Foto: stock.xchng
Rīts pēc nakts maiņas, rīts pēc nakts pasākuma... Vienkārši sagurums vai vēlme izdarīt vēl to, šo, vēl kaut ko. Vāveres skrējiens ritenī. Roka jau stiepjas pēc glābšanas riņķa – enerģijas dzēriena.

Enerģijas dzērienu uzdevums ir nodrošināt pienācīgu enerģijas līmeni, lai uzturētu cilvēku možu un aktīvu. Enerģijas dzērieni tiek pārdoti gan kafejnīcās, bāros, nakts klubos, sporta klubos, gan pārtikas veikalos, pat skolu kafejnīcās. Bet vai tiešam to ir tik droši dzert? Lielākā daļa veselības speciālistu uzskata, ka nē - nav gan!

Kas ir enerģijas dzēriens?

Lielākā daļa enerģijas dzērienu sastāvā ir tik daudz kofeīna, cik standarta izmēra 8 tasītēs kafijas. Papildus lielajai kofeīna devai, tā saturā vēl ir pārmērīgs daudzums cukura un atļauto stimulējošo augu vielas.

Protams, ka skolas vecuma bērniem nebūtu jāpatērē nekādi enerģiju stimulējoši dzērieni. Tai skaitā limonādes un saldās sulas, kurās ir daudz cukura. Neraugoties uz to, enerģijas dzērienu ražotāji savu uzmanību vērš tieši uz jauniešiem un cilvēkiem vecumā zem 30 gadiem.

Iespējams, daudziem no jums jau ir nojausma par enerģijas dzēriena sastāvu. Tomēr joprojām nav pilnīgi drošas pārliecības par specifiskajām sastāvdaļām enerģijas dzērienos un to ietekmi uz jūsu organismu.

Standartā sastāvā ietilpst:

  • Žeņ šen sakne - domājams, lai mazinātu stresu un palielinātu enerģijas līmeni.
  • Karnitīns - aminoskābes, kas palīdz metabolizēt taukskābes.
  • Ginko Biloba - iegūta no šī koka sēklām, viela, kas palīdz uzlabot atmiņu.
  • Taurīns - dabiskas aminoskābes, ko arī organisms ražo pats. Taurīns palīdz regulēt normālu sirdsdarbību un muskuļu kontrakcijas. Tā ietekme uz cilvēka organismu, ja to regulāri lieto, joprojām ir neskaidra.
  • Guarāna sveķi - stimulants, kas aug Brazīlijā un Venecuēlā, satur daudz kofeīna.

Mazliet par taurīnu

Šī viela uztrauc dietologus un ārstus visā pasaulē. Taurīns ir brīvas formas aminoskābe, ko satur gan atsevišķi pārtikas produkti, gan ražo arī cilvēka organisms no aminoskābes - cisteīna. Dabisks taurīns problēmas nesagādā. Lielākas raizes rada sintētiski ražotais taurīns.

Pētījumos ir noskaidrots, ka sintētiskais taurīns rada tādas sekas, kā augsts asinsspiediens, insulta draudus, krampjus un sirds slimības. Šo iemeslu dēļ tas ir aizliegts dažās Skandināvijas valstīs. Enerģijas dzērieni oficiāli aizliegti ir Francijā, Dānijā, Norvēģijā. Šajās valstīs tos var iegādāties tikai aptiekās, jo tie tiek uzskatīti par zālēm. Arī Zviedrijā 3 nāves gadījumi tiek saistīti tieši ar enerģijas dzērienu lietošanu.

Taurīns ir populāra enerģijas dzērienu sastāvdaļa, jo palīdz organismam tikt galā ar paaugstinātu slodzi un liela stresa brīžos. Bet taurīns stimulē centrālo nervus sistēmu, kas nav dabiski.

Dabiskā veida taurīnu var atrast dabā pārtikas produktos. Piemēram, govs pienā, gaļā, zivīs, olās, kā arī jūras zālēs. Normāla dienas deva ir ne vairāk kā 500 miligrami. Cilvēki, kuri regulāri lieto enerģijas dzērienu, kas satur taurīnu, pārsniedz šo normu pilnīgi noteikti, jo populārākie enerģijas dzērieni satur sintētisko taurīnu aptuveni 1000 mg.

Kādas briesmas?

Galvenā problēma ir tāda, ka tie, kuri regulāri patērē enerģijas dzērienus, tos mēdz lietot vairāk par vienu devu dienā, vai arī jaukt kopā ar alkoholu.

Bažas rada arī tas, ka dzērienu sastāvā ir dažādi garšaugi, kuri varētu būt apstrādāti ar dažādiem pesticīdiem, ūdens ražošanas procesā var būt arī toksisks.

Kofeīns pats par sevi lielā daudzumā ir kaitīgs. No tā rodas ne tikai atkarība, bet tas iedarbojas arī kā stimulants un diurētisks līdzeklis. Kā blakusefekti var rasties sirdsklauves, paātrināta sirdsdarbība, bezmiegs.

Ja kofeīns tiek patērēts lielos daudzumos, tas palīdz tikt pie nervozitātes, vieglas uzbudinātības. Kofeīns arī rada papildus slodzi nierēm, izvadot no organisma šķidrumu. Ja enerģijas dzērieni tiek patērēti regulāri un daudz, kam pievienojas arī svīšana, ir jākļūst uzmanīgiem, jo tas var kļūt bīstami veselībai - var sākties organisma atūdeņošanās.

Daudzi jaunieši jauc enerģijas dzērienu ar alkoholu. Tas rada trauksmes sajūtu un palielinātu enerģiju, pat, ja cilvēks jau ir pamatīgi "ierāvis". Alkohols un kofeīns dehidrē organismu.

Sajaucot enerģijas dzērienu ar alkoholu, tas rada intoksikācijas draudus, kā arī palielina traumatismu.

Pats par sevi enerģijas dzēriens regulāros un lielos daudzumos rada:

  • Nervozitāti.
  • Uzbudinātību.
  • Bezmiegu.
  • Paātrinātu sirdsdarbību.
  • Paaugstinātu asinsspiedienu.

Rezumē

Enerģijas dzērieni palielina mundrumu un garīgās darba spējas. Enerģijas dzēriena efekts ir 3 - 4 stundas.

Retu reizi enerģijas dzēriens var būt tiešām noderīgs, bet labāk ir savu dzīves veidu plānot tā, lai jūs regulāri būtu labi izgulējušies, atpūtušies, uzturā būtu svaigi pārtikas produkti un svaigi spiestas sulas.

Ieteikumi!

  • Nepārsniegt kofeīna dienas devu. Ar vienu enerģijas dzēriena iepakojumu ir gana. Maksimums - divām.
  • Kad ir lietots enerģijas dzēriens, ļaujiet organismam pēcāk atpūsties un atgūties. Nelietojiet papildus porciju vai citus kofeīnu saturošus dzērienus.
  • Nelietojiet enerģijas dzērienus pēc fiziskām aktivitātēm. Kā sports, tā enerģijas dzērieni paaugstina asinsspiedienu.
  • Enerģijas dzērienus nevajadzētu lietot grūtniecēm, maziem bērniem, skolniekiem, jauniešiem, gados vecākiem cilvēkiem, cilvēkiem, kuri cieš no sirds slimībām, glaukomas, miega traucējumiem, paaugstinātas jutības pret kofeīnu.
  • Kofeīns no asinīm izdalās pēc 3 - 5 stundām, un arī - tikai puse no tā daudzuma. Šajā laikā noteikti nevajadzētu lietot citus kofeīnu saturošus dzērienus ( tēja, kafija, Cola ), lai nepārsniegtu pieļaujamo dienas devu.
  • Cilvēkiem, kuri cieš no sirds veselības problēmām, hipotensiju vai hipertensiju, nevajadzētu lietot enerģijas dzērienus.
  • Enerģijas dzēriens, kas satur glikozes un kofeīna kombināciju, ir ļoti kaitīgs jaunam organismam.
  • Ja enerģijas dzēriens tiek pārdozēts, tad nav izslēgtas blakusparādības: tahikardija, nervu sistēmas uzbudinājums, trauksme, depresija.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!