Smēķējoši vecāki bērniņa gaidīšanas laikā un pēc mazuļa piedzimšanas ir nopietna sabiedrības veselības problēma. Pēc piedzimšanas bērns joprojām ir pakļauts tabakas dūmiem un kļūst par pasīvās smēķēšanas upuri, ja kaut viens no vecākiem ģimenē smēķē. Lai ietekmētu šādu situāciju, pāriem vairāk kā jebkad agrāk ir nepieciešama izsmeļoša informācija un savstarpējais atbalsts.
Sekojot šim novērojumam, Eiropā tiek ieviestas jaunas iniciatīvas. Piemēram, visā Beļģijā norisinās gluži jauna kampaņa, kuras mērķis ir palīdzēt vecākiem iztikt bez smēķēšanas, tādējādi saudzējot savu bērnu veselību. Savukārt Eiropas Komisijas kampaņa
Help: Par dzīvi bez tabakas
iepazīstina ar dalībvalstu labāko pieredzi. Tajā pašā laikā kampaņa
Help
palīdz vecākiem pārtraukt smēķēšanu, palielinot pieejamās informācijas avotu klāstu un atbalstot nacionālo telefona palīdzības līniju darbu (Latvijā: 7037333).

Smēķēšanas atmešana grūtniecības laikā un pēc bērna piedzimšanas ir labākais, ko darīt sava bērna labā, tā ir cīņa, kas jāizcīna kopā!

Svarīgākie fakti par smēķēšanu grūtniecības laikā:

  • Pirmajos bērna dzīves gados četras reizes palielinās risks saslimt ar bronhītu, bronhu iekaisumu un pneimoniju.
  • Četras reizes palielinās jaundzimušā pēkšņās nāves risks.
  • Palielinās risks dzemdēt vārgāku bērnu ar mazāku svaru.
  • Samazinās krūts barošanas iespējas un barošanas ilgums.
  • Lai arī tas ir labi zināms, ka smēķēšana grūtniecības laikā apdraud gan mātes, gan bērna veselību, iespējams, mazāk zināms ir fakts, ka topošai mātei ir grūtāk atmest smēķēšanu vai atturēties no tās, ja apkārtējie smēķē.

    Kad runa ir par smēķēšanu, vislielākā ietekme uz sievietes rīcību ir topošās māmiņas partnerim. Pētījumi pierāda, ka pēc bērna piedzimšanas smēķēšanu atsāk galvenokārt tās sievietes, kuru partneri ir smēķētāji.

    Savukārt 2005. gadā veiktais pētījums apliecina, ka zināšanu pieaugums tēviem par pasīvās smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz bērnu ir saistīts ar to, ka arvien vairāk tēvu vēlas atmest smēķēšanu.

    Tātad smēķēšanas atmešana lielā mērā ir saistīta ar informācijas pieejamību un abu vecāku vēlmi to atmest. Tomēr dažkārt ir nepieciešama arī palīdzība no malas.

    Fakti no pētījuma “Smoking and reproductive life. The impact of smoking on sexual, reproductive and child health” (British Medical Association, www.tobacco-control.org):

  • Lielbritānijā smēķēšana izraisa 3 - 5 tūkstošus spontāno abortu katru gadu.
  • Grūtnieces, kas smēķē trīs reizes palielina iespēju, ka viņām piedzims bērniņš ar mazu svaru, kas savukārt ir cieši saistīts ar slimošanu vai pat nāvi bērnībā.
  • Smēķēšana grūtniecības laikā palielina spontānā aborta risku, nedzīva bērniņa piedzimšanu vai jaundzimušā nāvi.
  • Ir atrasti jauni pierādījumi tam, ka smēķēšana var palielināt risku noteiktām augļa anomālijām, piemēram, zaķa lūpa vai vilka rīkle.
  • Smēķēšana var arī ietekmēt barošanu ar krūti: sievietēm, kas smēķē mazāk izstrādājas piens un tas ir sliktākas kvalitātes.
  • Pasīvā smēķēšana var izraisīt lēnāku augļa attīstību un priekšlaicīgas dzemdības, jaundzimušā nāvi, elpošanas infekcijas bērniem un astmas veidošanos.
  • Bērna pakļaušana tabakas dūmu ietekmei ir saistīta ar paaugstinātu saslimstību. Ir aprēķināts, ka katru gadu vairāk kā 17 000 bērnu vecumā līdz 5 gadiem nonāk Lielbritānijas slimnīcās dēļ elpošanas ceļu saslimšanām, ko izraisa atrašanās tabakas dūmu ietekmei.
  • Lai palīdzētu vecākiem atmest smēķēšanu, Eiropā tiek piedāvāti dažādi oriģināli risinājumi.

    Vecāki bieži vien pārtrauc smēķēšanu kopā un ietekmē viens otru, tādēļ ir svarīgi grūtniecības laikā un pēc bērna piedzimšanas piedāvāt īpašu palīdzību abiem vecākiem.

    Dažas ES dalībvalstis ievēro šo apsvērumu. Piemēram, Beļģijā, kur pēc statistikas datiem apmēram 30% grūtnieču turpina smēķēt, 2006. gada janvārī tika pieņemts valsts mēroga rīcības plāns, lai apkarotu smēķēšanu. Šis plāns ir oriģināls, jo noteiktos apstākļos piedāvā palīdzību, lai atradinātu no smēķēšanas abus vecākus, piedāvājot viņiem astoņas konsultācijas pie atzītiem speciālistiem tabakas atkarības ārstēšanā. Beļģijā uz šīm konsultācijām abus vecākus var nosūtīt ginekologs vai cits medicīnas speciālists, un konsultācijas var tikt apmaksātas. Pilna programmas maksa ietver astoņas konsultācijas topošajai māmiņai un viņas partnerim (120 EUR katram), kā arī medikamentozas ārstēšanas izmaksas partnerim (55 EUR).

    Jaunie un topošie vecāki, zvaniet uz palīdzības tālruni 7037333 (Rīgas Atkarības profilakses centrs) jau tūlīt!

    Lai jūs un jūsu bērni dzīvotu laimīgu dzīvi bez tabakas, zvaniet (tālr.: 7037333). Palīdzības dienesta darbinieki sniegs jums atbildes uz jautājumiem un palīdzēs atrast vispiemērotāko smēķēšanas atmešanas veidu.

    Apmeklējiet arī kampaņas Help – par dzīvi bez tabakas mājas lapu: http://www.help-eu.com.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!