Foto: ČetrasSezonas.lv
Brīnišķīgs ir tas laiks, kad mājās ienāk piparkūku aromāts, jo tad ikviens no mums zina, ka tuvojas Ziemassvētki. Dažādu saldu un iemīļotu smaržu laiks, kad domājam par dāvanām, cepam piparkūkas, ēdam mandarīnus un baudām ziemas baltumu un aukstumu. Jā, un viena no Ziemassvētku neatņemamām sastāvdaļām ir piparkūkas un to aromāts visā mājā. Protams, ne visiem ir laiks un vēlme cept pašiem un vēl jo vairāk – pašiem gatavot mīklu, bet vismaz vienu reizi gadā vienam pašam, kopā ar mīļoto vai ģimeni vajadzētu izcept dažas paplātes piparkūku, lai pat kaimiņi jūt, ka kāda mājās ienāk svētki.
Ikvienam, bet īpaši tiem, kuri cep kaut ko reizi gadā, ir svarīgi iegādāties labu mīklu, lai izdotos tas, kas varbūt citreiz biedē. Tāpēc mēs veicām eksperimentu un iegādājāmies maksimāli daudz dažādu piparkūku mīklu* un tās četri www.cetrassezonas.lv cilvēki cepām. Vērtēšanas kritēriji visiem bija vieni un tie paši, un, izņemot vienu cilvēku, pārējiem trīs nebija ne jausmas, kāda ražotāja mīklu viņi gatavo, jo to viņi saņēma maisiņos ar numuriem. Jo cilvēks ir tāds, kāds viņš ir, un, ja redzam iepakojumu vai zinām ražotāju, tad par produktu jau iepriekš veidojam noteiktu priekšstatu. Mēs no tā izvairījāmies. Vienīgais priekšstats bija numuri un pati mīkla.

* Mīklas, kas pieejamas lielākajos veikalos, kuros cilvēki iepērkas, un ir viegli pieejamas, jo reti kurš ir gatavs braukt uz otru pilsētas galu, uz mazu konditoreju, lai nopirktu lieliskāko mīklu. Pārsvarā visi mēs gribam nopirkt nepieciešamo tajā veikalā, kurā iepērkamies visas nedēļas maltītēm. Mazās konditorejas un specializētās vietas šoreiz neskatījām.

Tabulā redzams mīklas nosaukums, sastāvs (margarīna pilno sastāvu izlaižot, bet tajā mēdz būt daudz kas, kā jau tu zini), mīklas krāsa, ražotājs un cena - vai nu par konkrētu iepakojumu (kas nozīmē, ka tiek pārdots tikai šādos iepakojumos), vai cena par kg. Zemāk lasiet komentārus par to, kas no katras mīklas sanācis un kas tad ir www.cetrassezonas.lv favorīti.

Parauga Nr Nosaukums Sastāvs Mīklas krāsa Ražotājs Cena/svars
1. Piparkūku mīkla
"Saules"
Kviešu milti, pūdercukurs, ūdens, margarīns, karameļu sīrups, koriandrs, kardamons, smaržīgie pipari, krustnagliņas, muskatrieksts, cepamais pulveris. Vidēji gaiša "Iļģuciems" Ls 2,36 / 800 g
2. Piparkūku mīkla Kviešu milti, margarīns, cukurs, glikozes sīrups, medus sīrups, iesala ekstrakts, garšvielas, soda, etiķis (9%). Vidēji gaiša "Lāči" Ls 2,97/ 900 g
3. Piparkūku mīkla ar sviestu, bez E Kviešu milti, pūdercukurs, sviests (12%), karamelizēts cukurs, maltas garšvielas - koriandrs, kanēlis, smaržīgie pipari, krustnagliņas, muskatrieksts, melnie pipari (3%), cepamais pulveris. Tumša "Rimi" Ls 1,99 kg, iespējams iegādāties uz svara
4. Piparkūku mīkla ar medu Kviešu milti, cukurs, augu tauki, medus (8%), garšvielu maisījums, irdinātājs: dzeramā soda. Gaiša "Maiznīca Flora" Ls 2,85 / 1 kg
5. "Ievas" piparkūku mīkla Kviešu milti, cukurs, margarīns, karamelizēts cukura sīrups, muskatrieksts, koriandrs, kanēlis, kardamons, krustnagliņas, soda, smaržīgie pipari, melnie pipari, vanilīns. Tumša "Maiznīca Ieva" Ls 1,75 / 1 kg
6. Piparkūku mīkla Kviešu milti, margarīns, cukurs, maiznieka sīrups, olas, uzbriešanas viela E503, garšvielas (ingvers, krustnagliņas, kanēlis), citronu pasta. Gaiša "Reval Kondiiter OU" Ls 1,31 / 500 g
7. Piparkūku mīkla Milti, pūdercukurs, margarīns, karamelizēts cukura sīrups, piparkūku garšvielas. Tumša "Essa" Ls 1,98 / 1 kg, iespējams iegādāties uz svara
8. Piparkūku mīkla Kviešu milti, cukurs, margarīns "Vortella-Wiema", karamelizēts cukura sīrups, piparkūku garšvielas - kanēlis, anīss, krustnagliņas, fenhelis, smaržīgie pipari, muskatrieksts, soda. Vidēji gaiša "Māris&Co" Ls 1,75 / 1 kg
9. "Lielozolu" medus piparkūku mīkla A/l kviešu milti, medus, dedzināts cukurs, margarīns, piparkūku garšvielu maisījums, cepamais pulveris.
Tumša "Feliks M" Ls 1,89 / 1 kg
10. Piparkūku mīkla Milti, cukurs, sviests, medus, garšvielu maisījums (anīss, kanēlis, krustnagliņas, fenhelis, smaržīgie pipari, muskatrieksts), dzeramā soda, apelsīnu sula, citronu sulas koncentrāts. Vidēji gaiša "Skai Baltija" Ls 4,99/ 1 kg, iespējams iegādāties uz svara
11. Medus-mandeļu piparkūku mīkla Medus (29%), milti, cukurs, sviests, mandeļu milti (7,1%), olas, piparkūku garšvielas (anīss, kanēlis, krustnagliņas, fenhelis, smaržīgie pipari, muskatrieksts), brendijs "Torres", dzeramā soda. Vidēji gaiša "Skai Baltija" Ls 5,59/ 1 kg, iespējams iegādāties uz svar

Mūsu komandas komentāri par katru mīklu
pēc šādiem noteikumiem un kritērijiem:

Noteikumi:

  • Vienu stundu pirms cepšanas jāpatur istabas temperatūrā (jo parasti cilvēks neatceras mīklu izņemt no ledusskapja agrāk nekā stundu iepriekš).
  • Cept 190 grādos.

Izvērtējām pēc šādiem kritērijiem:

  1. Kā mīkla padodas rullēšanai.
  2. Cik ilgi cepas viena pilna plāts 190 grādos.
  3. Kāda ir piparkūkas tekstūra.
  4. Kāda ir piparkūkas garša.

Saprotams, degustācija notika bez jebkādas piesaistes nosaukumam un ražotājam.

1. paraugs:

  1. Ļoti mīksta mīkla, ļoti viegli rullēt, vienmērīgi un nepielīp pie ruļļa.
  2. Vidējais cepšanas laiks - 9 minūtes.
  3. Izceptas piparkūkas struktūra - diezgan cietas, kožot stingras, bet iekšā trauslas.  Piparkūkas cepoties uzpūšas. Izņemot no krāsns, atkal saplok.
  4. Garša - jēla mīkla ir garšīga un nav stipra. Klasiska piparkūka, pietiekami pikanta un salda. Atgādina "Laimas" piparkūku cepumus.

Mūsu vērtējums: 3/5

2. paraugs:

  1. Rullēt ļoti viegli, vienmērīgi; lai gan, iesākot rullēt, bija sajūta, ka mīkla plīsīs, tomēr neplīsa. Neprasa daudz miltu izmantošanu. Nelīp pie virsmas un ir saturīga.
  2. Vidējais cepšanas laiks - 10 minūtes.
  3. Tekstūra - ļoti kraukšķīga un viegli lūst, diezgan irdena.
  4. Garša - nav ļoti salda. Maiga. Neuzmācīga garša ar piparu, anīsa un krustnagliņu toņiem. Sviesta piegarša. Sanāk tumšas, nedaudz jūtama dabīga piedeguma garša (kaut nebija piedegušas nemaz).

Mūsu vērtējums: 4/5

3. paraugs:

  1. Gluda mīkla; lai gan grūti uzsākt rullēšanu, tomēr rullēt var vienmērīgi, labi, izmantojot pietiekami daudz spēka.
  2. Vidējais cepšanas laiks - 9 minūtes. Tā kā mīkla ir tumša, nevar saprast, cik ilgi cept un kad ir gatava.
  3. Tekstūra. Jēla mīkla - gumijota. Gan lielās, gan mazās formiņas var iespiest diezgan labi. Gatavas piparkūkas ir trauslas un lūstošas, graudainas un kraukšķīgas.
  4. Garša - vidēji salda, diezgan bezgaršīga, ar karameļu notīm. Jūtamas daudzas dažādas garšvielas. Vairāk kā Ziemassvētku cepumi, nevis klasikas piparkūkas.

Mūsu vērtējums: 3/5

4. paraugs:

  1. Ļoti trekna mīkla, pārāk mīksta, tāpēc grūtāk rullēt, vajag papildus miltus, lai neliptu pie virsmas. Plānu nevar izrullēt, ātri sāk plīst.
  2. Vidējais cepšanas laiks - 8 minūtes.
  3. Struktūra jēlai mīklai - mīksta, vienādi labi var iespiest gan lielas, gan mazas formiņas. Gatavas piparkūkas - irdenas un viegli lūstošas, maigas, trauslas. Cepoties piparkūkas uzpūšas.
  4. Garša - salda, izteikta sviesta vai margarīna garša, pikantums.

Mūsu vērtējums: 4/5

5. paraugs:

  1. Ļoti mīksta mīkla. Ja uz galda pabārsta pietiekami daudz miltu, tad rullēt ir viegli. Sākotnēji sajūta, ka mīkla ir gandrīz šķidra. Izrullēt var pietiekami plānu.
  2. Vidējais cepšanās laiks - 8 minūtes.
  3. Jēlas mīklas struktūra - mīksta un nesaturīga, plīstoša. Var izspiest tikai mazas formiņas. Ļoti līdzīga rauga mīklas struktūrai. Lipīga. Gatavas piparkūkas - mīksti irdenas, plānas un kraukšķīgas.
  4. Garšo pēc sviesta. Ļoti saldas, ar piparotu garšu un jūtamām garšvielām. Nedaudz var just dedzināta cukura garšu.

Mūsu vērtējums: 3/5

6. paraugs:

  1. Drupačaina mīkla, slikti rullēt, ļoti plīst. Sanāk ļoti bieza. Nevar skaisti izlīdzināt. Ja mīklu kārtīgi izmīca, tad, pārrullējot otrreiz, sanāk labāk.
  2. Vidējais cepšanas laiks - 8 minūtes.
  3. Tekstūra jēlai mīklai - formas spiežas labi, izrullēta (cik bija iespējams) turas kopā un spiest var labi. Gatavas piparkūkas - gana biezas, mutē kūstošas un maigas, trauslas, kraukšķīgas un drūpošas. Vairāk atgādina cepumus.
  4. Neizteikta garša, ļoti salda un neliels pikantums, bet maz dažādu garšvielu, liekas, ka viena dominē - pipari. Jūtams cepamais pulveris vai soda. Garšīgas, vairāk gan kā Ziemassvētku cepumi, nevis tradicionālas piparkūkas.

Mūsu vērtējums: 4/5

7. paraugs:

  1. Rullēt - viegli, vienmērīgi, normāli un vienā gabalā.
  2. Vidējais cepšanas laiks - 9 minūtes.
  3. Jēlas mīklas struktūra - visu izmēru formas spiežas labi. Gatavas piparkūkas - laba struktūra, nav pārāk mīkstas vai cietas, ir trauslas, drūpošas un kraukšķīgas.
  4. Ļoti glīta pēc skata un salda, ar neuzbāzīgu garšu. Labi sabalansētas garšvielas, izteikta klasisko piparkūku garša. Pēcgarša stipra, bet patīkama. Garšo pēc piparkūkām un nav tik sausas.

Mūsu vērtējums: 3/5

8. paraugs:

  1. Rullēt - pirmajā reizē viegli, izdodas vienmērīgi, taču pārpalikumus pēc tam otrreiz nevar sarullēt. Mīkla vairs nelīp kopā.
  2. Vidējais cepšanas laiks - 7 minūtes.
  3. Jēla mīkla pirmo reizi padodas viegli, kaut gan stingra. Formiņas izspiest viegli. Otrreiz vairs mīkla nelīp kopā. Gatava - nedaudz kā maizes struktūra. Bieza un lipīga. Gatavām piparkūkām nav skaista krāsa, nepievilcīgi brūna. Taču viegli ēdama tiem, kam problēmas ar zobiem, jo vidēji cieta un sausa.
  4. Sviesta garša. Garšo dīvaini - pēc anīsa apvienojumā ar kaut ko pikantu. No sākuma miltainas, pēc tam mutē paliek taukainuma sajūta. Saķērās zobos. Negaršo pēc piparkūkām, vairāk pēc cepumiem ar garšvielām.

Mūsu vērtējums: 2/5

9. paraugs:

  1. Ļoti elastīga mīkla, patīkami ar to strādāt. Rullēt ir viegli, jo mīklas struktūra ir tāda kā gumijota. Mīkla turas kopā un neplīst. Bet nevar izrullēt ļoti plānas. Tuvu saspiestas formiņas neiespējami atdalīt no apkārtējās mīklas.
  2. Vidējais cepšanas laiks - 8 minūtes.
  3. Jēla mīkla - struktūra gumijota un spiest var labi gan lielas, gan mazas formiņas. Ļoti mīksta. Skaisti izskatās, krāsnī skaisti paceļas, poraina struktūra. Ļoti uzpūšas. Virsma gluda, bet apaļa. Gatavas piparkūkas - ja ir izceptas biezākas, tad diezgan cietas; ja ir izrullētas plānāk, tad trauslas un plīstošas.  
  4. Garša - neitrāla. Nav izteiktas piparkūkas, bet garšo pēc medus. Rūgtena pēcgarša. Ļoti garšīgas un kraukšķīgas.

Mūsu vērtējums: 2/5

10. paraugs:

  1. Ļoti mīksta mīkla, bet, ja virsmu pietiekami izbārsta ar miltiem, tad viegli padodas rullēšanai un formiņas viegli var spiest un atdalīt.
  2. Vidējais cepšanas laiks - 8 minūtes.
  3. Jēla mīkla izrullēta spiešanai padodas labi, bet labāk - mazas figūras. Gatavas piparkūkas no ārpuses ir ļoti stingras, iekšā - gaisīgas un mīkstas. Nedaudz sausas, irdenas un vidēja treknuma pakāpe.
  4. Garšā stipri jūtami pipari. Karamelizēta, salda garša. Ne stipras, ne izteiktas garšvielas.

Mūsu vērtējums: 4/5

11. paraugs:

  1. Rullēt - viegli, vienmērīgi, ja pirms tam mīklā iemīca vēl miltus. Ja to nedara, mīkla ļoti uzbriest un ļoti līp pie visa! Lai izrullētu, vajag daudz miltu. Kad tas izdarīts, tad rullējas labi un var izrullēt ļoti plānu.
  2. Vidējais cepšanas laiks - 8 minūtes.
  3. Jēla mīkla - kā rauga mīkla, mīksta un diezgan lipīga. Līp pie pirkstiem, kas nav raksturīgi piparkūku mīklai. Formiņas grūti iespiest. Labāk cept tikai mazas un vidēji lielas. Gatavas piparkūkas - viegli lūstošas, gaisīgas un kraukšķīgi lūst. Irdenas pēc garšas, gaisīgas.
  4. Pēcgaršā var sajust sviestu. Nav izteikta piparkūku, bet gan vairāk anīsa garša. Nav pārāk piparotas, bet pikanta garša. Saldena pēcgarša, un piparkūkām prasās vairāk garšvielu.

Mūsu vērtējums: 4/5


Piparkūkas cepa: portāla rakstošie un ideju autori Signe Meirāne, Irina Sjomočkina, Ruta Kalniņa un mūsu pieprasītākā pavārkursu vadītāja Inga Kalniņa ar ģimeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!