Jautājums: Mana problēma – pastiprināta padušu svīšana. Varu lietot vienalga kādu dezodorantu, rezultāts vienmēr viens un tas pats. Svīstu pat vēsā telpā neko nedarot.

Nezinu, vai ar to ir kāds sakars, bet pirms kāda laika izmēģināju epilāciju kā apmatojuma likvidēšanas metodi. Varbūt tas kaut kā iespaidoja. Agrāk šī problēma nebija tik izteikta. Nezinu, ko iesākt, jo vienmēr jānēsā žakete vai citādi jāslēpj slapjie plankumi.

Jautājums: Man ir liela problēma. Es pēdējā laikā ļoti svīstu. Esmu pielietojusi dažādus dezodorantus, bet tie nepalīdz. Es nesaprotu, kas šai problēmai varētu būt par cēloni. Lūdzu, palīdziet ar padomu. Paldies!

Atbild skaistuma klīnikas “4.dimensija” dermatoloģe Sandra Vizule:

Kāpēc notiek svīšana?

Sviedru dziedzeriem ir liela nozīme siltuma regulācijā, ar sviedriem no organisma tiek izvadīti arī dažādi toksīni. Sviedru diennakts daudzums variē atkarībā no temperatūras, fiziskās slodzes un veģetatīvās nervu sistēmas kairinājuma.

Smags fizisks darbs un liela treniņu slodze, kā arī atsevišķu medikamentu (antidepresantu, hormonu preparātu) lietošana var būt iemesls pārmērīgai svīšanai. Fizioloģisku, pārejošu svīšanu var veicināt karstu dzērienu malkošana aukstā laikā un aukstu - karstā laikā. Pastiprināti sviedri var izdalīties, ja uzturā lieto kalorijām bagātus, treknus gaļas, vircotus ēdienus, turklāt šādos gadījumos sviedru smaka būs intensīvāka. Ja cilvēks jūtas nekomfortabli, viņam ir lieli emocionāli pārdzīvojumi, sviedru dziedzeri reaģē ar aktīvāku darbību un smaka arī ir asāka. Jāatzīst, ka sviedru dziedzeru darbība dažādās situācijās, kas saistītas ar stresu un fizisko slodzi, var tikt pārmantota.

Ja pastiprināti svīstat pat vēsā telpā, bez ievērojamas fiziskas slodzes, tas varētu būt saistīts ar nestabilu veģetatīvo nervu sistēmu. Dažreiz svīšanu izraisa centrālās nervu sistēmas slimības, parkinsonisms, vairogdziedzera palielināšanās, cukura diabēts, tuberkuloze, arī saindēšanās. Pārmērīga svīšana var būt raksturīga arī menopauzes laikā.

Ārstējot konkrēto slimību, līdz ar pārējiem simptomiem parasti mazinās arī pārmērīga svīšana. Ja rodas aizdomas, ka pārmērīga svīšana vairs nav fizioloģiska parādība, jāmeklē ārsta palīdzība. Turklāt, atsevišķās ķermeņa vietās var parādīties izsutumi, ādas iekaisums jeb dermatīts. Pārmērīga svīšana veicina arī ādas sēnīšu slimības, visbiežāk tas skar kāju pirkstu starpas un paduses.

Pārmērīgas svīšanas rezultātā, it īpaši, nēsājot sintētisku, nepiemērotu apģērbu un neievērojot higiēnu, var iekaist sviedru, tauku dziedzeri, līdz ar to - pastiprināti veidoties pinnes. Ja parādās šādas slimības izpausmes, ja sviedriem ir nepatīkama smaka (tas liecina par mikrofloras aktivizāciju un iekaisīgām izmaiņām), nepieciešams konsultēties arī ar dermatologu.

Kā novērst pārmērīgu svīšanu?

Šā brīža ārstniecības iespējas ir plašas, kas, ja ne pilnībā izārstē no pārmērīgas svīšanas, tad vismaz uz laiku novērš to. Ja pārmērīgu svīšanu izraisa kāda saslimšana, svīšanas problēmu iespējams atrisināt, ārstējot šo slimību. Bet ar pašu svīšanu cīnīties var ar dažādām metodēm.

Pārmērīgas svīšanas mazināšanai pieejamas “pretsviedru” tabletes - psihotropas vielas, taču tās nav pārāk efektīvas, toties blaknes parasti ir visai nepatīkamas, piemēram, sausums mutē, acu sūrstēšana. Tās iesaka retos gadījumos.

Ādā var injicēt speciālus medikamentus - botulīntoksīnu. Šo injekciju iedarbība ir 6-12 mēnešus, kad pilnībā tiek bloķēta sviedru dziedzeru darbība. Mūsdienās šī ārstniecības metode ir ļoti izplatīta. Taču tās pielietojumam nepieciešama korekta izpilde, jo iespējamās blaknes (muskuļu paralīze) ir bīstamas. Pēc sviedru testa rezultātiem tiek nozīmētas botulīntoksīna injekcijas. Šī procedūra jāveic ārsta uzraudzībā speciālās augsti kvalificētās medicīnas klīnikās.

Var pielietot arī fizikālās terapijas procedūras, piemēram, jonoforēzi un sonoforēzi. Ar elektrisku impulsu vai ultraskaņas palīdzību dziļi ādā ievadot speciālus medicīniskus preparātus, tiek ārstēta plaukstu un kāju pārmērīgu svīšana. Tomēr efekts pārsvarā jūtams ārstniecības laikā. Beidzot procedūru kūri, efekts bieži vien zūd. Šīs procedūras veic fizioterapeits pēc ārsta norādījumiem.

Baiļu vai rūpju izraisītas pārmērīgas svīšanas gadījumā efektīva ir psihoterapija. Ārstēšanas gaitu nosaka ārsts.

Profilakse

Svīstošās ķermeņa vietas pēc mazgāšanas rūpīgi jānosusina, jo it sevišķi starp pirkstiem palikušais slapjums ir ideāla augsne baktērijām. Dažādus dezodorējošus līdzekļus drīkst lietot tikai uz tīras un sausas ādas.

Lokālai sviedru izdalīšanās ierobežošanai lieto speciālus antiperspirantus, kas aizkavē sviedru dziedzeru darbību. Taču to iedarbība būs sekundāra un pārmērīga to lietošana (it sevišķi problemātisku pēdu gadījumā) var negatīvi ietekmēt sviedru dziedzeru darbību.

Vajadzētu atcerēties, ka dezodoranti satur aldehīdus, piemēram, formaldehīdu, kas var izraisīt alerģisku reakciju. Ja šaubāties par līdzekļa iedarbību, sākumā jauno dezodorantu iesmidziniet padusēs nedaudz. Gadījumā, ja šī vieta sāk sūrstēt vai parādās apsārtums, prātīgāk būtu no šā līdzekļa atteikties. Turklāt normālai organisma funkcionēšanai, tai skaitā siltuma regulācijai, ir nepieciešams pietiekoši kustēties.

Vēlamas regulāras, mērenas fiziskas nodarbības – tas noteikti stabilizēs arī veģetatīvo nervu sistēmu. Ļoti labvēlīgi organismu un nervu sistēmu ietekmē ūdens procedūras!

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!