Pēdējie klīniskie pētījumi, kas veikti Nacionālajā Rehabilitācijas Centrā “Vaivari”, parādījuši, ka gaismas terapijas pielietošana ir rekomendējama ortopēdisku veselības problēmu ārstēšanā.
Pētījumā piedalījās gandrīz simts pacientu, kuri desmit dienas tika pakļauti 5 – 10 minūšu garām procedūrām. Kā pierāda pētījuma rezultāti, visiem pacientiem, kuriem iepriekš konstatētas hematomas, bija novērojama to uzsūkšanās. Tāpat simtprocentīga stāvokļa uzlabošanās tika konstatēta pacientiem ar sekundāri dzīstošām brūcēm.

73% pacientu, kuri slimo ar reimatoīdo artrītu, tika novērota sāpju un tūskas mazināšanās, 46% pacientu ar deformējošo artrozi izjuta stāvokļa uzlabošanos. Lieliski rezultāti ārstniecības procesā tāpat konstatēti pacientiem ar kustību traucējumiem locītavās un muskuļaudu bojājumiem – attiecīgi 32% un 70% pacientu pēc terapijas kursa izjutuši pozitīvas izmaiņas, līdzīgi kā 50% pacientu, kuri slimo ar osteohondrozi. Jāpiezīmē, ka visi pacienti terapijas kursu laikā nav izjutuši nekādas blakusparādības.

“Pētījuma rezultāti apliecina, ka gaismas terapiju var veiksmīgi pielietot dažādu ortopēdisku saslimšanu ārstēšanai kā simptomātisku terapiju. Gaismas terapiju var pielietot gan stacionāri, gan ambulatori,” skaidro Nacionālā Rehabilitācijas centra “Vaivari” Dr. Med. Genādijs Roslakovs.

Agrāk veikti klīniski novērojumi vairākās Latvijas medicīnas iestādēs parādīja, ka, pateicoties gaismas terapijas izmantošanai, divas reizes paātrinās brūču dzīšanas process, bet sāpju samazināšanās ļauj būtiski ierobežot vai arī vispār izslēgt pretsāpju preparātu izmantošanu.

Latvijā ir pieejams tikai viens gaismas terapijas aparāts – “Bioptron”, kas ir licenzēta un sertificēta medicīniska iekārta. Šis aparāts jau šobrīd tiek plaši izmantots vairāk nekā 50 kosmētiskajos un SPA centros, lielākajās medicīnas iestādēs visā Latvijā (piem., Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcā, Latvijas Valsts apdegumu centra slimnīcā “Biķernieki”), un pie vairāk nekā 1000 privātspeciālistiem. Vairāk nekā 6000 patērētāju lieto “Bioptron” mājas apstākļos.

“Bioptron” gaismas terapijas sistēma izmanto lietderīgāko gaismas daļu, kura, līdzīgi kā saules gaisma, stimulē dabiskos organisma atveseļošanās procesus. Tā nav “ārstnieciska” tiešajā nozīmē, bet palīdz organismam atjaunot līdzsvaru un veicina pašatveseļošanos. “Bioptron” gaisma nesatur ultravioletos starus. Tā plaši tiek pielietota ne tikai ortopēdijā, bet arī terapijā, loringoloģijā, neiroloģijā, pediatrijā, dermatoloģijā, stomatoloģijā, kosmetoloģijā, ķirurģijā, sporta medicīnā, kā arī profilaksei.

Gaismas izmantošanai ārstnieciskos nolūkos piemīt sena vēsture. Tā, 1903. gadā, kad zinātnieki pirmo reizi saprata, ka gaisma var tikt izmantota ārstniecībā, dāņu ārstam Nilam R. Finzenam par darbu gaismas terapijas jomā tika piešķirta Nobela prēmija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!