Sākušās "Muguras veselības dienas". Tās notiks no 27.maija līdz 10.jūnijam. To ietvaros biroju darbinieki var saņemt bezmaksas informatīvi izglītojošas lekcijas par muguras veselības saglabāšanu, kā arī bezmaksas fizioterapeitu konsultācijas.

"Muguras veselības dienas" organizē "Veselības centrs AUDEMUS" sadarbībā ar Veselības ministrijas un  Arodveselības un arodslimību ārstu biedrības atbalstu.

"Muguras veselības dienu" mērķis ir izglītot biroju darbiniekus par muguras veselības profilaksi, kā arī muguras sāpju iemesliem, to risinājumiem. Jo "Veselības centra AUDEMUS" veiktais klientu pētījums atklāja, ka tieši biroju darbinieku vidū pieaug saslimšana ar dažādām muguras saslimšanām.

"Mugura ir katra cilvēka "darba instruments". Tā nepieciešama gan fiziska darba veicējiem, gan tiem, kuru ikdiena paiet birojā pie datora. Turklāt darbs birojā var slēpt arī draudus veselībai," atzīst speciālisti. Diemžēl liela daļa cilvēku par veselību sāk domāt tikai sajūtot sāpes. Tāpēc ir jāmaina domāšana un lielāka uzmanība jāpievērš muguras veselības profilakses pasākumiem, jāieklausās fizioterapeitu padomos par pareizām un mugurai draudzīgām kustībām un pozām. Un, protams, nevajag aizmirst, ka kopumā veselīgs dzīvesveids un veselības saglabāšana balstās uz četriem vaļiem - veselīgu, sabalansētu uzturu; fiziskām aktivitātēm; atturēšanos no kaitīgiem ieradumiem un pozitīvu attieksmi pret dzīvi.

"Vērojama tendence, ka darba vietās cilvēki nereti nepievērš uzmanību tam, kā sēž, cik ilgi sēž statiskā pozā," stāsta Sabīne Grīnberga, RSU Aroda un vides medicīnas katedras lektore. "Darba devējam, protams, ir pienākums nodrošināt veselībai drošu darba vidi. Tomēr, pat tad, ja darba devējs ir iekārtojis ergonomisku darba vietu, no paša cilvēka ir atkarīgs kā viņš to lieto, vai prot to izmantot. Biroja darbinieki nav spiesti visu laiku atrasties vienā piespiedu pozā. Viņi var atiet no datora, izkustēties. Tāpēc ļoti svarīga ir paša cilvēka izglītotība par savu veselību.

Līdzšinējā prakse rāda, ka arī smagas muguras saslimšanas biežāk tiek diagnosticētas, nevis kā arodslimības, bet, kā ar darbu saistītas slimības. Par saslimšanām ar tām katrs ir atbildīgs pats. Tas lielā mērā saistīts ar to, ka muguru cilvēki "lieto" ne tikai darbā, bet arī mājās un sadzīvē, un pie saslimšanām noved nepareizu kustību kopums.

Tanī pat laikā jāatzīst, ka, iespējams, vēl īsti nav apzināti visi riski, ko rada ilgstoša sēdēšana, strādājot pie datora. Liela daļa cilvēku arī neapzinās, ka veselībai kaitīgs var būt ne tikai fiziski smags darbs, bet arī "vieglais darbs" pie datora," atzīst S. Grīnberga.

"Jau iepriekšējos gados lielu mūsu muguras pacientu daļu veidoja biroju darbinieki," saka Liene Cipule, fizioterapeite, "Veselības centrs AUDEMUS" valdes locekle. Taču pētījums atklāja, ka 2009. gadā biroju darbinieki veidoja jau 97% no kopējā pirmreizējo muguras pacientu skaita. "To, protams, var sasaistīt ar "Veselības centra AUDEMUS" atrašanās vietu pilsētas centrā. Tanī pat laikā, izteiktā dinamika, kā arī pacientu nepilnīgās zināšanas un izpratne par muguras veselības jautājumiem, biedē. Novērojumi liecina, ka ļoti daudzi biroju darbinieki muguras kaites maldīgi cer izārstēt ar vienu masāžas vai procedūru kursu gadā. Cilvēkiem trūkst izpratnes par muguras veselības saglabāšanas pamatprincipiem.

Tāpēc "Muguras veselības dienas" ir orientētas tieši uz biroju darbinieku izglītošanu un veselības saglabāšanu. Biroju darbinieku risks ir mazkustīgums, statiskā poza pie datora un ilgstoša sēdēšana, kas izraisa muguras sāpes vai pat saslimšanas. Ja fiziski smaga darba darītāji ir vairāk pakļauti traumu riskam - saistībā ar smagumu celšanu, nešanu, tad biroju darbiniekiem veselības problēmas parādās ilgākā laika posmā. Īpaši tad, ja arī brīvajā laikā cilvēki ir mazkustīgi - arī brīvdienās turpina sēdēt pie datora vai ieslīgst dīvānā pie televizora, vai iesēžas mašīnā un bauda autotūrismu. Jo muguras veselības saglabāšanai ir nepieciešamas gan kustības, gan - vēl svarīgāk - biroja  vai sadzīves pienākumu veikšana pareizās - mugurai draudzīgās - pozās.

Tāpēc arī www.audemus.lv mājas lapā esam izveidojuši jaunu sadaļu "Muguras veselības skola", kurā arī pēc "Muguras veselības dienām" turpināsim regulāri sniegt  ieteikumus muguras veselības saglabāšanai, " skaidro fizioterapeite Liene Cipule.

"Muguras veselības dienu" (MVD) pasākumi

MVD notiek no 27.05 - 10.06. To laikā biroju darbiniekiem ir iespējams saņemt bezmaksas: 

1)informatīvi izglītojošu lekciju - instrukciju par muguras veselības profilaksi, muguras sāpju novēršanu, dažādiem terapiju veidiem. Liela uzmanība veltīta populārākajām biroju darbinieku pozām, ilustrētas raksturīgākās kļūdas, kā arī sniegti ieteikumi, izmantojot karikatūrista Zemgusa Zaharāna zīmējumus. Lekciju savā uzņēmumā vēl var pieteikt, rakstot uz e-pastu audemus@audemus.lv vai zvanot pa telefonu 67221990 vai 29484590.

2) fizioterapeitu konsultācijas "Veselības centrā AUDEMUS". Bezmaksas konsultācijas tiek sniegtas biroju darbiniekiem MVD ietvaros. Tām var pieteikties, zvanot pa telefonu 67221990 vai 29484590.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!