Foto: Shutterstock
Kompulsīvīvā pārēšanās tas ir ēšanas traucējums, kas raksturojas ar pārēšanās epizodēm, bet tam nav raksturīga atbrīvošnās no apēstā, kā tas notiek bulīmijas gadījumā. Ir daži diagnostikas kritēriji:

1. atkārtotas pārēšanās epizodes, kuras raksturo: 

  • īsā laika sprīdī (apmēram 2h robežās) tiek apēsts nepārprotami liels ēdiena daudzums, ko lielākā daļa veselu cilvēku neēstu šajā pašā laika sprīdī un šajos pašos apstākļos;
  • kontroles zudums pār ēšanu lēkmju laikā (sajūta, ka pats nevari apstādināt vai kontrolēt apēstā ēdiena daudzumu un ēdiena izvēli).

2.  pārēšanās epizodes saistās ar:

  • ēšana notiek daudz ātrāk nekā tam jānotiek normāli;
  • ēšana notiek tik ilgi, kamēr nesajūt nepatīkamu pilnumu;
  • liela ēdiena daudzuma apēšana notiek bez fizikāli izsauktas bada sajūtas;
  • ēšana vienatnē, lai neviens neredz;
  • vainuma, nomāktības sajūta pēc pārēšanās;

3.  pārēšanos izraisa psiholoģiskie pārdzīvojumi; 

4.  pārēšanās lēkmes notiek vidēji 2 dienas nedēļā 6 mēnešu garumā. 

Diemžēl tas cilvēkam traucē ne tikai psiholoģiski, bet šīs pārēšanās epizodes noved pie liekā svara, un tas savukārt ir cēlonis daudzām veselības problēmām.

Šajā gadījumā noteikti ir nepieciešama gan uztura speciālista, gan psihoterapeita konsultácija. Diemžēl Latvijā nav medicīnas centra, kas nodarbojas tieši ar šādiem veselības traucējumiem, kā tas ir ārzemēs. Bet jebkurš psihoterapeits šajā jomā ir izglītots. Protams, konsultācija maksā diezgan dārgi, bet paša spēkiem tikt galā ar šo problēmu ir gandrīz neiespējami. Es Jums ieteiktu aiziet arī pie endokrinologa un pārbaudīt, vai nav kādi hormonāla rakstura traucējumi.

Runājot par uzturu, pārēšanās parasti notiek ar ogļhidrātus saturošiem produktiem, kuri  ir arī trekni. Vēlams ikdienā ēst balastvielām bagātus produktus - pilngraudu produktus, dārzeņus. Tie radīs sāta sajūtu. Augļus centieties lietot mēreni, jo tie tomēr ir kalorijām bagāti. Ierobežot saldumu lietošanu un izvairīties no kafijas un alkohola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!