Lai gan ķiploku grauzdiņi ir pieejami daudz kur, tomēr mājās gatavotie ir nepārspējami. Šajā receptē ļoti svarīgi ir izvēlēties mūsu ieteikto maizi, kuru var iegādāties daudzos lielveikalos, jo pēc vairākiem mēģinājumiem esam atzinuši to par vislabāko šai receptei.

Sastāvdaļas:  

  • 1 rudzu saldskābmaize, „Lielezers"
  • 60 g majonēzes, „Francis" bez konservantiem
  • 6 ēd.k. olīveļļas
  • 2 ķiploka daivas

Rezultāts:

  • 500 g grauzdiņu

Pagatavošana:

  1. Uzkarsē krāsni 220 vai 210 grādus karstu. Tas atkarīgs no maizes svaiguma - ja maize svaiga, tad 210 grādus, bet, ja iekaltusi, tad 220 grādus.
  2. Cepeškrāsns plātī ielej 2 ēd.k. olīveļļas un ar rokām izlīdzini pa visu pannu.
  3. Sagriez maizi 1,5 cm biezās šķēlēs, nogriez apakšējo garozu un pašus galiņus (atgriezumus vari atdot pīlēm). Sagriez apmēram 1,5 cm resnos stienīšos. Lielā bļodā ielej atlikušās 4 ēd.k. eļļas, ieber maizes standziņas un kārtīgi ar rokām samaisi, lai visas pārklājas ar eļļu. Ber maizi uz plāts, uzber sāli un liec cepties krāsns vidējā nodalījumā apmēram 20 minūtes, nevienu reizi negrozot. Ja daļa kļūst pārāk brūna un daļa paliek gaiša, tad noliec krāsns apakšējā līmenī. Bļodu, kurā maisīji ar eļļu, izmazgā, jo tā būs vēl nepieciešama.
  4. Kad grauzdiņi izskatās gatavi un brūni, ņem tos ārā no krāsns, ar ķiplokspiedi uzspied un izkaisi abas ķiploku daivas un atstāj pannā, lai atdziest vismaz 1 minūti. Pārber bļodā un kārtīgi samaisi, lai ķiploki pārklājas visiem grauzdiņiem. Lej virsū majonēzi, ar rokām apmaisi un ļauj atdzist, lai grauzdiņi ir viegli silti.
  5. Ja paliek pāri nākamajai dienai (kas gadās reti), tad uzglabā ledusskapī slēgtā plastmasas traukā.
Labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!