Foto: ČetrasSezonas.lv
Lai izdotos šī kūka, marcipānam un cukura pastai jābūt istabas temperatūrā, tā jāpagatavo, vislabāk, divas dienas iepriekš, no kurām vienu dienu kūkai jāstāv istabas temperatūrā un pārējo daļu – ledusskapī. Krēmam izmanto labas olas un saldkrējuma sviestu. Bet, pats galvenais, gatavošanas procesā ieliec visu savu mīlestību, jo kūka taču domāta mammai.

Sastāvdaļas:  

Biskvītam:

  • 3 olas
  • 150 g miltu
  • 150 g sviesta
  • 140 g cukura
  • vaniļas cukurs
  • ½ tējk. cepamā pulvera

Krēmam:

  • 2 olas
  • 3 laimu sula
  • 100 g saldkrējuma sviesta
  • 100 g pūdercukura

Pabeigšanai:

  • 30 ml baltā cukura sīrupa
  • 1 laima sula
  • 400 g cukura pastas*
  • 300 g marcipāna masas, istabas temperatūrā
  • 40 g pūdercukura, rullēšanai

Pagatavošana:

  1. Gatavo biskvītu. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Ar sviestu ietauko apaļu formu 20 cm diametrā un izbārsti ar miltiem, lai tie ir gan uz pamatnes, gan uz malām.
  2. Katliņā uz ļoti mazas uguns kausē sviestu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un izsijā.
  3. Tikmēr puto olas ar cukuru, līdz izveidojas divreiz lielāka un gaisīga masa, apmēram 4 minūtes. Mikserim ļoti lēni darbojoties, lej klāt sviestu, pieber miltus un maisi līdz brīdim, kad ir vienveidīga masa, apmēram 30-45 sekundes. Masu lej sagatavotajā formā un cep krāsns vidējā nodalījumā apmēram 30-40 minūtes, līdz, iebakstot zobu bakstāmo vai kādu cits kociņu, tas iznāk ārā tīrs. Ņem kūku ārā no krāsns un atdzesē.
  4. Mazā katliņā uzvāri cukura sīrupu un laima sulu un ļauj tai uz nelielas liesmas burbuļot vienu minūti.
  5. Kamēr cepas kūka, pagatavo laima krēmu. Sagatavo olu dzeltenumus tā, lai tie būtu vienā trauciņā un gatavošanas procesā varētu tos viegli pievienot, nenoņemoties ar olu dalīšanu.
  6. Katliņā uzvāri ūdeni, ko ielej apmēram 5 cm augstumā. Pa virsu liec tādu bļodu, kuru uzliekot, tās pamats ar ūdeni nesaskaras, bet saskaras tikai ar ūdens izgaroto tvaiku. Uguni zem katliņa atstāj, bet samazini vidēji lielu.
  7. Bļodā liec sviestu, cukuru un sulu un liec uz vārošā ūdens. Vislabāk ar nelielu putojamo slotiņu, bet, ja tādas nav, tad ar koka karoti, maisi, līdz sviests un cukurs izkusis un ir viendabīga masa, apmēram 1-2 minūtes. Kad tas izdarīts, turpinot aktīvi maisīt, pieliec olu dzeltenumus un visu laiku maisi. Maisīšanu veic apmēram 7-10 minūtes, līdz masa sāk kļūt biezāka un krēmīgāka. Kēms vēl arvien būs salīdzinoši šķidrs, bet nekādā gadījumā tāds, kas tek ātrā straumītē, bet gan tāds, kas, paceļot karoti, lēnām un pamatīgi notek.
  8. Ka tas izdarīts, bļodu ņem nost no katliņa un, vislabāk, pārlej vai nu citā bļodā, vai, ja gribi "biezpienu" paturēt ilgāk, tad ar karstu ūdeni izmazgātā burciņā. Ja iepildīsi bļodā, tad pārvelc ar pārtikas plēvi un ļauj atdzist. Ja pildi burkā, tad burku aizvāko un arī ļauj atdzist.
  9. Liec kūku kopā. Kad kūka un krēms atdzisuši, liec kūku kopā. Sadali biskvītu trīs daļās un obligāti nolīdzini arī augšējo kārtu, lai tā ir līdzena.
  10. Uz sviestpapīra vai cepamā papīra liec biskvīta apakšējo daļu, to pārsmērē ar trešdaļu sīrupa, pārklāj ar laima krēmu un liec virsū biskvīta vidējo daļu. Arī vidējai daļai pārlej sīrupu, pārklāj ar laima krēmu un liec virsū trešo, pēdējo daļu. To pārklāj ar sīrupu un plānā kārtiņā ar krēmu. Krēmu uzklāj arī uz kūkas maliņā, lai pārklājas visas vietas. Šis krēms darbosies kā līme starp kūku un marcipānu. Noliec kūku malā.
  11. Uz virsmas uzber pusi pūdercukura (20 g) un ar mīklas rullējamo izrullē marcipānu apmēram 5 mm biezumā, ik pa laikam pabārstot to gan no apakšas, gan no virsas ar pūdercukuru, lai tas nepielīp virsmai un rullim. Tad to prātīgi uzklāj uz kūkas un nolīdzini tā, lai virsma un maliņas būtu gludas. Tad ar nazi nogriez to marcipānu, kas palicis uz galda virsmas.
  12. Ar atlikušo krēmu pārklāj marcipānu gan no virsas, gan no apakšas. Uz virsmas uzber vēl 20 g pūdercukura un, tieši tāpat kā marcipānu, izrullē arī cukura pastu 5 mm biezu. Rullējot to negriez otrādi, bet paber nedaudz pūdercukura zem masas, lai tā nepielīp virsmai. ĻOTI prātīgi, lai nepaliek nospiedumi, pārklāj kūkai. Nolīdzini gan malas, gan virsu un nogriez liekos pārpalikumus, kas paliek uz galda.
  13. Kūku vari atstāt tīri baltu un pirms pasniegšanas apsiet ar atlasa lenti. Vari izveidot puķītes un dekorēt ar tām. Vari viegli saslapināt dažas vietas un uz tām uzbērt pārtikas dekorēšanas pērlītes - perlamutra, zelta vai sudraba.
  14. Atstāj kūku vienu dienu istabas temperatūrā, lai cukura pasta "ievelkas".
* Cukura pasta iegādājama "Gourmet studio" veikalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!