Foto: ČetrasSezonas.lv
Daži uzskata "baba au rhum" par tradicionālu franču, citi – par itāļu kūku, bet leģendas vēsta, ka tā cēlusies no Austrijas. Lai kā arī būtu, visās valstīs to aplaista ar rumu, dažviet papildina ar rozīnēm un ēd kopā ar tēju, jo baba ir salda un sātīga.

Sastāvdaļas:

  • 200 g miltu
  • 10 g rauga
  • 80 ml ūdens
  • 4 g sāls
  • 20 g cukura
  • 2 olas
  • 80 g sviesta
  • 20 g sviesta - formiņām

sīrupam:

  • 500 ml ūdens
  • 250 g cukura
  • 100 ml ruma

Pagatavošana:

  1. Iemērc rozīnes rumā.
  2. "Baba au rhum" mīklas pagatavošana. Lielā bļodā izsijā miltus un izveido tajos bedrīti. Pievieno sāli un cukuru (ne bedrītē, bet gan bļodas malās).
  3. Atšķaidi raugu siltā ūdenī. Pievieno to miltiem (ielej bedrītē). Ar pirkstu galiem samaisi, izvairoties no tā, lai raugs nonāktu tiešā kontaktā ar sāli un cukuru.
  4. Pievieno olas (istabas temperatūrā) un samīci mīklu, to staipot. Spēcīgi to mīci, cilājot un staipot, lai padarītu to elastīgu. Beidz mīcīt mīklu tad, kad tā vairs nelīp pie bļodas malām, pirkstiem vai karotes.
  5. Pievieno kausētu sviestu, kas ir tikai viegli silts (ne karsts), un atkal mīklu kārtīgi samaisi.
  6. Notīri bļodas malas, pārklāj to ar pārtikas plēvi un tīru, mitru dvieli un liec rūgt. Turi 25 grādus siltā vietā, kur nav caurvēja.
  7. Mīklu salej formiņās.
  8. Ar sviestu ietauko formiņas, bet tā, lai sviesta nav par daudz. Minimāli.
  9. Mīklai pievieno nosusinātas rozīnes. Mīklu liec formiņās tā, lai ir piepildīta 1/3 no formiņas. Ar plastmasas nazi griez mīklu vai izmanto konditorejas maisiņu.
  10.  Ar mīklu piepildītās formiņas liec 25-35 grādus siltā vietā, lai rūgst. Mīklas daudzumam jādubultojas (apmēram 1 h).
  11. Sakarsē krāsni 180 vai 200 grādus karstu - atkarībā no formiņu lieluma.
  12. Liec "babas" cepties. Gatavām tām jābūt gaiši brūnām. Uz beigām atver krāsni, lai tās kļūst sausākas.
  13. Lēnām izņem "babas" no formiņām.
  14. Pagatavo sīrupu. Ūdenim pievieno cukuru (proporcijā 1:2, kur 1 daļa ir ūdens un 2 daļas cukurs). Pievieno arī rumu. Savāri.
  15. Karstu sīrupu izmanto, ja "babas" ir aukstas. Siltu un atdzesētu sīrupu izmanto, ja "babas" vēl ir siltas.
  16. Samitrini "babas au rhum". Izmantojot putu karoti un kausiņu, "babas" samitrini. Pilnībā iemērc sīrupā. Var arī apliet, izmantojot kausiņu.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!