kopā ar savām atvasēm. Palīdziet bērniem izvēlēties vienu vai divas mīļākās uzkodas. Iedrošiniet viņu pašu izvēlēties augļus vai dārzeņus no stenda. Kopā veidojiet un kopiet arī savu mazdārziņu. Ļaujiet izvēlētie "jaunu nedēļas produktu", lai paplašinātu bērna horizontu par pārtikas produktiem.

Runājiet par barības vielām bagāta ēdiena izvēli, kur vien ejat!
Stāstiet bērniem par "gudru" ēdiena izvēli un, cik tas ir svarīgi mācībām un panākumiem skolā, rotaļām, sportam un veselībai. Vai jūs apmeklējat ātrās uzkodu ēstuvēs, vai izvēlaties produktu no plaukta, iedrošiniet bērnu atrast produktu, kas ir uzturvielām bagātāks, piemēram, saldinātu pienu gāzēta dzēriena vietā, vai sāļus cepumus čipsu vietā.

Padariet veselīgo ērti pieejamu!
Piepildiet virtuvi ar barības vielām bagātiem produktiem, kuri ir gatavi ēšanai: krāsainiem augļiem, svaigi grieztiem dārzeņiem, veselīgām pazemināta tauku satura pilngraudu uzkodām cukurotu vai treknu vietā.

Ēdienreize kā laiks ģimenei!
Veidojiet ģimenes ēdienreizes kā prioritāti. Tā var būt jebkura ēdienreize, ne tikai vakariņas. Lai ģimenes ēdienreizes veicina veselīga uztura paradumus. Iesaistiet arī bērnus ēdienu plānošanā un gatavošanā. Tas palīdz bērniem  apzināties ēdienreizi kā laiku ģimenei.

Atgādiniet bērniem, ka nepieciešams "uzņemt degvielu" arī skolā!
Iedrošiniet bērnus izvēlēties uzturvielām bagātus produktus skolas kafejnīcā. Vai arī dodiet līdzi sagatavotas veselīgas uzkodas. Skolas svinībās gatavojiet veselīgas uzkodas.

Avots

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!