Foto: morgueFile
Vārds "menopauze" mums asociējas ar karstuma viļņiem, kaulu lūzumiem un garastāvokļa maiņām, kas raksturīgas sievietei pēc četrdesmit gadu vecuma. Turpretim atskanot vārdam "andropauze", visbiežāk neradīsies nekādas asociācijas. Bet arī stiprā dzimuma pārstāvjiem neiet secen klimakss jeb andropauze. Tā notiek, jo gluži tāpat kā sievietēm arī vīriešiem, kļūstot vecākiem, asinīs mainās hormonu sastāvs un daudzums.

Ja jūtat, ka pamazām zūd interese par seksu vai potence, jūs saistāt to ar vecumu un ārsta palīdzību nemeklējat - "lai jau tie sievišķi skrien pie dakteriem". Taču šīs problēmas visciešāk ir saistītas ar vīriešu klimaksu jeb andropauzi, un ārsts spēj jums palīdzēt.

Lai labāk izprastu šo līdz galam vēl neizpētīto un maz aprakstīto vīriešu veselības problēmu, talkā lūdzām ārstu urologu andrologu Juri Erenpreisu.

Sievietei menopauzes iestāšanās noris strauji viena divu gadu laikā. Tas ir saistīts ar hipofīzes - hipotalāma sistēmas (šī sistēma ir centrālā hormonus regulējošā sistēma galvas smadzenēs) - izsīkumu. Savukārt vīriešiem šis ļoti pakāpeniskais process ir viens no organisma novecošanas simptomiem. Ja varētu novērst novecošanas iemeslus, tad nebūtu arī andropauzes problēmu. Ja vīrietim nav nopietnas slimības un viņa dzīvesveids ir veselīgs, tad arī dažādu orgānu sistēmu novecošanās process ir lēns.

Taču ļoti bieži slimības ir, un tāpēc izmainās arī endokrīnā jeb hormonu regulējošā sistēma. Līdz ar to testosterons (hormons, kas nodrošina vīrieša dzimumtieksmi) veseliem vecākiem vīriešiem izstrādājas vairāk nekā vīriešiem, kas slimo. Testosterona līmenis sāk samazināties 50 - 60 gadu vecumā. Tas atkarīgs ne tikai no endokrīnās sistēmas izmaiņām, bet arī no tā, ka sēkliniekos asinsvadi, gluži tāpat kā, piemēram, sirds asinsvadi, kļūst aterosklerotiski, mazinās asins piegāde un samazinās to šūnu skaits, kas ražo testosteronu.

Jūs vēl varat kļūt par tēviem
Tomēr jēdziens "vīriešu klimakss", atšķirībā no menopauzes, nav pēkšņas no vecuma atkarīgas sēklinieku funkcijas izmaiņas. Sperma jauniem un vecākiem veseliem vīriešiem būtiski neatšķiras, parasti var vērot spermatozoīdu kustīguma samazināšanos un to daudzuma pieaugumu. Tas ir izskaidrojams ar vecāku vīriešu retāku dzimumdzīvi, tāpēc uzkrājas vairāk spermatozoīdu un to vecās formas, kas zaudē kustīgumu. Tātad tie visumā ir tikpat fertīli (apaugļot spējīgi) kā jauniem vīriešiem, un faktu, ka pēc 60 gadiem vīrieši visai reti kļūst par tēviem (ja ir tāds nodoms), drīzāk var izskaidrot ar viņu sievu neauglību.

Vecums nav brālis

Līdz ar vecumu biežāk rodas seksuālie traucējumi, kas parasti izpaužas kā dzimumtieksmes trūkums un erekcijas traucējumi. Tas ir izskaidrojams ar tādu slimību kā sirds un asinsvadu sistēmas, reimatisko, nieru slimību, cukura diabēta, hipertenzijas biežāku sastopamību, cilvēkam novecojot. Šīs slimības, kā arī dažādu medikamentu lietošana negatīvi ietekmē daudzas organisma funkcijas, tai skaitā seksualitāti, tāpēc andropauzes ārstēšanā pirmām kārtām būtu jācīnās ar šīm slimībām, jo andropauze ir tikai viena no slima, novecojoša organisma izpausmēm.

Kāds ir vīrietis andropauzē?
Viņam ir:

  • garastāvokļa maiņas,
  • ātra nogurdināmība,
  • atmiņas pavājināšanas,
  • pastiprināta svīšana,
  • karstuma viļņi,
  • asinsrades traucējumi,
  • muskuļu masas samazināšanās,
  • raksturīgi vielmaiņas traucējumi,
  • osteoporoze (kaulu blīvuma samazināšanās).
Tomēr galvenie simptomi, kam vīrieši pievērš uzmanību, ir dzimumtieksmes un potences traucējumi.

Šo problēmu var risināt
Ja ir apslēptas vai izteiktas testosterona deficīta klīniskās pazīmes un testosterona koncentrācija ir zem normas, vajadzētu apsvērt testosterona aizvietojošo terapiju. Šādi ārstēties nedrīkstētu pacienti, kuriem ir priekšdziedzera jeb prostatas vēzis vai aizdomas par to.

Andropauzes ārstēšanā, un organisma normālas funkcionālās aktivitātes nodrošināšanā liela nozīme ir:

  • pareizai diētai,
  • darba režīmam,
  • citu slimību ārstēšanai,
  • fiziskai slodzei,
  • organisma spēcināšanai (piemēram, vitamīnu terapija),
  • regulārām dzimumattiecībām un pilnīgai partneru harmonijai.
Pie ārsta slimnieki ar andropauzes izraisītām veselības problēmām nāk reti. Lielākai daļai vīriešu šķiet, ka šādām izjūtām un problēmām viņu vecumā ir neizbēgami jābūt. Tomēr, ja gribat dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, tad, jūtot, ka parādās kādi no andropauzes simptomiem, droši dodieties pie ārsta! Jūsu veselība jūsu rokās! Jūs kāpjat pa karjeras kāpnēm, jūs izcīnāt sievietes un priekšniecības labvēlību, kāpēc gan necīnīties par veselību - dārgāko, kas jums pieder?
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!