Foto: stock.xchng
Katram gadalaikam ir savas smaržas, un jo sevišķi tas izpaužas garšvielu pasaulē. Lai gan pateicoties vispārējai globalizācijai, vasaras sezonas garšaugi ir pieejami gandrīz vai visu cauru gadu, tomēr pavisam īstā garša tā pavisam īsti izpaužas tikai īstajā sezonā.
Tieši tas pats notiek ar ziemas garšvielām, jo, šķiet, pati daba ir padomājusi, kad kas visvairāk nepieciešams un radījusi tādas garšvielas, kas ne tikai rada baudu, bet arī palīdz veselībai.

Kad ziemā, piemēram, cepti āboli ar kanēli vai aromātisks karstvīns izplata kārdinošu smaržu, tā ne tikai rosina apetīti, bet arī uzlabo garastāvokli, un ļoti labi zina ne tikai aromterapijas speciālisti vien. Arī parfimērijas ražotāji aukstajai sezonai piedāvā smaržas ar vaniļas, kanēļa, koriandra vai muskata niansi.

Ziemai tipiskais kanēlis

Vispopulārākā šīs sezonas garšviela ir kanēlis, to pat vienā otrā kulinārijas rokasgrāmatā dēvē par vistipiskāko ziemas garšvielu. Jo sevišķi izsmalcināts aromāts piemīt Ceilonas kanēlim, ko lielākoties pārdod nevis maltu, bet gan standziņās. Lai iegūtu vēlamo aromāta intensitāti, standziņas pievieno ēdienam gatavošanas laikā. Malts kanēlis ātri vien zaudē gan smaržu, gan garšu, tādēļ to ieteicams iegādāties nelielā daudzumā.

Kanēlim piemīt īpašība veicināt apetīti, tāpēc tie, kuri svētku laikā sūdzas par pārēšanos, kādu akmeni var mest arī kanēļa dārziņā - cepumi, kompoti, deserti un pirmām kārtām jau karstvīns ar kanēļa piedevu ir tie, kas mudina ēst un dzert vēl un vēl. Jāteic, ka kanēli arī pie mums aizvien vairāk izmanto arī gaļas ēdienu, sautētu kāpostu, it sevišķi sarkano kāpostu, tomātu zupas un kariju gatavošanā.

Garšvielu karaliene

Vaniļa, ko dēvē par garšvielu karalieni, arī skaitās ziemas garšviela, kaut gan tā tiek ļoti plaši lietota arī citos gadalaikos. Taču ziema ir olu punšu, svētku kūku un cepumu laiks, un šajos izstrādājumos bez vaniļas nekādi neiztikt, turklāt vaniļas mērce skaitās viens no vispopulārākajiem desertiem visu cauru gadu.

Labas kvalitātes vaniļas pākstīm jābūt gludām, spīdīgām un elastīgām, savukārt vaniļas cukuram - ļoti aromātiskam, bez tādas kā ķīmiskas blakussmaržas. Viskvalitatīvākajā vaniļas cukurā ir saredzami mazi tumši punktiņi, kas liecina, ka tas patiešām ir īsts. Atšķirībā no kanēļa, vaniļa samazina apetīti, un speciālisti iesaka nēsāt līdzi paciņu ar vaniļas cukuru un brīžos, kad uzmācas nepārvarams izsalkums, to pasmaržot. Tas atturēs no pārēšanās.

Kaprīzās krustnagliņas

Arī krustnagliņas vairāk piederas ziemas sezonai. Maltas tās izmanto cepumu, piparkūku un kēksu cepšanā, veselas pievieno karstvīnam un citiem karstajiem dzērieniem, kā arī zupām, marinādēm un sautējumiem. Kopš seniem laikiem krustnagliņas uzskata par pirmo palīdzību zobu sāpju gadījumos un gremošanas traucējumu novēršanai.

Labas kvalitātes krustnagliņas izskatās un arī pēc taustes šķiet mazliet eļļainas. Maltas krustnagliņas nav ieteicams ilgstoši uzglabāt, bet ēdieniem pievienot uzmanīgi, jo tām piemīt spēcīga garša un līdz ar to var gadīties pārdozēt.

Karstajiem dzērieniem - kardamons

Karstajos ziemas dzērienos un cepumos ļoti iecienīta garšviela ir kardamons - gan malts, gan sēkliņas, gan veselas kapsulas. Kapsuliņas tiek pievienotas ēdienam veselas, taču no tām var izlobīt arī sēkliņas. Tās savukārt kļūst jo sevišķi aromātiskas, ja viegli apgrauzdē uz pannas bez taukvielām.

Kardamonu pievieno arī austrumu tautu ēdieniem, it sevišķi rīsiem un karijiem. Starp citu, kafija iegūst "ziemīgu" piegaršu, ja tai pievieno šķipsniņu malta kardamona.

Anīss - ne tikai klepus zālēm

Ziema ir arī īstā sezona anīsa cepumiem un anīsa maizei. Diemžēl pie mums daudziem anīss saistās ar atmiņām par nepatīkamām klepus zālēm, taču patiesībā būtu žēl, ja šāda te pieredze traucētu iegūt jaunu, gluži citādu, jo anīss ar visām savām labajām īpašībām (palīdz nostiprināt imūnsistēmu, likvidē elpošanas ceļu infekcijas, noregulē gremošanas problēmas) piedevām vēl padara interesantu arī sāļu ēdienu garšu, it sevišķi tas sakāms par tomātu mērcēm, dārzeņu sautējumiem un zivju ēdieniem.

Lai nostiprinātu veselību ziemā, ieteicams vienu vai divas reizes dienā dzert vieglu anīsa tēju. Malts anīss ļoti ātri zaudē garšu un smaržu, tāpēc labāk iegādāties veselas sēkliņas un pirms katras lietošanas vajadzīgo daudzumu saberzt miezerī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!