Kāpēc nākamajā dienā pēc treniņa rodas muskuļu sāpes? Ilgu laiku pastāvējis uzskats, ka to izsauc pienskābes sāļi, kas rodas pie augstas fiziskas slodzes. Jaunākie pētījumi atklāj, ka šīs muskuļu sāpes ir sekas tam, ka muskuļos rodas liels daudzums mazu plaisiņu.
Berlīnes Bendžamina Franklina sporta medicīnas institūta profesors Dīters Bērings (
Dieter Bering
) daudzus gadus pēta šo problēmu un no saviem pētījumiem ir secinājis, ka muskuļu sāpes pēc treniņa rodas:

  • dēļ fiziskas slodzes pēc ilga pārtraukuma;
  • dēļ pārslodzes ierasto vingrinājumu izpildes laikā;
  • dēļ muskuļu krampjiem;
  • pēc jaunu, iepriekš nepildītu vingrojumu veikšanas.
  • Tas, ka muskuļu sāpes neparādās uzreiz, notiek tādēļ, ka smadzeņu signāli uz lielo nervu galiem nonāk lēnām, un tikai tad, kad audu šķidrums iziet caur mazajām muskuļu plaisiņām un muskuļu pavedieni piepampst, pasliktinās asins aprite, un tā rezultātā rodas muskuļu sāpes.

    Kā izvairīties no muskuļu sāpēm?

    Pastāv uzskats, ka izstaipīšanās pirms un pēc treniņa sāpes var samazināt, tomēr tā tas ir tikai daļēji. Pat ļoti laba izstaipīšanās nevar novērst plaisiņu veidošanos muskuļos pēc pārlieku spēcīgas fiziskas slodzes.

    Profesors Bērings apgalvo: "Labākā muskuļu sāpju profilakse pie palielinātas slodzes ir nesen pārdzīvotas muskuļu sāpes." Pēc pirmo muskuļu sāpju pāriešanas, pat pie pastiprinātas slodzes, vairākas nedēļas sāpes konkrētajos muskuļos no jauna neradīsies. Tomēr profesors iesaka atturēties no smagas fiziskas slodzes, uzsākot treniņus, bet gan sākt ar mazu intensitāti un pakāpeniski to palielināt.

    Gadījumā, ja pēc atsāktām fiziskām aktivitātēm, vai pastiprinātas slodzes, nākamajā dienā parādās spēcīgas muskuļu sāpes, tad ieteicams izvairīties no muskuļu pārmērīgas nodarbināšanas. Ļoti zemas intensitātes treniņš gan varētu paātrināt sāpju pāriešanu. Tāpat ieteicams likt uz sāpošajiem muskuļiem siltas kompreses. Tas uzlabos asinsriti un veicinās muskuļu plaisiņu sadzīšanu.

    Visneefektīvākais līdzeklis muskuļu sāpju mazināšanai ir aukstas kompreses, skābekļa terapija, infrasarkanie stari, kā arī masāža. Šīs lietas pat palēnina muskuļu atveseļošanos. Tāpat muskuļu sāpju mazināšanai neefektīva ir aminoskābju un antioksidantu lietošana.

    Pilnīgi atbilstoši būs arī vispār necīnīties ar šīm pārslodzes sekām - muskuļu sāpes ātri vien pāries pašas par sevi.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!